Vad kännetecknar ett bra glas?

Vi tillverkar de bästa glasen för DINA behov med dessa sex ingredienser.

Funderar du på vad du bör tänka på innan du köper nya glasögon? Eller varför ZEISS glas är så bra? Alla dessa ingredienser i kombination borgar för ett par utmärkta glasögon – för just DIG.

Enkelslipade, progressiva eller något mittemellan?

Det är ingen överraskning att allt börjar med dina ögon.

Första steget mot din unika glaslösning från ZEISS är att förstå vilken typ av glas du behöver. Det beror på dina styrkor, och på vilka avstånd du har svårt att fokusera.

Dina ögon

En bild av ett glas utan styrka.

Plano-glas

Plano-glas är glas utan styrkor. De tjänar ett annat syfte än att korrigera synen – till exempel som solglasögon med UV-skydd, eller skyddsglasögon för riskfyllda arbeten.

En bild av ett enstyrkeglas. Det är fyllt med en ljusblå färg, och en enskild ikon visar att glaset bara har en styrka för ett avstånd.

Enstyrkeglas

Enstyrkeglas är för människor som är närsynta (myopiska), översynta (hyperopiska) eller astigmatiska – ett vanligt ögontillstånd där ögats främre yta är formad som en rugbyboll istället för att vara rund. Enkelslipade avstånds- eller läsglasögon har endast en korrigerande styrka i hela glaset, och korrigerar ett synfält – på nära håll eller på avstånd.

En bild av ett glas som motverkar ögontrötthet. Två ikoner och en färggradient, som går från mörkblått i nederkant till ljusblått längst upp, indikerar att den största delen av glaset har avståndsstyrka, men att det finns en liten zon längst ner som hjälper till med närseendet.

Digitala glas

Digitala glas, även kallade "glas som motverkar ögontrötthet", är enstyrkeglas med en förstärkt zon i nederkant. De är perfekta för människor i 30- till 40-årsåldern som ibland blir trötta i ögonen men inte behöver progressiva glas riktigt än. Trots namnet är dessa glas inte bara till för personer som använder digitala enheter mycket. De kan även hjälpa dina ögon att enkelt växla mellan favoritboken och utsikten från fönstret.

En bild av ett progressivt glas med tre olika zoner. Tre ikoner och en färggradient indikerar tre styrkor för olika avstånd – nära håll, mellanavstånd och långt avstånd.

Progressiva glas

Progressiva glas kallas även varifokala glas och är designade för att korrigera ålderssynthet, presbyopi. Om du, som många över 45, behöver hjälp med att se klart på nära håll, långt avstånd och kanske även däremellan, är de ett utmärkt val. Progressiva glas har tre styrkor i ett glas. De möjliggör en sömlös övergång mellan nära håll och långt avstånd. Glöm det där med att växla mellan olika glasögon, och de synliga linjerna i bifokala och trifokala glasögon.

En bild av ett bifokalt glas. Ett mörkblått område indikerar läszonen, medan en ljusblå del av glaset indikerar avståndszonen.

Multifokala glas

Innan progressiva glas kom var bifokala och trifokala glas en vanlig lösning för ålderssynta. De är mer som "flera glas i ett" med tydligt synliga linjer mellan de olika delarna. Till skillnad från progressiva glas erbjuder dessa inte någon smidig övergång mellan olika synzoner – och är inte heller lika vackra.

En bild av ett glas för myopihantering. Glaset har koncentriska ringar som motsvarar olika glasstyrkor. Detta är ett exempel på ett glas designat för särskilda ändamål.

Specialiserade glas

Vissa glas är designade för ett visst ändamål och används som ett extrapar – till exempel våra ZEISS Office-glas. Andra, t.ex. ZEISS glas för myopihantering, är designade för att hantera ögontillstånd, inte bara korrigera dem.
Din optiker kan avgöra vilken lösning som är bäst för dig. Tills dess kan du ta en titt på nästa fem glasingredienser för att maximera dina glas.

När och var kommer du att använda dina glasögon?

Skräddarsy dem för DIN värld.

