Bättre syn för äldre

Många över fyrtio behöver glasögon och med progressiva glas kan de få perfekt syn igen.

Plötsligt får du problem med att trä en sytråd genom ett nålsöga eller måste hålla tidningen långt från ansiktet för att kunna läsa texten. Det är några av de första tecknen på åldersrelaterade synproblem. Utvecklingen är helt normal och med bra glasögon och progressiva glas ser du snart världen i all dess glans igen.

Det börjar vanligtvis mellan 40 och 50 år. Linsen och ringmuskeln inuti ögat förlorar sin elasticitet och ögat kan inte längre automatiskt anpassa sig och zooma in på olika avstånd. På fackspråk talar man om ackommodation, dvs. ögats förmåga att ställa in sig på olika avstånd. På fackspråk talar man om ackommodation, dvs. ögats förmåga att ställa in sig på olika avstånd.

När systemet inte fungerar som det är tänkt får vi problem med närseendet. Om linsen inte kröks när du hittar på föremål på nära håll innebär det att brytkraften är nedsatt. Ljustrålarna som träffar ögat bryts då bakom näthinnan och bilden blir suddig.

Människor som lider av översynthet (hyperopi) kan uppleva problemet tidigare. De ser mycket bra på avstånd men har svårt att se tydligt på nära håll. Orsaken? Ögonloben är för kort och de inkommande ljusstrålarna avbildas inexakt på näthinnan.

Syn efter 40

Närsynta människor ser ofta närliggande föremål bättre utan synhjälpmedel, men att ta av och på glasögonen kan bli ansträngande i längden. Skräddarsydda glas är den bästa lösningen – oavsett om du tidigare var normalseende, när- eller översynt.

Människor som tidigare var normalseende kan till en början nöja sig med läsglasögon. I takt med att synfelet eskalerar behöver de emellertid en annan lösning som korrigerar seendet även på mellanavstånd.

Glasögon med progressiva glas är en perfekt lösning eftersom de hanterar alla avstånd – för ett steglöst seende utan synliga övergångar.

Den största fördelen med progressiva glas är att ögat kan hoppa från en bild till nästa och zooma in med full skärpa, oavsett om ett föremål befinner sig på nära håll eller på avstånd.

Lösningar för bättre syn på jobbet efter 40

För dem som tillbringar mycket tid framför datorn finns idag speciella bildskärmsglasögon med utökade områden för seende på mellanavstånd och nära håll. Dessa närprogressiva glas anpassas optimalt till avståndet mellan användaren och skärmen. Hög kvalitet är extra viktigt när det gäller progressiva glas, eftersom ögonen annars har svårt att vänja sig vid de nya glasögonen.

Vad är bifokala och trifokala glas?

Vad är bifokala och trifokala glas?

Bifokala och trifokala glas är föregångare till de progressiva glasen. De är en idealisk lösning för alla som inte tycker om progressiva glas eller som har svårt att använda dem. Vissa människor föredrar bifokala glas men man ska vara medveten om att de kräver vissa kompromisser. De täcker inte alla synavstånd och har märkbara övergångar mellan när- och avståndsseende.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Relaterade artiklar

Att upptäcka synproblem Närsynthet, långsynthet, brytningsfel etc.: Vilka synproblem finns det och hur kan vi åtgärda dem?

Förstå din syn 29 nov. 2017

Tags: Progressiva glas

Glasögonens historia Från "lässtenar" till livsstilsaccessoarer

Förstå din syn 22 nov. 2017

Tags: Progressiva glas

Bättre syn för äldre Många över fyrtio behöver glasögon och med progressiva glas kan de få perfekt syn igen.

Förstå din syn 31 okt. 2017

Tags: Progressiva glas

Inget ansikte är symmetriskt, och inga människors ögon sitter på samma avstånd från varandra Först efter att glasögonbågarna har exakt anpassats till den enskilde bäraren kan glasögonglasen utnyttjas till sin fulla potential.

Förstå din syn 16 okt. 2017

Tags: Progressiva glas

Liknande produkter