Arbetslivet

Terminalglasögon: Skydda ögonen när du jobbar

Hantera Computer Vision Syndrome

16 oktober 2017

Många av oss tillbringar största delen av arbetsdagen framför en dator. Under covid-19-pandemin ökade vår skärmtid ännu mer med videosamtal, onlinemöten och webbseminarier. Det tar ut sin rätt på våra muskler och ögon, och påverkar i förlängningen vår produktivitet. SE BÄTTRE ger dig tips om och berättar mer om glasögon för datorarbete och hur man kan förebygga Computer Vision Syndrome (CSV).

 • Terminalglasögon: Skydda ögonen när du jobbar

Computer Vision Syndrom eller digital ögonstress

Begreppet Computer Vision Syndrome (CVS) används för att beskriva problem som orsakas av ihållande användning av dator, surfplatta, e-läsare och smartphone. Det kallas även digital ögonstress (digital eye strain, DES) eftersom symptomen inte begränsas till den tid vi tillbringar framför datorn.

När man använder en digital enhet utsätts ögonen för en enorm påfrestning, som skiljer sig från alla andra synaktiviteter. Antingen måste man fokusera på skärmen i timtal, eller växla mellan att titta på en enhet som t.ex. en smartphone eller surfplatta och omgivningen runt omkring. Det är påfrestande för ögonen och kan göra det svårare för dem att ackommodera (växla fokus mellan olika avstånd). Av denna anledning upplever människor som använder digitala enheter mycket ofta synproblem och problem relaterade till dålig hållning.

Enligt American Optometric Association, är de vanligaste symptomen på digital ögonstress trötta ögon, huvudvärk, suddig syn och torra eller svidande ögon, samt smärta i axlar och rygg.1 Om du är över 40 kan ackommodationsproblem självklart även vara en följd av att vi med åldern får svårare att fokusera på föremål på nära avstånd (presbyopi, ålderssynthet). Mycket skärmtid kan förvärra detta ytterligare.

Planera din arbetsplats på bästa sätt

I takt med att allt fler människor jobbar hemifrån blir det allt viktigare att ha en välordnad och för ändamålet avsedd yta att jobba på. En ergonomisk sittställning framför skärmen och glasögon med rätt styrka kan öka komforten och göra att man ser bättre framför datorn.

Planera din arbetsplats på bästa sätt

Stol och skrivbord

En ny stol, eller bara en lite justering av stolen, kan ofta göra arbetet mindre påfrestande. Se till att stolen stöttar ländryggens naturliga form så att du bekvämt kan hålla den övre delen av ryggen rak.

En tumregel är att du ska få plats med en knytnäve mellan låren och skrivbordet. Om det inte finns något utrymme mellan benen och skrivbordet är ditt skrivbord för lågt. Du bör antingen justera stolen, eller höja upp skrivbordet något genom att palla upp det med t.ex. en bok. Om utrymmet mellan skrivbordet och dina ben är för stort kan du höja upp stolen något.

Se till att du har fötterna jämnt i golvet och att benen är i 90º  mot kroppen. Om du är kort kan du prova med ett fotstöd för att förbättra sittpositionen.

Skärm och tangentbord

Se till att skärmen har en så hög uppdateringsfrekvens och bildstabilitet som möjligt. Justera bildskärmen så att bilden är kontrastrik och skarp. Ställ även in storleken på texten så att du kan läsa enkelt och bekvämt.

Skärmens övre kant ska befinna sig strax under horisontell ögonnivå och på cirka 50 cm avstånd från ögonen. Testa avståndet så att det är ungefär en armlängds avstånd.

Det kan vara lite svårare att få till rätt avstånd och höjd med en bärbar dator. Genom att använda externa enheter som du kan koppla in i datorn, t.ex. mus, tangentbord och bildskärm, kan det bli lite bekvämare. Dessutom finns det en rad olika ergonomiska ställ för bärbara datorer, som kan ställas in på en bekväm läs- och skrivhöjd. Många av dessa kan också fällas ihop och tas med.

När du ställer in tangentbordet ska du kunna vila underarmarna eller armbågarna på stolens armstöd när du skriver, utan att behöva dra upp axlarna. Samma sak gäller om du använder en styrplatta eller mus.