Inget glas är det andra likt. Även om de har samma styrkor kan deras optiska design skilja sig åt markant. Välj ZEISS-glas utifrån din livsstil och dina aktiviteter för att få skräddarsydd klarhet där den behövs som mest.

Din livsstil

Samma styrkor. Olika design.

Glasoptik kan tillverkas för att passa bättre i en viss kontext. Titta på detta exempel på progressiva glas – de har samma styrka, men är optimerade för olika livsstilsbehov.

En grundläggande glasdesign utan specifik optimering. Notera de små synzonerna.
En perspektivbild genom ett traditionellt progressivt glas: de suddiga zonerna till vänster och höger är stora, och de klara zonerna på mellanavstånd och nära håll är relativt små.
Synzonerna är optimerade för att se klart genom en större del av glaset.
En perspektivbild genom ett ZEISS Progressive SmartLife-glas: de suddiga zonerna till vänster och höger i glaset är små och möjliggör stora zoner med klart seende.
Dessa synzoner gör det enkelt att skifta blicken mellan instrumentbräda, speglar och vägen framför.
En perspektivbild genom ett ZEISS Progressive DriveSafe-glas: synzonerna är anpassade så att föraren har klara synzoner på vägen och instrumentbrädan.
Bilden visar de suddiga zonerna i standard-enstyrkeglas jämfört med de större klara zonerna i ZEISS ClearView-enstyrkeglas
Bilden visar de suddiga zonerna i standard-enstyrkeglas jämfört med de större klara zonerna i ZEISS ClearView-enstyrkeglas

Se upp för suddighet. Välj skräddarsytt.

Magin i ett bra glas ligger i dess design och inbyggda teknik – saker du inte kan se, men ändå märker när du använder glasögonen.

Standardglas ger klar syn genom mitten av glaset, men saker kan se suddiga eller förvrängda ut när du tittar ut mot sidorna på grund av det begränsade antalet optimeringsparametrar. I våra mer anpassningsbara alternativ använder vi innovativ teknik för att anpassa optiken för perfekt klarhet genom en större del av glaset.

Glöm dina glasögon och fokusera på livet.   

Var kommer ögonen att titta genom glasögonen?

Din båge + ditt ansikte = din unika passform.

Visste du att ditt ansikte och din båge kan påverka hur bra du ser? De avgör glasens storlek, position och vinkel. Högteknologisk finjustering med teknik från ZEISS kan anpassa glasoptiken till ett unikum – precis som du.

Ditt ansikte och din båge

Samma ansikte. Olika bågar.

Vi vill att du ska hitta en båge du älskar. Men ditt val av båge påverkar glasets storlek och synzoner, särskilt om du använder progressiva eller digitala glas. ZEISS FrameFit+ Technology kan anpassa glasens korridor baserat på deras form och storlek i bågen. Du får ut mesta möjliga av dina glas – oavsett vilken modell du väljer.

Samma båge. Olika ansikten.

Ansiktsegenskaper som näsa och öron påverkar glasens position – den vinkel de sitter i och hur högt de sitter. Med ZEISS FaceFit Technology kan din glasoptik beräknas för att ta hänsyn till hur dina glasögon sitter på ditt ansikte.

Gör det på ett modernt sätt.

Många optiker använder högteknologiska centreringsenheter från ZEISS för att mäta ditt ansikte och din båge med yttersta precision. Det hjälper dem att anpassa dina glas individuellt – in i minsta detalj.
Hitta en ZEISS-återförsäljare nu, eller fortsätt med nästa glas-ingrediens.

Oroar du dig för digital ögontrötthet eller skadlig UV-strålning?

Skydda dig mot alla typer av ljus.

Att skydda dina ögon bör alltid vara din högsta prioritet. Därför erbjuder till och med våra klara glas fullt UV-skydd. Hur vore det med blåljusskydd, solglasögon eller ett par färgskiftande glasögon? Vi tar hand om dig i alla typer av ljus.

Ögonskydd

Skydda dina ögon med klara ZEISS-glas.

