Kunskap om seende

Glasögon, kontaktlinser eller ögonlaseroperation – vad passar dig?

Omkring hälften av jordens befolkning har synproblem. Men nuförtiden är det enkelt att korrigera detta eftersom det finns en lämplig lösning för så gott som alla synproblem.

16 oktober 2021
  • Glasögon, kontaktlinser eller ögonlaseroperation – vad passar dig?

Ögat är vårt viktigaste sinnesorgan. Än idag har läkarvetenskapen inte hittat något sätt att förebygga den naturliga försämringen av synen. Men glasögon, kontaktlinser eller operation gör det möjligt för nästan alla att se bra. Allt om fördelarna och nackdelarna med glasögon, laser och kontaktlinser.

Det är möjligt tack vare medicinska och tekniska framsteg. Idag kan en optiker eller ögonläkare hjälpa nästan alla med synproblem. Glasögon, kontaktlinser och ögonlaseroperation är alla sätt att uppnå bättre syn. Vart och ett av alternativen för att korrigera synproblem har både fördelar och nackdelar. Här finns information som kan hjälpa dig besluta vilket alternativ som är bäst för dig:

Glasögon – det klassiska alternativet för alla tillfällen och har använts sedan 1200-talet.

Glasögon är det vanligaste och effektivaste sättet att korrigera ett synproblem. Moderna, individuellt anpassade glasögon finns nu för varje tillfälle och varje synbehov.

Fördelar:

De är enkla att använda och moderna bågar och glasögonglas gör dem mycket bekväma. De glasögonglas i plast med hög brytning som används idag minskar också vikten på starka glasögonglas avsevärt. Moderna progressiva glas gör att bärarna kan se skarpt på alla avstånd. Anti-reflekterande glasögonglas förhindrar irriterande ljusreflektioner och självtonande (kallas även för fotokromatiska) glasögonglas blir mörkare när de utsätts för ultraviolett ljus Glasögon skyddar också ögonen mot smuts, damm och insekter. Det finns idealiska glasögon för alla tillfällen, inklusive arbetsplatsglasögon för dem som sitter länge framför datorer eller surfplattor, d.v.s. de som främst vill ha bekväm och skarp syn på nära och medellångt avstånd, och som kan anpassas efter behov. Samma faktorer gäller för aktiva användningsområden, såsom sport och fritidsaktiviteter. Speciell design och produktionsteknik gör det nuförtiden möjligt att producera glas med just din styrka som passar mycket böjda glasögonbågar. Speciell, innovativ ytbehandling gör till och med plastglas, som brukade vara ganska ömtåliga, till hållbara synhjälpmedel med hög precision.

Nackdelar:

Glasögonglas med starka dioptrivärden kan vara obekvämt tjocka och tunga. De kan bli immiga när du kommer in från den kalla luften utomhus till värmen inomhus. Ibland kan glasögon vara klumpiga, till exempel när du ligger på sidan medan du tittar på teve eller läser. Dessutom leder geometrin för vissa glasögonglas till att vissa områden ser suddiga ut, vilket kan vara mer eller mindre uttalat beroende på glasögonens kvalitet.

  • Glasögon, kontaktlinser eller ögonlaseroperation – vad passar dig?

Kontaktlinser – engångs eller specialproducerade

De små och nästan osynliga plastlinserna är det främsta alternativet till glasögon. Speciellt de moderna och specialproducerade kontaktlinserna ger exakt korrigering av nästan alla synproblem. Det finns kontaktlinser för både när- och långsynthet. Tekniken är nu så avancerad att det finns kontaktlinser för presbyopi. Dessa fungerar som progressiva glas på ögat och kallas för multifokala kontaktlinser.

Fördelar:

Kontaktlinser leder till endast en liten förstoring eller förminskning av bilden. Synen åt sidorna är också skarp och störs inte av någon kant, vilket kan vara fallet med vissa glasögon. Kontaktlinser blir inte immiga, vilket kan vara en viktig faktor för vissa yrken – som för seglare, kockar, skådespelare och idrottare. Olika synförsämringar i höger och vänster öga kan enkelt korrigeras.

Nackdelar:

En viss grad av fingerfärdighet krävs för att sätta i kontaktlinserna. Om man har dem i ögat för länge kan det störa ögats syretillförsel. Om man har dem i ögat för länge kan det störa ögats syretillförsel. Personer med torra ögon bör använda hårda linser. I allmänhet varierar tolererbarheten för kontaktlinser avsevärt från en individ till en annan, några vänjer sig snabbt, medan andra kräver mer tid. Kontaktlinser kräver mer underhåll än glasögon. Detta är speciellt viktigt eftersom bristfälligt underhåll och kontaminering kan leda till infektioner. Med multifokala kontaktlinser har vissa personer problem med att växla mellan att titta på nära eller långt håll, eller behöver mer tid för att vänja sig vid det.