Styrkan i dina glasögon

Om du ofta upplever symptom på digital ögonstress är det viktigt att du gör ett syntest eller uppdaterar dina aktuella styrkor. Det kan vara så att du bara har ett okorrigerat synfel. Då kan rätt glas hjälpa dig och göra dina ögon mindre ansträngda.

Ibland kan ett par nya glasögon göra att du jobbar bättre, eftersom forskningen visar att okorrigerade synfel faktiskt påverkar produktiviteten.2

Glasögon för datorarbete

Om dina vanliga styrkor eller läsglasögon inte hjälper mot ansträngda ögon kan det vara dags att fundera på ett par terminalglasögon.
Arbetsglasögon kan vara svaret om du behöver förbättrad synkomfort

Arbetsglasögon kan vara svaret om du behöver förbättrad synkomfort

Varför speciella terminalglasögon?

Enstyrkeglas eller progressiva glas är i allmänhet inte optimerade för kontorsarbete. Läsglasögon möjliggör optimalt seende på ett avstånd som är för kort för datorarbete. Med progressiva glas måste du titta genom den nedre delen av glaset, vilket gör att du lutar huvudet uppåt på ett onaturligt sätt för att kunna se skärmen. Om du använder denna typ av glas för kontorsarbete är risken stor att du sitter onaturligt, vilket leder till huvudvärk och muskelspänningar.

Dina ögon behöver stöd på mellanavstånd om du jobbar vid ett skrivbord på daglig basis. Detta avser det ungefärliga avståndet till din skärm. Det är lite längre bort än närseendet (en bok, eller när du kollar i telefonen), men närmare än avståndsseendet (när du tittar på något långt bort, eller när du kör bil). Om vi fokuserar på det här avståndet under en längre tid tenderar våra ögon att konvergera, vilket kan vara väldigt ansträngande för musklerna i ögonen.

Terminalglasögon är optimerade för att se på mellanavstånd. Med individuella styrkor kan de dessutom användas för att korrigera eventuella synfel som ålderssynthet eller astigmatism.

Att tänka på när man köper terminalglasögon

 • Som du ser här finns det olika typer av terminalglasögon. Det är viktigt att du berättar för din optiker exakt för vad du ska använda dina glasögon, så att dina styrkor kan skräddarsys för just dina behov.

 • Ju mer exakta dessa processer är desto snabbare vänjer du dig vid dina nya glas. Se till att du vänder dig till en välrenommerad optiker som förskriver glas från en tillförlitlig leverantör.

 • Antireflexbehandlingar (AR) appliceras på glasen för att eliminera störande reflexer på glasens fram- och baksida. Diskutera dina alternativ för antireflexbehandlade glasögon för datorarbete med din optiker.

 • Vissa blåljusglasögon avger en synlig blå eller lila reflex. Detta syns extra tydligt under videosamtal och är ofta fallet med blåljusbeläggningar som appliceras på glasets yta. Om utseendet är viktigt för dig bör du välja glas i vilka blåljustekniken ä integrerad, till exempel  ZEISS BlueGuard Lenses. Blåljusskyddet integreras i själva glaset vilket minimerar synliga reflexer.

Olika typer av kontorsglas

Det finns olika typer av glas för terminalglasögon att välja mellan, beroende på vilka synbehov du har på ditt jobb.

I allmänhet kan man skilja mellan tre olika typer av kontorsarbetsplatser:

 1. En arbetsplats med en dator och viss kontakt med andra medarbetare.
 2. En arbetsplats där personen läser mycket tryckt material och tittar på skisser (t.ex. arkitekter).
 3. En arbetsplats med mycket kontakt med andra medarbetare eller kunder, och en del datorarbete.
 4. Beroende på dina individuella behov kan din optiker skräddarsy dina styrkor med någon av följande typer av glas:

Beroende på dina individuella behov kan din optiker skräddarsy dina styrkor med någon av följande typer av glas:

Near
Med denna design ser du naturligt från läsavstånd på nära håll upp till två meter. Dessa glas är perfekta för intensivt datorarbete och läsning.

Room
Bekväma synområden från läsavstånd på nära håll till ett typiskt rumsavstånd på cirka fyra meter. Dessa glas är utmärkta om du jobbar framför datorn men samtidigt interagerar med kunder, eftersom du inte behöver ta av dig glasögonen varje gång du reser dig från skrivbordet och går runt.

