Bättre livskvalitet och mera självständighet: se bättre med synhjälpmedel

Vilka möjligheter finns när vanliga glasögon inte räcker till?

Antingen på grund av sjukdom, eller genom en olycka, eller på grund av hög ålder, svagsynthet är någonting som när som helst kan drabba oss alla. Individuellt anpassade synhjälpmedel kan hjälpa till att återfå det normala och mera självständighet.

Här får du information om vad moderna synhjälpmedel kan och ska kunna göra, och vad du särskilt bör tänka på när du köper dem samt vilka alternativ som finns.
När ens syn försämras så att inte vanliga glasögon räcker till när man ska läsa eller hålla på med sin hobby kan de flesta få hjälpgenom att använda sig av förstoringsglas. Men även bland de enklaste förstoringshjälpmedlen finns stora kvalitetsskillnader mellan lågprisvarianter och modeller särskilt anpassade av kvalificerad optiskt kunnig personal. Så, det är väldigt viktigt att du själv tar reda på vilka olika produkter som finns innan du väljer ditt synhjälpmedel.

Få bästa möjliga synhjälpmedel till dina ögon på bekvämast möjliga sätt ett är grundkrav

Det viktigaste för ZEISS är att tillhandahålla den bästa synupplevelsen för varje användare oberoende av vad situationen kräver. Lika viktigt är att tillhandhålla ett hjälpmedel som användare kan använda: han eller hon måste enkelt kunna använda det på effektivast möjliga sätt. ZEISS lägger därför stor vikt vid begreppet enkelt att använda.

Kvalitetskriterier för synhjälpmedel

Bild kvalitet och storleken på synfältet är primära faktorer som avgör hjälpmedlets kvalitet. ZEISS erbjuder excellent bildkvalitet det största tänkbara synfältet på samma gång. Eftersom synfältet minskar med större förstoringsgrad, är det mycket viktigt att bästa tillgängliga optik används, men med den lägsta förstorningsgrad som behövs. Endast på detta sätt kan man undvika för snabb uttröttning av ögonen.

Plastglas med en skyddande Hard behandling rekommenderas för synhjälpmedel för maximalt skydd mot repor. ZEISS erbjuder även antireflex behandling som tillägg för ett förbättrat seende .

Du kan även utrusta ditt synhjälpmedel med belysnings system. Särskilt äldre människor behöver mera ljus för att se bättre.

ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!

Vilka synhjälpmedel finns det?

1. Förstoringsglas

det klassiska synhjälpmedlet. Handhållna förstoringsglas upp till en förstoring till 20 dioptrier och i fickformat upp till en förstoring till 40 dioptrier används.

Handhållna förstoringsglas från Carl Zeiss Vision

Handhållna förstoringsglas från Carl Zeiss Vision

Enkelt och funktionellt men ändå skräddarsytt: optikens design, framför allt, avgör om du verkligen får ett se bättre. Handhållna ZEISS förstoringsglas finns med högkvalitativa aspheriska glas som standard med skyddande Hard behandling. Dessa finns även att få med en effektiv antireflex behandling. En antireflex behandling möjliggör dessutom hög precision när så krävs. Den skyddande Hard behandlingen – som är standard– förbättrar hållbarheten och ökar användbarheten.

Belysta förstoringsglas från Carl Zeiss Vision

Att läsa i dålig belysning är extra svårt: med minskad kontrast försämras din synupplevelse. De belysta förstoringsglasen i standar- och fickformat kompenserar dig för dålig belysning. Tack vare LED-belysningen varar batterierna länge.

Förstoringsglas I fickformat från Carl Zeiss Vision

Bara stoppa den i fickan och se bättre när du behöver det: precisions arbete, se även de finaste och minsta detaljerna – det som vi alla behöver se i vårt dagliga liv. Carl Zeiss erbjuder dig förstoringsglas i fickformat av högst tänkbara kvalitet och – beroende på vilken modell– med förstoringsgraden mellan 3x och 10x över hela synfältet – helt utan störningar eller kromatisk aberration.