Ögonlaseroperation – liten procedur, stor effekt

Ögonlaseroperation har varit ett alternativ i ca 20 år för korrigering av synförsämringar. Det finns flera olika procedurer, såsom Femto-LASIK, LASIK (laser in situ keratomileusis), LASEK (laser-assisterad subepitelial keratektomi) och PRK (photorefractive keratectomy), samt den minimalt invasiva behandlingsmetoden ReLEx smile. Läkaren fastställer vilket som är bästa metoden för varje patient. Femto-LASIK anses vara den vanligaste och är den modernaste proceduren. En femtosecond-laser används för att skära en tunn flik från hornhinnan som sedan viks åt sidan. Sedan ablaterar excimerlasern den vävnad som krävs för att korrigera det specifika synproblemet, allt sker inom några sekunder. Vid närsynthet är hornhinnan plattare, och har en mer vinklad form vid långsynthet. När proceduren är klar viks fliken tillbaka på plats. Patienterna kan se bra igen kort efter proceduren. Det viktigaste kravet för en optimal procedur är att läkaren måste fastställa om det är möjligt att ens utföra en ögonlaseroperation. Proceduren kan nu utföras inom öppenvården och tar vanligtvis bara några få minuter.

Den nya ReLEx™ smile-behandlingsmetoden från Carl Zeiss Meditec revolutionerar laserbehandlingen

Den nya ReLEx™ smile-behandlingsmetoden från Carl Zeiss Meditec revolutionerar laserbehandlingen

Den nya ReLEx™ smile-behandlingsmetoden från Carl Zeiss Meditec revolutionerar laserbehandlingen

Bland alla andra metoder är den nya ReLEx smile-behandlingsmetoden från Carl Zeiss Meditec den första metoden där synförsämringar kan korrigeras utan att behöva dra tillbaka fliken från hornhinnan. Det betyder att proceduren är mycket mindre invasiv för ögat. En laser används på den intakta hornhinnan för att skapa en tunn, linsformad bit vävnad som kallas för en ”lenticle”, som sedan avlägsnas från hornhinnan genom en öppning på mindre än fyra millimeter. Det innebär 80 procent mindre snittyta i hornhinnans övre skikt än tidigare (i LASIK) och en kortare behandlingstid.

Fördelar:

Inga glasögon behövs efter ingreppet. Moderna laserkorrigeringsprocedurer kan till och med korrigera presbyopi. Ögonlaseroperation kan vara en bra lösning för personer med synproblem och de som inte kan vänja sig vid glasögon, eller de som inte tolererar kontaktlinser. Dioptriområdet där synförsämringar kan korrigeras beror på den produkt som används. Till exempel ReLEx smile kan vanligtvis korrigera närsynthet på upp till minus 10 diopter. Andra krav: ögat måste vara helt utvecklat (i allmänhet bör patienterna vara över 18 år), graden av när- eller långsynthet (med eller utan astigmatism) får inte ha ändrats inom de senaste två åren och hornhinnan måste också ha en viss tjocklek. Med en erfaren läkare har den här proceduren mycket låg risk.

Nackdelar:

Ögonlaseroperation är en invasiv procedur som utförs på ett huvudsakligen friskt organ. Möjliga biverkningar och komplikationer inkluderar temporärt torra ögon. Symtomen kan vara i upp till 12 veckor. Även om proceduren är framgångsrik kan det hända att synproblemet inte korrigeras helt och det kan fortfarande vara nödvändigt att använda glasögon. Patienter med autoimmunsjukdomar bör inte genomgå ögonlaseroperation och inte heller diabetiker, eftersom sjukdomarna kan orsaka skador på hornhinnan. Akta dig för billiga erbjudanden utomlands eftersom de har betydande brister.

Implanterbara multifokala linser – kirurgisk assistans för presbyopi

Ett relativt nytt alternativ för att korrigera presbyopi och synförsämringar är den implanterbara multifokala linsen. Från början var dessa produkter oflexibla och rigida, men moderna modeller är mycket flexibla, böjbara och kan implanteras i ögat med ett pyttelitet snitt. Proceduren tar bara ca 10 minuter per öga och kan utföras inom några dagar. Den är också helt smärtfri tack vare lokalbedövning. Under proceduren placeras den multifokala linsen vanligtvis i kapselsäcken direkt bakom pupillen och hålls på plats med ett haptiskt ankare. En ny teknik har optimerat struktureringen av när-, medel- och långzonerna vilket har avsevärt ökat synskärpan på alla avstånd och minimerat risken för reflektioner.

Fördelar:

Den nya generationens multifokala linser tolereras mycket väl och orsakar inte smärta eller obehag från att ha ett främmande objekt i ögat. De sätts i huvudsak in på individer som lider av åldersrelaterad gråstarr. Cirka 20 miljoner personer över hela världen genomgår en gråstarrsoperation varje år. Kliniska studier visar att 90 procent av patienterna inte längre behöver ett synhjälpmedel efter operationen. Operationen håller hela livet ut och det är inte längre nödvändigt att utföra en uppföljningsprocedur, eftersom refraktionsvärdena vanligtvis förblir stabila. Patienterna kan sedan utföra alla slags vardagssysslor och till och med utöva sporter.

Nackdelar:

Patienter som lider av vissa patologiska förändringar i ögat kan inte genomgå ingreppet. Om en patient har denna typ av ögonsjukdom diskuteras möjliga gråstarrsoperationer med ögonläkaren under konsultationen.


Dela denna artikel