Hälsa och förebyggande åtgärder

Tips vid glasögonköp: Så hittar du rätt glasögon

Två saker är viktiga när du köper nya glasögon: optimalt och avslappnat seende samt utseendet.

16 oktober 2020
  • Tips vid glasögonköp: Så hittar du rätt glasögon

Du som väljer nya glasögon med eftertanke vill att de inte bara ska synas, de ska också uttrycka och bli en del av din personlighet. Idag är det en självklarhet att glasen ska ge bäraren bästa möjliga seende. Optikern kan hjälpa dig att välja glasögonbågar som passar just dig, men anpassar också glasen så att de passar perfekt för dina behov.

Ibland finns det ingen annan utväg än att köpa nya glasögon. Det beror kanske inte på att din syn har förändrats, utan också på att modet är annorlunda eller att du behöver ett extra par glasögon för något särskilt ändamål. Dina gamla glasögon kanske helt enkelt är utslitna. Idag finns det så mycket att välja på att det inte längre är så lätt att köpa nya glasögonbågar och glas. Numera kan en bra optiker erbjuda sina kunder ett fantastiskt utbud med olika modeller och egenskaper. Om du vet mer blir det också lättare att hitta de perfekta glasögonen.

Hur ska du använda dina nya glasögon?

När du köper nya glasögon är det mycket viktigt att tänka igenom hur du ska använda dem. Det kan skilja sig betydligt mellan olika användare. En av de första frågorna du måste ställa dig är: Varför behöver jag egentligen glasögonen och vad är det viktigaste användningsområdet? En del arbetar framför bildskärmen hela dagarna och behöver därför andra glasögon än den som arbetar mycket utomhus eller idrottar. Ju mer information du kan ge till optikern – och en bra optiker kommer alltid att ställa många frågor – desto enklare blir det att välja. Det kan jämföras med när du köper ny bil – låt optikern visa och informera dig om alla de nya "utrustningsdetaljerna" som du kan ha nytta av.

Ultramodern teknik

Det finns en annan gammal sanning som stämmer när man köper glasögon: Ju mer glasen anpassas till bäraren, desto bättre effekt ger de i termer av synkvalitet, passform och tillvänjning, till exempel när det gäller multifokala glas. Det är som när du beställer en skräddarsydd kostym eller dräkt och låter skräddaren ta exakta mått istället för att köpa färdigsytt direkt i affären. Det färdigsydda kan mycket väl sitta riktigt bra, men det finns inga garantier. Innovativ modern teknik såsom i.Scription® från ZEISSprogressiva glas från ZEISS eller ZEISS synanalys samverkar alla för att skapa perfekt anpassade glasögon.

Ultramodern teknik

Välja glasögonglas

När du har hittat en optiker vill du säkert gå runt i affären och leta efter ett par snygga glasögonbågar. Alla glasögonglas passar dock inte alla glasögonbågar, så det är vanligen bäst att först välja glas. Om du vill ha ett avslappnat och se bättre är det naturligt att glasen är den viktigaste komponenten i dina nya glasögon. Du kan bara vara säker på att få rätt stöd från glasögonen om du väljer rätt glas till dem.

Förr var det vanligt med mineralglas vid tillverkning av glasögonglas, men idag är det allt vanligare med plastglas. Den här utvecklingen har en del avgörande fördelar: plastglas löper betydligt mindre risk för att gå sönder och skaderisken är därför mindre. Specialplast med hög kvalitet och en bra ytbehandling gör att risken för tryckskador och repor minskar. Det finns några andra faktorer som är viktiga när du letar efter de perfekta glasögonglasen: förutom den numera vanliga dioptristyrkan, finns det några andra viktigare faktorer såsom materialets brytningsindex (viktigt för glasets tjocklek), den så kallade asfäriska geometrin (som minskar förvrängningen vid glasets kant), antireflex- och härdningsegenskaperna samt tåligheten. Genom att lägga till ytbehandlingar eller skikt kan du göra livet med glasögon ännu enklare. Varför inte prova en vattenavstötande eller antistatisk behandling?

Vårt tips! Glasen bör minst ha en bra och effektiv antireflexbehandling. Det beror på att reflexer från glas är mycket störande ute i dagsljuset, vid mörkerkörning eller när du arbetar vid bildskärmen. Antireflexglasen gör dessutom att bäraren nästan inte märker att han eller hon bär glasögon.

Du kanske funderar på att köpa färgade eller färgskiftande glas. Men var försiktig: Det finns stora kvalitetsskillnader när det gäller färgskiftande glas. Den avgörande faktorn är att de så kallade fotokromatiska glasen ska reagera så fort som möjligt på ändrade ljusförhållanden, och snabbt ställa om och bli ljusa inomhus men bli mörkare, nästan som solglasögon, i solen eller annat starkt ljus. Det är också mycket viktigt att glasen ger ett 100-procentigt skydd mot UVA- och UVB-strålar.

Välja glasögonglas

Glasögonbågarna

När det gäller glasögonbågar kan optikern vanligen ta fram några huvudtyper i förväg, eftersom optikern känner sitt utbud och är den som bäst kan vägleda dig genom det enorma utbudet av produkter och erbjudanden. Du bör förstås tala om vad du vill ha när det gäller färg, material och pris från början. Det viktigaste är att komma ihåg att de nya glasögonen måste passa din ansiktsform och också passa för de glasögonglas om du har valt.

Det här är en bra tumregel: De som har rund ansiktsform passar bäst i glasögonbågar med kantig form, medan de som har en kantigare ansiktsform passar bättre i runda bågar. Den som har ett ovalt ansikte är lyckligt lottad eftersom båda typerna av bågar passar lika bra. De som har ett triangelformat eller hjärtformat ansikte får troligen rådet från sin optiker att välja en smal båge med oval form.

Vårt tips! När du väljer glasögonbågar kan det vara klokt att ta med sig någon du känner väl som smakråd. Det kan vara skönt att få ytterligare en synpunkt. Det finns tre alternativ för dem som nästan inte kan se något utan glasögon: be optikern att få låna ett par halvtäckande glasögon eller kosmetiska glasögon, sätt in engångskontaktlinser eller ta ett digitalfoto med de nya glasögonbågarna som du funderar på, och titta sedan på bildskärmen och se hur det ser ut.

En annan viktig aspekt när du väljer glasögonbågar är materialet. Man behöver knappast säga att glasögonens vikt också har stor betydelse för valet. Nya glasögonbågar ska kännas bekväma direkt. Om du är allergisk är det också väldigt viktigt att kontrollera vad glasögonbågen är gjord av.

Mer hjälp efter inköpet

Det tar vanligen cirka en vecka innan du kan hämta din nya glasögon. När du hämtar dem hos optikern får du prova dem så att optikern kan försäkra sig om att de sitter bra, men du måste också själv känna efter.

Vårt tips! Känn efter ordentligt att dina glasögon sitter bekvämt. De ska inte kännas obekväma på näsan, i tinningarna eller runt öronen.

Talesättet om att det man inte ser har man inte ont av stämmer inte alls för optikern. Tveka inte att gå tillbaka till optikern efter en till två veckor och be om nödvändiga finjusteringar. En riktigt bra optiker vill alltid hjälpa till och ge råd när du behöver det.


Dela denna artikel