Kunskap om seende

Kontaktlinser eller glasögon?

Båda är bra alternativ och i slutändan är det en fråga om tycke och smak – och om vad som är bäst för dina ögon

8 september 2019
  • Vad är det för skillnad mellan specialtillverkade glasögonglas och "standardglas"?

En kyss, en viktig match eller en efterlängtad ridtur – glasögonbågar har en irriterande tendens att vara i vägen när vi minst vill. Glasen kan imma igen och förstöra ett annars perfekt ögonblick. Därför är det inte konstigt att många när- eller översynta föredrar kontaktlinser. De är små, närmast osynliga och kan korrigera även kraftiga brytningsfel. Valet är dock lite mer komplext än så och även glasögon har fördelar – ibland är de faktiskt helt oumbärliga.

För de som bara behöver synhjälpmedel för att köra bil eller läsa är glasögon ofta ett bättre alternativ. De är lätta att ta på och av, i det närmaste underhållsfria och kostar bara en gång. Glasögon behövs också vid synfel där kontaktlinser inte kan användas, t.ex. vid vissa typer av skelning eller nedsatt binokulär synförmåga. Detsamma gäller vissa typer av diabetes eller ”torra ögon”. Alla dessa tillstånd avhjälps endast med klassiska glasögon.

Kontaktlinser passar nästan alla ögon med några undantag. I sport- och fritidssammanhang blir fördelarna extra tydliga – kontaktlinser immar inte igen och halkar aldrig av näsan; de ger ett obegränsat synfält och är ett mycket diskret synhjälpmedel. Det kan dessutom finnas medicinska skäl att välja kontaktlinser – en oregelbunden krökning av hornhinnan (astigmatism) kan t.ex. endast korrigeras med specialutformade linser. (ZEISS speciallinser) korrigerar effektivt olika typer av synnedsättningar.

Två typer av kontaktlinser

  • Två typer av kontaktlinser

Det finns två huvudsakliga typer av kontaktlinser: Stabila och mjuka linser.

Mjuka kontaktlinser är vanligast idag. De har goda vätskebindande egenskaper, hög syregenomsläpplighet och är i det närmaste omöjliga att urskilja. Resultatet? Hög kompatibilitet, naturlighet och användarkomfort – sköna att bära från morgon till kväll och i alla situationer.

ZEISS mjuka kontaktlinser finns i olika varianter som du byter varje dag eller varje månad. ZEISS kontaktlinser ger fenomenal synskärpa och perfekt syn i hela synfältet och är dessutom mycket lätta att sätta in och ta ut. I det omfattande utbudet finns rätt alternativ för varje öga liksom linser i olika färg för den som vill ta chansen att byta stil lite grann.

Stabila kontaktlinser leder gaser och kallas ofta RGP-linser (rigid gas permeable). De tar längre tid att vänja sig vid men är i gengäld tåligare, mindre underhållskrävande och det enda alternativet för att korrigera vissa synfel. De är mer hållbara i längden tack vara sin höga motståndskraft mot smuts och en mycket god syregenomsläpplighet. Stabila linser håller ofta i flera år förutsatt att synfelet ligger kvar på en konstant nivå.

För båda linsalternativen är rätt tillpassning och noggrann skötsel A och O. Alla linsköp ska omfatta en lagom lång prövoperiod som följs upp med nödvändiga justeringar. Ur ett hygienperspektiv ställer linser lite högre krav på användaren än glasögon. Händer, linser och linsetuiet måste rengöras noggrant (följ anvisningarna från tillverkaren till punkt och pricka!) Regelbundna kontrollbesök hos en optiker är också att rekommendera – en gång om året för stabila linser och var sjätte månad för mjuka är lagom.

Är det svårt att välja? Vi vill göra valet lättare. En bra och enkel lösning är att köpa kontaktlinser som komplement till glasögon. På det sättet har du alltid en reservlösning till hands och kan välja det synhjälpmedel som passar bäst vid varje tillfälle – som glasögon på kontoret och kontaktlinser när du ska ut.


Dela denna artikel