Första hjälpen för solbrända ögon

Hur man märker att man har solbrända ögon och vad man kan göra åt det

Visste du att dina ögon kan bli solbrända? I dagligt tal kallas detta ofta för "snöblindhet" – en obehaglig ögonskada orsakad av kraftig UV-strålning. SE BÄTTRE förklarar: Hur märker man om ögonen har blivit solbrända? Hur kan kraftig sol och UV-ljus skada ögonen – och vad gör man om det är akut?

Expertråd från: dr Albert J. Augustin, chef för oftalmologiska kliniken i Karlsruhe

När solen skiner är de flesta på gott humör, oavsett om man är på stranden eller i skidbacken. Tyvärr finns det några saker som kan lägga sordin på din härliga dag i solen. En av dessa är solbrända ögon. En tumregel är att göra något direkt eftersom solbrända ögon kan ha direkta konsekvenser för synen. Hur behandlar man då bäst solbrända ögon?

Hur man upptäcker solbrända ögon

Hur man upptäcker solbrända ögon

Eftersom det finns så många saker som irriterar ögonen måste man först lära sig att känna igen solbrända ögon. Det kan drabba bara det ena eller båda ögonen. Typiska symptom på solbrända ögon, som vanligen kallas "snöblindhet" (keratitis solaris eller keratitis photoelectrica) är ömmande/rinnande/kliande/röda ögon, att man ser suddigt och är mer känslig för ljus.

I allvarliga fall av solbrända ögon förstörs hornhinnans yttre skikt vilket frilägger nervändarna bakom det. De drabbade klagar ofta över att det känns som att de har ett främmande föremål i ögat, ungefär som sand. Det är obekvämt och ibland mycket smärtsamt att blinka. Normalt är solbrända ögon ofarligt. Om man dock drabbas upprepade gånger av det kan det till och med leda till cancer, makuladegeneration eller kroniskt torra ögon. Termen "snöblindhet" används för att beskriva solbrända ögon eftersom det ofta drabbar människor som vandrar i bergen då snö reflekterar upp till 88 % av UV-strålarna som därmed blir mycket kraftigare. Ungefär samma sak händer när du ligger på stranden: vatten reflekterar 10–20 % av UV-strålningen.1

Tänk på att UV-strålningen blir kraftigare ju högre upp i bergen du kommer. För varje 100 meter du klättrar uppåt blir UV-strålningen upp till 12 gånger mer intensiv.2 Den är upp till 16 gånger högre när det ligger snö på marken. Därför är solbadare inte de enda som bör skydda ögonen – alla som gillar att åka skidor, vandra i bergen eller svetsa utsätts för skadlig UV-strålning.

Alla som gillar att åka skidor, vandra i bergen eller svetsa utsätts för skadlig UV-strålning.

Intelligenta solglas som går från mörka i svagt ljus, till ännu mörkare i starkare ljus.
Finns i fyra moderna färger – Brown, Grey, Pioneer och Blue.


Första hjälpen för solbrända ögon

Precis som med vanlig solbränna märker man ofta inte av symptomen på solbrända ögon förrän senare: normalt känner man av dem 3 till 12 timmar senare. Så snart du märker att du har bränt ögonen är det viktigt att handla snabbt för att lindra obehagliga symptom och förhindra att skadorna förvärras.

1. Kontrollera dina ögon

Solbrända ögon kan vara väldigt smärtsamt men går oftast över av sig själv efter några dagar eftersom hornhinnans yttre skikt kan reparera sig själva. Eftersom ögat är ett mycket känsligt organ bör man alltid låta en ögonläkare bedöma symptomen – i extrema fall finns risk för att man blir blind. Din läkare kan skriva ut smärtstillande läkemedel och behandla ögat med desinficerande eller antibiotikadroppar och geler för att förhindra infektion. En vitamin A-gel kan också hjälpa den skadade vävnaden att regenerera.

2. Håll dig inomhus och svalka ögonen

För att förhindra permanenta skador på hornhinnan bör man om man drabbas omedelbart undvika direkt solljus och snabbt kyla av ögonen, t.ex. med en duk fuktad med kallt vatten eller om möjligt med gelfyllda ögonmasker eller glasögon. Dessa finns att köpa på apotek eller i hudvårdsbutiker och ger snabb smärtlindring.

3. Gnugga och klia dig inte i ögonen!

Även om ögonen kliar måste du undvika att gnugga dig i dem eftersom rodnaden annars kan förvärras.

4. Skippa linserna och använd glasögon

Ta ut eventuella kontaktlinser omedelbart för att undvika att irritationen förvärras. Håll dig inomhus i ett mörkt rum tills symptomen avtar.

Skippa linserna och använd glasögon

5. Värktabletter kan ge snabb lindring

Om smärtan tilltar och du inte får någon läkartid snabbt kan receptfri värkmedicin hjälpa.

6. Förebygga är bättre än att bota

Den bästa behandlingen är förebyggande – undvik att drabbas så gott det går! Ett bra par solglasögon, skidglasögon eller skyddsglasögon på jobbet – alla med UV-filter upp till 400 nm3 – kan skydda ögonen mot skadlig UV-strålning. Ett par bra solglasögon som skyddar ögonen mot solbränna bör ha minst skyddsklass 3, och skyddsklass 4 om du befinner dig i snön. Skyddsklassen anges normalt på en av skalmarna. Se alltid till att dina solglasögon kan filtrera bort UV-ljus som kommer in uppifrån eller från sidan. Läs vidare för att ta reda på när du behöver skydda ögonen mot UV-ljus. Det finns även klara glas som alltid erbjuder fullt UV-skydd.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Varför barnglasögon måste erbjuda optimalt UV-skydd Vad alla föräldrar bör veta om att skydda barnets ögon mot skadlig ultraviolett strålning (UV-strålning).
Vilka solglasögon passar din favoritaktivitet bäst? Perfekta solglasögon för alla tillfällen
UV-skydd och bländskydd Vad är skillnaden?
Så här tillverkas solglasögon Vilka steg ingår i tillverkningen av solglasögon? Lär dig vilken typ av material som används för att tillverka solglasögon och hur designers ger liv åt sina idéer.

Livsstil och mode 3 juli 2018

Tags: Solglasögon

Liknande produkter