Book
Dessa glas har ett maximalt avstånd på en meter, men jämfört med läsglasögon får du ett betydligt större synfält för en bekväm läsupplevelse.

Individual
Dessa terminalglas är helt skräddarsydda för dina individuella behov. Synavståndet är skräddarsytt till närmaste centimeter, och hänsyn har tagits till bågdata, ansiktsform och arbetsavstånd på nära håll i designen.

Blåljusfiltrerande glasögon

Nästan alla moderna enheter avger blått ljus, och det kan öka de upplevda symtomen på digital ögonansträngning.
Nästan alla moderna enheter avger blått ljus, och det kan öka de upplevda symtomen på digital ögonansträngning.

Vad är blått ljus?

Synligt ljus är andelen av det elektromagnetiska spektrat som är synligt för det mänskliga ögat. En del av detta synliga ljus ligger inom det blå/violetta bandet och beskrivs som synligt högenergiljus (HEV). Solen är den kraftigaste källan till blått ljus. En del av blåljusspektrat är bra för oss dagtid eftersom det gör oss piggare och gladare och förbättrar vår reaktionstid.

Moderna digitala enheter som smartphones, TV-apparater, datorskärmar, e-läsare och surfplattor utstrålar blått ljus. Till och med energisparande LED-lampor utstrålar blått ljus.

Varför kan det göra ögonen trötta och ansträngda?

På natten kan överexponering för blått ljus påverka kroppens dygnsrytm och leda till sömnsvårigheter och trötthet.

Det mänskliga ögat kan inte blockera blått ljus. Faktum är att allt synligt blåljus passerar genom linsen och hornhinnan för att slutligen nå näthinnan. Om du tillbringar mycket tid framför digitala enheter kan du bli trött i ögonen och se suddigt. För kraftig exponering för blått ljus på kvällen kan dessutom göra det svårt att somna och förvärra sömnproblem.

Bör jag köpa glasögon som blockerar blått ljus?

Det är viktigt att påpeka att inte alla terminalglasögon blockerar blått ljus. Glasögon för datorarbete är helt enkelt designade för att förbättra synkomforten på mellanavstånd, och har inte nödvändigtvis skydd mot blått ljus.

Du kan dock anpassa glasen i dina terminalglasögon eller andra glasögon med en speciell antiblåljusbehandling. Sådana ytbehandlingar appliceras på glasen och inkluderar ett blåfilter som filtrerar bort en del av blåljuset. De ger en högre synkomfort utan att inverka på ljusets positiva effekter.

Kan man använda blåljusglasögon även om man normalt inte bär glasögon?

Även om du inte har några synfel kan du använda blåljusglasögon. Din optiker berättar gärna mer om vilka alternativ som finns.

Avslappningstips för ögon och rygg

 • Ta pauser Res dig från skrivbordet när du kan och gå runt en stund. Hämta ett glas vatten eller en kopp kaffe, så att dina ögon får vila en stund och din kropp inte sitter i samma position för länge.
 • Vila dina ögon
  Här gäller 20/20/20-regeln. Titta var 20:e minut under 20 sekunder på en punkt som ligger minst 20 meter bort. Då slipper ögonen fokusera på mellanavstånd hela tiden och blir mindre trötta.
 • Blinka ofta
  När vi jobbar framför digitala enheter glömmer vi lätt bort att blinka. Blinka djupt och hårt när du kommer ihåg det, och försök medvetet att blinka när du har paus. Då fuktas dina ögon och symptom på torra ögon motverkas.
 • Var noga när du planerar din arbetsplats
  Följ dessa riktlinjer när du planerar din arbetsplats.
 • Träna och stretcha
  Försök att träna eller gå minst tre gånger i veckan, och stretcha dina ömma och trötta muskler under dagen. Lägg på 10 minuters stretching om arbetsdagen har varit särskilt jobbig.

Prata med din optiker om du börjar bli trött eller torr i ögonen oftare eller ser suddigt av enheter som utstrålar blått ljus.


Dela denna artikel

 • 1

  American Optometric Association. Computer vision syndrome. 2017. https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome?sso=y (hämtad 21 September 2020).

 • 2

  Smith, T S T et al. ”Potential lost productivity resulting from the global burden of uncorrected refractive error.” Bulletin of the World Health Organization vol. 87,6 (2009): 431-7. doi:10.2471/blt.08.055673