Ögonoptik idag: Hur den optiska rådgivningen har förändrats de senaste 10 åren

Volker Meyer och Heinrich Rath från Aalen University i Tyskland pratade med SE BÄTTRE

På 1400-talet formade italienska munkar föregångarna till våra moderna glasögon från delvis slipade glas gjorda av beryllkristall från bergen. Sedan dess har mycket förändrats när det gäller utveckling av synlösningar. Synproblem kan åtgärdas på mycket mer individuella sätt än någonsin tidigare och mätmetoderna blir allt mer precisa. Vilka är då de senaste utvecklingarna och trenderna inom ögonoptiken? För att ta reda på det bad SE BÄTTRE två föreläsare i kursen Ophtalmic Optics som erbjuds på Aalen University i Tyskland, att berätta mer.

Volker Meyer, legitimerad optiker med magisterexamen, har drivit sin egen verksamhet i Bruchköbel (i närheten av Frankfurt am Main, Tyskland) sedan 1995. Han har arbetat som föreläsare på Aalen University i tio år, där han undervisar i affärsadministration, marknadsföring, rådgivning och försäljning. Dessutom är han kursledare på Zeiss Academy och leder en rad olika arbetsgrupper där optiker får möjlighet att utbyta erfarenheter. Heinrich Rath, legitimerad optiker, har arbetat i branschen i mer än 40 år och innehar en rad olika hedersbefattningar inom yrket (Central Association of German Opticians, State Guild m.fl.). Hans arbete är fokuserat på utbildning och löpande undervisning inom ögonoptik. De senaste tre åren har han varit verksam som föreläsare på institutionen för ögonoptik/hörselakustik på Aalen University.
Volker Meyer, legitimerad optiker med magisterexamen, har drivit sin egen verksamhet i Bruchköbel (i närheten av Frankfurt am Main, Tyskland) sedan 1995. Han har arbetat som föreläsare på Aalen University i tio år, där han undervisar i affärsadministration, marknadsföring, rådgivning och försäljning. Dessutom är han kursledare på Zeiss Academy och leder en rad olika arbetsgrupper där optiker får möjlighet att utbyta erfarenheter. Heinrich Rath, legitimerad optiker, har arbetat i branschen i mer än 40 år och innehar en rad olika hedersbefattningar inom yrket (Central Association of German Opticians, State Guild m.fl.). Hans arbete är fokuserat på utbildning och löpande undervisning inom ögonoptik. De senaste tre åren har han varit verksam som föreläsare på institutionen för ögonoptik/hörselakustik på Aalen University.

SE BÄTTRE: Volker, Heinrich, hur har optikeryrket förändrats under de senaste tio åren? Hur har utbildningen förändrats?

Volker Meyer: Det är viktigt att betona att ögonoptik har blivit ett differentierat område under de senaste tio åren. Å ena sidan erbjuds glasögon ständigt till lägre pris, medan professionella optiker å andra sidan specialiserar sig och erbjuder toppkvalitet och sofistikerade, skräddarsydda synlösningar. Liknande utvecklingar kan ses även inom andra produktområden.

En annan trend är att vissa optiker fokuserar mer på mode medan andra specialiserar sig på teknik för glasögonglas, alltså optometri.

Heinrich Rath: Man kan specialisera sig på teknik för glasögonglas i denna utsträckning eftersom utrustningen har vidareutvecklats på senare år. Nuförtiden finns det enormt förbättrade möjligheter att göra precisa mätningar. Ta i.Profiler från ZEISS som exempel. Utbildningen av nästa generations optiker måste ta hänsyn till denna utrustning. Samtidigt lanseras många nya produkter på marknaden, till exempel specialiserade glaslösningar och bågar. Det blir allt viktigare att samarbeta med glasögonanvändarna för att analysera deras individuella situation och kunna identifiera en optimal synlösning. All ny teknik gör omfattande kundrådgivning viktigare än någonsin! Idag är runt hälften av vår utbildning fokuserad på själva hantverket, medan den andra hälften rör rådgivningen.

SE BÄTTRE: Vad finns det för nya produkter, och kräver de specialrådgivning?

Volker Meyer: Synen har förändrats och självklart möter glasögontillverkare som ZEISS denna förändring genom att utveckla anpassade synlösningar. Nuförtiden spelar datorer, smartphones och navigationssystem en viktig roll i vårt dagliga liv. Resultatet är att synsituationerna blir fler och mer diversifierade. Våra ögon växlar mellan olika synavstånd snabbt och oftare än tidigare; på nära håll när vi läser, på mellanavstånd framför datorer och navigationssystem, och på långt avstånd när vi kör bil. Det ställer också nya krav på framför allt progressiva glas, som gör det möjligt att se på olika avstånd i ett enskilt glasögonglas. ZEISS har utvecklat arbetsplatsglas som kan optimeras specifikt för att se bra på mellanavstånd, utifrån en kunds individuella behov. Allt detta ger användaren ett tydligt och avslappnat seende skräddarsytt utifrån dennes specifika synsituationer.

Heinrich Rath: Självklart innebär detta att jag måste ge glasögonanvändare mycket specifik rådgivning. Ett par glasögon kan inte uppfylla alla behov och jag måste samarbeta nära kunderna för att fastställa om de behöver ett andra par glasögon för specifika synuppgifter, t.ex. solglasögon eller när de idrottar.

SE BÄTTRE: Kan man säga att bättre teknik (t.ex. i.Profiler® och i.Terminal® från ZEISS) har förändrat eller till och med förbättrat kvaliteten på rådgivningen?