Alla klara ZEISS-glas av organiskt glas inkluderar UVProtect Technology. Det ger dig samma UV-skydd som solglasögon av premiumklass, men utan extra kostnad. Känns ögonen ansträngda efter för lång tid framför en skärm? Förse dina glasögon med ZEISS BlueGuard.

blockerar upp till 40 % av potentiellt skadligt blått ljus för att mildra symptom kopplade till digital ögonstress.
blockerar UV-strålning upp till 400 nm – även om du använder klara ZEISS-glas.
Närbild av en kvinna i glasögon med ZEISS UVProtect Technology. Halva bilden är tagen med en vanlig kamera, och den andra med en UV-kamera. UV-bilden visar att ZEISS klara glas blockerar skadlig UV-strålning lika effektivt som solglasögon.

3-i-1-skydd med fotokromatiska glas.

Vill du slippa behöva byta glasögon? Våra färgskiftande ZEISS PhotoFusion X-glas reagerar på skiftande ljusförhållanden – och det snabbt. De går från perfekt klara inomhus till lika mörka som solglasögon utomhus. Dessutom skyddar de mot blått ljus och UV-strålning – hela tiden.

Skydd och komfort i solen med receptbelagda solglasögon.

Vill du ha solglasögon för att liva upp din look? Eller för en viss aktivitet? Vi tar hand om dig. ZEISS receptbelagda solglasögon erbjuds i en rad helfärger, gradalfärger och med spegelbeläggningar. ZEISS AdaptiveSun-glas skiftar från mörka till mörkare, för skarp syn i alla typer av utomhusmiljöer. Våra polariserade solglasögon erbjuder extra bländskydd och visuell komfort – perfekt för bilförare och sportiga typer.

Hur tunna och lätta kan de vara?

Känn dig bra. Se bra ut.

Ingen vill gömma sig bakom tjocka och tunga glasögon. Istället vill man ha ett par glasögon som knappt märks. Det är här glasets material och brytningsindex kommer in. Låt dina glasögon gå ner lite i vikt.

Tjocklek och vikt
En ung kvinna håller upp två tjocka glas framför ögonen för att visa flaskbotten-effekten.

Se bättre, se bättre ut och känn dig bättre.

Tjocka glas förvränger dina ögon på komiska sätt men kan också förvränga ditt perifera seende. Tunga glas är obekväma att använda, och kan lämna tryckmärken på näsan.
Det lönar sig definitivt att se till att glasen är så tunna och lätta som det bara går.   

1.5, 1.6, 1.67, 1.74…

Den här siffran avser glasmaterialets index och beskriver hur väl glasmaterialet bryter ljuset. Ju högre index desto bättre gör glaset sitt jobb – vilket innebär att mindre material krävs. Värdet har en direkt påverkan på glasens tjocklek och vikt – särskilt om du har högre styrkor. Se skillnaden.

Plastglas med standardindex har ett brytningsindex på 1.5. Det kan ge godtagbart tunna glas, men, i synnerhet för högre styrkor, kan det finnas utrymme för förbättring.
Illustration av plus- och minusglas med olika index: ju högre index, desto tunnare glas.
Samma styrka i ett material med medelhögt index 1.6 kan minska dina glas vikt och tjocklek med upp till 20 %.
Illustration av plus- och minusglas med olika index: ju högre index, desto tunnare glas.
Glas med ett högt index som t.ex. 1,67 eller 1,74 kan göra glasen upp till 40 % tunnare och lättare, jämfört med ett material med standardindex och samma styrka.
Illustration av plus- och minusglas med olika index: ju högre index, desto tunnare glas.

Repor, smuts, störande reflexer?

Skydda dina glasögon. Se och bli sedd.

Lägg till några lager med high-tech för att skydda och förstärka dina glasögon. Gör dem tåligare, minska reflexerna, gör dem lättare att rengöra – och mycket mer. Med en hel familj av ZEISS DuraVision-ytbehandlingar har du en hel uppsjö att välja bland.

Hållbarhet och skötsel
En bild av en båge, där flera lager av ytbehandlingar ligger framför glaset.

Vilka superkrafter vill du ge dina glas?