Förstoringsglas som inte är store än ett kreditkort

Och det blir ännu mindre: med sitt lilla format, kan du stoppa VisuCard® i din börs eller plånbok, klart att använda när du behöver det. En skyddande Hard behandling gör förstoringsglaset tåligt mot yttre påverkan.

2. Luppglasögon

synhjälpmedel som är enkla att använda när du är ute och rör på dig.

Bifokala luppglas från Carl Zeiss Vision

Bifokala luppglas från Carl Zeiss Vision

Avstånd och nära i ett. Som namnet säger, dessa har två styrkor i ett glas. Du använder den övre delen för att orientera dig i omgivningen och den nedre delen som förstoringsglas.

3. Kikarsystem

optisk teknologi som gör livet lättare

Kikarsystem från Carl Zeiss Vision

Kikarsystem från Carl Zeiss Vision

Flexibelt för nära och avstånd: synupplevelsen kan delvis förbättras med hjälp av glasögon med inbyggda kikarsystem. Dessa är i princip “mini kikare” för se bättre på avstånd. Genom helt enkelt förse dessa kikare även med förstorande hjälpmedel kan de även användas för seende på nära håll.

Med förstoringsglas blir arbetsavståndet med tiden för litet – när man ska läsa en bok t ex. Glasögon med kikarsystem ger ett behagligt arbetsavstånd igen. Att få rätt förstoringsgrad är extra viktigt vids just läsning, denna kan ställas in rätt med hjälp av glasögon med kikarsystem. Men dessa förstorande synhjälpmedel kan också användas för mellanavstånd som exempelvis att titta på TV. I dessa glasögon täcks det svagare ögat medan det bättre förses med en liten kikare. ZEISS erbjuder dig ett maximalt synfält för ett bekvämare seende.

Men observera, glasögon med kikarsystem är endast gjord för att sitta stilla med, om man rör sig med sådana glasögon på blir man fort trött i ögonen.

Handhållna kikare från Carl Zeiss

Handhållna kikare från Carl Zeiss

Handhållna kikare erbjuder större rörlighet. Det är ofta de små detaljerna som nästan gör det omöjligt att förflytta sig utomhus utan hjälp från andra människor. Detaljer på avstånd eller nära, som gatunamn, husnummer eller busstidtabeller går helt enkelt inte att läsa. Små, nätta handhållna kikare ger den extra säkerhet du behöver när du rör dig utomhus. Antingen du bär den i en rem runt nacken eller i din jackficka, så finns de alltid där nästa gång du behöver dem.


Med en praktisk och snygg design, fyller de sin funktion och, såklart med behandlad optik.

4. Filter glas från Carl Zeiss Vision

Filter glas från Carl Zeiss Vision

Filter glas hjälper människor vars ögon är känsliga för ljus eller bländning. Även vid normalljus kan seendet bli väldigt besvärligt för människor med dessa problem.

Det finns inga fastslagna kriterier vid val av specialfilter glasögon. Istället, särskilt vid degenererande ögonsjukdomar som retinitis pigmentosa eller diabetic retinopathy, provar sig patienterna fram till det filterglas som passar just dem bäst.

De väljer den lins som ger det bästa seendet i varje enskilt fall. Binokulära lorgnettes eller filter clips finns tillgängliga för detta ändamål.

Många patienter behöver olika filterglas för olika ändamål och ljusförhållanden. De har därför flera par av glasögon eller clips med olika filterglas i.

Vårt tips: kontrollera med din försäkringskassa eller försäkringsbolag om de kan finansiera vad det kostar.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Med rätt glasögon ser du skarpt och tydligt – oavsett om du är tandläkare eller hudvårdsterapeut Vissa verksamheter kräver högkvalitativa glasögon som presterar mer. Den nyaste tekniken från ZEISS hjälper dig att se perfekt, till och med på en mikroskopisk nivå.

Liknande produkter