Hälsa och förebyggande åtgärder

Om glasögonen är för snäva. Bästa tipsen för avslappnad syn och perfekt passform

Det finns flera kriterier som är viktiga för optimal syn och passform, vare sig det gäller glasögonens sidor, näsrygg eller själva bågarna.

16 oktober 2022
  • Om glasögonen är för snäva. Bästa tipsen för avslappnad syn och perfekt passform

Glasögonen trycker mot sidorna av huvudet, det är ansträngande att se, de sitter irriterande obekvämt på näsryggen. Vad ska man göra när glasögonen inte har en bra passform? Vad ska vi se upp med när vi provar ut och köper glasögon för att garantera avslappnad och bättre syn?

Äntligen! Perfekt syn med optimal passform för glasögonbågar och glasögonglas – men plötsligt trycker glasögonens sidor mot tinningarna, sitter obekvämt på näsryggen eller halkar hela tiden ner på näsan. Kontinuerligt avslappnad syn beror inte bara på rätt glasögonglas. Allt annat måste också vara rätt för att glasögonen ska vara bekväma hela tiden och inte orsaka irritation. Det finns flera sätt att uppnå större bärkomfort som inte tar så lång tid att åstadkomma. Här är några tips för bra glasögonpassform från SE BÄTTRE.

Välja rätt recept för glasögonglasen

I allmänhet är tunna och lätta glas bekvämare att bära. Glasögonglas i plast har en fördel, eftersom de kan produceras så att de är upp till 50 % lättare än mineralglas (till exempel glas med högt brytningsindex från ZEISS tillverkade av specialplast). Som regel är glasögonen bekvämare att bära ju lättare de är.

Den optimala näsryggen för glasögonen som aldrig klämmer

Näsryggen är en av de få kontaktpunkterna mellan ansiktet och glasögonen, vilket gör det ännu viktigare för optikern att få rätt passform. Den viktiga faktorn är att se till att näskuddarna ”sitter ordentligt”, d.v.s. att kuddens yta har så mycket kontakt med näsan som möjligt och att kuddarna är korrekt positionerade. Annars kan glasögonen lätt förlora greppet om näsryggen. Speciellt bör detta beaktas för glasögonbågar i plast när man väljer ut och provar glasögonen, därför att det är speciellt svårt att ändra området kring näsan i efterhand på plastbågar. För glasögon med metallbågar kommer näskuddarna i många olika storlekar och material och kan enkelt bytas ut och justeras. Här är återigen din optiker medveten om alla speciella aspekter för att uppnå optimal passform och ger dig gärna mer detaljerade tips.

Glasögonens sidor – med rätt passform

Glasögonens sidor bör justeras enligt ansiktsformen så att de inte trycker på tinningarna. Ofta missförstås tryck mot tinningarna som att de sitter ordentligt. Optimal passform vid sidorna bör endast ge ett lätt tryck bakom örat för att glasögonens vikt inte ska göra att de halkar ner på näsan. Men om glasögonen sitter för snävt ”vandrar” sidorna upp längs huvudet och glasögonbågarna glider ner på näsan.

I vissa situationer kan sidorna på glasögonbågar i plast ändra form en aning på grund av temperaturförändringar orsakade av vädret. Om detta orsakar obehag kan optikern enkelt göra så att glasögonen återfår sin ursprungliga form.

Tips för aktiva sportare: Silikonändar och höljen för glasögonbågar i metall är vattenavstötande och garanterar ett ordentligt grepp och optimal passform även när du svettas ymnigt.

Glasögonbågarna

Beroende på den typ av synhjälpmedel som behövs gäller två helt olika kriterier för idealiska glasögonbågar (till exempel för progressiva glas). En grov tumregel är att glasögonbågarnas optimala storlek är en kombination av två faktorer: avståndet mellan pupillerna och ögonhålornas storlek. Bågarnas övre del bör vara under ögonbrynen men ovanför ögonlockets veck. Detta ger bästa synen eftersom bågarnas kant inte är i vägen. För en välproportionerad passform rekommenderar vi glasögonbågar som inte är mycket bredare än användarens ansikte och som gör att användaren kan titta ut genom glasögonbågarnas mitt. Mer...

Din optiker hjälper dig gärna när glasögonen ”klämmer” – de gör normalt detta även om du inte köpte glasögonen från dem.

Glasögon för barn

De ska vara bekväma och sitta ordentligt utan att halka: glasögonbågar med rätt passform är ett av de viktigaste kriterierna vid utprovning av glasögon för barn. Här är några tips för att hitta bästa glasögonmodellen. En rund form är ett bra val för barns glasögon eftersom barn alltid tycker om att titta ut över bågarna. Därför ger runda bågar ett större område att titta ut genom. Om du väljer glasögonbågar i metall har du också en så kallad ”sadelrygg”: två sammanfogade silikonkuddar som sitter på näsryggen och ger extra bekväm passform. Mer…

Minimal putsning, stora resultat – nytt inom glasögonvård

Förresten, när det gäller rengöring säkerställer de nya ZEISS glasrengöringsdukarna optimal klarhet för dina perfekt anpassade glasögon. Med den nya, innovativa kombinationen av aktiva ingredienser rengör de glasögonbågarna eller andra ytor (t.ex. skärmar på kameror eller mobiltelefoner) effektivt och försiktigare än de flesta andra rengöringshjälpmedel (bekräftat i fristående tester). Du kan till och med använda dem till att enkelt avlägsna svett eller fett från huden som kan ett märke på glasögonen under dagen.


Dela denna artikel