Bilkörning och mobilitet

Varför ha ett par extra glasögon?

I många situationer kan det vara mycket bra med ett par extra glasögon.

16 oktober 2017
  • Varför ha ett par extra glasögon?

Ingen lyx men väldigt smart: Ett extra par glasögon är inte bara bra om du vill förändra ditt utseende eller ha ett par i reserv om du skulle tappa bort ett par. För de som har presbyopi, använder kontaktlinser, terminalglasögon eller behöver glasögon för solskydd och idrott är ytterligare ett par glasögon ofta det enda som ger ett perfekt och avslappnat seende.

Det är inte alla som har ett par extra glasögon men det är något man borde ha, inte bara för att det är inne och man kan förändra sitt utseende. Du har snabbt ett par glasögon till hands när du inte kan hitta det ena paret. Ett extra par glasögon kan vara livsviktigt i en nödsituation, särskilt om man har väldigt dålig syn. Om glasögonen går sönder eller försvinner ser man nästan ingenting och är i princip hjälplös. Och inte bara det, i många situationer och miljöer är rätt sorts glasögon nödvändigt för bra seende under de aktuella förhållandena.

Och för de som använder kontaktlinser är ett extra par glasögon ett måste.

De som använder kontaktlinser bör även ha ett par glasögon av hög kvalitet. Det kan vara mycket bra när man reser eller är på semester. Man kan snabbt tappa en lins. Om man bara ser på ett öga är semestern i princip förstörd. Det är inte heller alltid så lätt att köpa linser när man är på semester utomlands.

Det kan även vara skönt att använda glasögon istället för kontaktlinser när man är hemma på kvällen. Testa du med.

Ett extra par glasögon för att komplettera progressiva glas om du har presbyopi

De som har progressiva glas vill ofta ha ett par läsglasögon med ett brett område för bra syn på nära håll. Det ger dem en avslappnande läsning.

Det är inte heller alla som vet att ett extra par glasögon kan underlätta så att man lättare kan koncentrera sig på jobbet. M.I.D. är lösningen. Förkortningen står för "Maximum Intermediate Distance". Det är en ny metod som utvecklats av Carl Zeiss Vision för att fastställa det maximala fokuseringsavståndet för användarens särskilda behov. Metoden används för att anpassa glasögonglas från ZEISS till synskärpan och synfältet användaren behöver i sin arbetsmiljö. Resultatet: glasögonglas med ett stort synfält från nära håll till mellanavstånd (mellan en och fyra meter). Det innebär att du kan se och jobba på bästa sätt i just det synfält som arbetet kräver.

Solglasögon av hög kvalitet: ett par extra glasögon för solskydd

Solglasögon är särskilt viktiga att ha i reserv. De är mycket mer än en modeaccessoar, de skyddar mot farlig UV-strålning. Glasögonglas från ZEISS med styrka finns för alla synfel. De finns med olika toningar, färger och polariserade för att passa dina behov. Bra glasögonglas absorberar minst 99 % av all strålning. Polariserande filter blockerar även reflekterande ljus från till exempel vatten.

Se bättre när du är aktiv: ett par extra glasögon för idrott

Sportglasögon måste vara tåliga, okrossbara, lätta och bekväma. Beroende på vilken idrott du utövar, kan de även ha andra egenskaper som tonat glas, polariserande filter eller kupade glas. 

Det finns inte bara en typ av sportglasögon. Det finns olika glasögon och glas för nästan varje form av idrott. Berätta för din optiker vilken idrott du utövar och beskriv exakt vad du vill använda glasögonen till.

Man kan med säkerhet säga: de som har ett par extra glasögon till hands tar det säkra före det osäkra. Se till att ditt extra par glasögon är lika bra justerade till din syn som ditt huvudpar.


Dela denna artikel