Volker Meyer: Dagens typer av mätutrustning erbjuder fler möjligheter än tidigare för optikern. Med i.Profiler® kan vi göra mätningar med vågfrontsteknik. Det ger oss en exakt profil av varje öga – samtidigt som vi kan se hur synen beter sig när pupillerna är utvidgade i skymning och mörker. Utifrån detta kan vi få reda på mycket, inte bara om styrkan utan även om andra synproblem som t.ex. begynnande starr. Om vi hittar denna typ av ögonproblem eller potentiella sjukdomar rekommenderar vi att kunden besöker en ögonläkare.

i.Terminal® från ZEISS
i.Terminal® från ZEISS

Heinrich Rath: Som optiker vill vi vara så precisa som möjligt, men självklart även jobba på ett sätt som kunden förstår. I slutändan måste kunden veta exakt vad han eller hon får för sina pengar. Vi använder i.Terminal® för att tillpassa glasen i bågen. Då har varje millimeter betydelse. För att utnyttja glasets egenskaper fullt ut och för att säkerställa ett avslappnat seende är det viktigt att glasögonanvändarens synfält på nära håll, mellanavstånd och långt avstånd går genom glasögonglaset i den zon som har utformats för just detta avstånd.

Det kräver att utrustningen kan göra exakta mätningar. Självklart innebär arbetet också många mänskliga färdigheter och en hel del hantverk. Som optiker måste jag kunna läsa av och använda den uppmätta datan, välja rätt produkt och behandling, välja glasögonbågar utifrån synkraven och sedan centrera och justera bågen så att den sitter korrekt och bekvämt på näsan och öronen. I detta avseende har jag betydligt fler möjligheter än för tio år sedan! Kvalitet uppnås genom dessa små detaljer och det är det som skiljer massproducerade glasögon eller glasögon som köps på internet från glasögon från professionella optiker med fokus på kvalitet.

i.Profiler® från ZEISS
i.Profiler® från ZEISS

SE BÄTTRE: Ser människor bättre nu än tidigare?

Volker Meyer: Ja! Optiker som vi kan göra att kunderna ser bättre. Tyvärr kan synen också påverkas negativt på grund av det ökande antalet billigproducerade glasögon. Tekniken, tiden för precis tillpassning och graden av individuell anpassning kostar helt enkelt mer pengar än enkla lösningar. Glasögon är aldrig en standardprodukt utan alltid en individuell sådan.

Heinrich Rath: Detta är fallet eftersom man aldrig kan testa produkten i förväg. Glasögon måste först tillverkas, sedan måste de passa: det är det som är konsten. Om de inte fungerar och man till exempel får huvudvärk av dem kan det ha blivit fel när man justerade många små skruvar. Det kan också bero på bågen, till exempel om den tidigare var tillverkad av metall och därmed lättare och den nya är gjord av horn och för tung. Dessutom kan det finnas psykiska anledningar till varför någon helt enkelt inte är nöjd med sina nya glasögon.

Volker Meyer: Många måste också vänja sig vid sina första progressiva glasögon. Det hjälper vår hjärna också till med! Efter en tid vet hjärnan vilken zon i glasen de måste titta genom för att kunna se optimalt. På motsatt sätt kan man vänja sig vid att "se fel". I ett sådant fall kan man drabbas av ryggsmärta p.g.a. dålig hållning, eller inte utnyttja hela sin synpotential. Vi optiker måste ge individuell rådgivning när det gäller alla dessa problem.

Heinrich Rath: När de första progressiva glasen utvecklades sa en välkänd professor: "Progressiva glas kommer inte att bli accepterade." Vid den tiden var bifokala glas fortfarande trendiga: de bestod av två glaszoner på varje glasögonglas och orsakade vad man kallar bildförflyttning. Detta problem finns inte med progressiva glas, även om varje glas har en zon som är optiskt underdefinierad. Denna zon är större eller mindre beroende på glasets kvalitet och design. Självklart kände professorn till detta problem men tog inte hänsyn till hjärnans bearbetningskapacitet. Fysiskt seende är ju inte samma som uppfattning. Progressiva glas är nu de vanligaste glasen vid ålderssynthet och är extremt populära.

SE BÄTTRE: Vad tror du att de kommande utvecklingarna rörande glasögon kommer att leda till?

Volker Meyer: Man kommer att göra ytterligare framsteg när det gäller kvalitet och design på glasögonglas. I detta avseende har vi inte sett slutet. Dessutom måste vi kunna förbättre progressiva glas ännu mer. Jag tror också att det kommer att hända saker inom glasmaterialen som ger tunnare och lättare glasögonglas. Det finns fortfarande utvecklingspotential när det gäller glasögonglas av silikat, t.ex. mineralglas.

Heinrich Rath: Jag tror också att utvecklingen kommer att gå framåt när det gäller fotokromatiska, färgskiftande glasögonglas. Det skulle vara toppen om vi en dag kunde justera färgen på glasögonglaset med en app på mobilen ...

ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!
Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Relaterade artiklar

ZEISS syntest online Gör vårt syntest online för att kontrollera hur väl du ser.
För starka, för svaga eller felaktigt tillpassade: vad kan fel glasögon göra med dina ögon? Många klagomål kan härledas till trötta ögon

Förstå din syn 20 maj 2019

Tags: Hos din Optiker

Hemligheten bakom det perfekta glasögonglaset Erfarenhet, matematik och exakt kunskap om bärarens individuella behov är vad som krävs för att ta fram en skräddarsydd lösning

Förstå din syn 16 okt. 2017

Tags: Hos din Optiker

Plastglas eller mineralglas? Vilket material passar vem? Din syn tjänar på att du läser på innan du går till glasögonbutiken.

Förstå din syn 16 okt. 2017

Tags: Hos din Optiker

Liknande produkter