Livsstil och mode

Stilguide i miniformat med stort perspektiv: glasögon och mode – oslagbara tillsammans

Med de här tipsen får du en helrätt look för alla tillfällen

16 oktober 2019
  • Stilguide i miniformat med stort perspektiv: glasögon och mode – oslagbara tillsammans
    Jane Doe - Fotolia.com

En del vill ha samma stil från morgon till kväll – ja, praktiskt taget hela livet. Att hitta de perfekta glasögonen för sådana mer jordnära glasögonbärare är ganska enkelt. Men vad gör mer spontana människor, riktiga individualister eller modeslavar, som aldrig kan nöja sig med ett enda par glasögon utan ständigt vill byta efter humör? De kan hitta inspiration i guiden från SE BÄTTRE i kompaktformat, en stilguide i miniformat som hjälper dig att hitta rätt glasögonmodell för varje tillfälle eller klädstil. Här följer våra förslag på hur du kan kombinera modetänkande med glasögonbågar och skapa din egen trendiga modemix.

Förr i tiden var glasögonen en tråkig nödvändighet för en del olyckliga glasögonbärare som ständigt måste sköta om sina glasögon för att kunna se klart. Idag har glasögonen fått status som den mest populära modeaccessoaren. Synhjälpmedlen, som förr kunde vara något löjeväckande, har blivit en så viktig modedetalj att en del coola innemänniskor bär glasögon med vanligt fönsterglas, bara för att få vara med och ha det allra senaste. Till och med i Hollywood har glasögon blivit ett måste. Den röda mattan är full av nutida och kommande stjärnor som visar upp de senaste trenderna inom glasögonmodet. Men hur använder man den här accessoaren på rätt sätt? Det är faktiskt väldigt enkelt: gör som du vill. Formen på glasögonen bör naturligtvis passa bärarens ansikte. Enkelt uttryckt betyder det att glasögonens form ska kontrastera mot ansiktsformen, inte efterlikna den. Till ett runt ansikte passar det därför bäst med glasögon med kantig form. Din optiker kan hjälpa till med expertråd om vad du kan välja mellan.

Glasögonen har blivit ännu en accessoar dit den stora friheten inom modet har nått. Det finns dock några enkla grundregler som kan hjälpa dig om du inte vill sticka ut alltför mycket:

Affärsglasögon

Om du vill ha glasögon som är i linje med dina karriärmål och som fungerar ihop med både elegant och mer traditionell affärsklädsel, är klassiska och mer subtila glasögonbågar det bästa valet. Båglösa glasögon kan vara lämpliga. De fungerar tillsammans med alla slags dräkter eller kostymer för både män och kvinnor. En klassisk metallbåge kan också vara ett passande alternativ. De kan visserligen se lite hårdare ut men kantiga glasögonbågar i hornfärgad eller svart plast är också helt moderiktigt. De blir en spännande kontrast till en snäv kjol och skjorta eller en välskräddad klänning. Som en tumregel ska du undvika starka färger eller alltför iögonfallande designdetaljer när du väljer glasögon som ska passa in i en affärsmiljö.

Äntligen ledigt!

De som har en sportig och aktiv livsstil när de är lediga brukar gilla färg. Glasögonbågar med flera färger gör livet lite svårare, särskilt när det handlar om vilka kläder de passar ihop med eftersom enfärgade kläder vanligtvis är det enda som återstår. De som har en speciell favoritfärg som de inte tröttnar på kan skapa moderiktiga kontraster för att få omväxling. Trenden där ett par enkla träningsbyxor kombineras med kavaj och höga klackar kan utvecklas ännu mer med en extra färgklick. Grönt, lila, rött och blått är de vanligaste färgerna på de mest sålda plastbågarna. Om du föredrar en lite mer intellektuell stil när du är ledig kan klassiska pilotglasögon eller tidlösa hornbågade glasögon vara utmärkta för den trendkänsliga. Skådespelerskan Uma Thurman har till exempel setts i hornbågade glasögon på en shoppingrunda.

För en kreativ look: glasögon i retrostil

Studenter, levnadskonstnärer eller reklammänniskor – för många glasögonbärare är glasögonen inte bara en accessoar och ett synhjälpmedel utan också något som uttrycker deras livsstil. I kreativa yrken väljer man t.ex. numera ofta glasögonbågar i retrostil med mörka plastbågar. Under decennier ansågs sådana "töntglasögon" gammaldags, men idag är de ett måste för modeslavar, kändisar och folk med kreativa yrken. Sådana glasögon, som brukar kallas "hornbågade", fungerar tillsammans med många olika stilar – oavsett hur excentrisk, extravagant eller sexig bäraren vill vara. Men låt oss komma tillbaka till töntglasögonen lite längre fram.

Ett annat glödhett tips från trendkännarna är runda glasögon, i en modell som Whoopi Goldberg har gjort populär i åratal. Beatles-fans invänder säkert att John Lennon också bidragit stort till den här glasögonmodellens genomslag, men oavsett vilket och oavsett om de är gjorda av plast eller metall, står det klart att de är inne och helt rätt. Runda eller kantiga glasögon passar perfekt ihop med de 70-talsinspirerade kläderna med brokiga byxor och utsmyckade bälten, och fungerar lika bra tillsammans med blommönstrade klänningar, långkjolar och minishorts. De fungerar givetvis också tillsammans med en enkel, mer elegant och traditionellt svart klädsel som många inom kreativa yrken föredrar.

Den röda mattan: glasögon som passar för glam och glamour

Vad gör du om du inte klarar dig utan glasögon men vill ha något som fungerar ihop med festklädsel? Många stjärnor väljer båglösa glasögon när de beträder den röda mattan. Ett exempel är Faye Dunaway. Michelle Pfeiffer har för sin del setts bära hornbågade glasögon vid minst ett tillfälle – en spännande kontrast till hennes späda uppenbarelse. Konceptet med ”motsatser som attraherar” är verkligen något att minnas när man väljer glasögon för festen. Tillsammans med kläder med iögonfallande design brukar det vara klokt att välja en mer tillbakahållen stil på glasögonen, såvida du inte vill följa Sophia Lorens exempel förstås. I så fall är mottot ”Var inte försiktig – gör det mesta av det du har”. Denna skådespelerska älskade stora, sofistikerade glasögon. Kvinnor som gärna bär dräkt kan prova med runda glasögon. Det ger ett lite mjukare utseende. Samma sak gäller omvänt, att en söt klänning fungerar perfekt tillsammans med kantiga glasögon.

Modellen som passar till allt: allroundglasögonen

För dem som förflyttar sig mellan olika situationer och stilar men vill kunna använda samma glasögon är glasögon med halvbågar ett bra val, där så kallade nylonglasögon blivit en trend. Den här modellen är på intet sätt underlägsen andra modeller, eftersom den passar alla och fungerar bra med alla tänkbara stilar och för varje tillfälle. Glasögon med halvbågar ser seriösa ut, men är samtidigt mycket trendiga.

Töntglasögonen: allt annat än gammalmodiga

Låt oss gå tillbaka till töntglasögonen som vi nämnde tidigare. För många är de en viktig modedetalj som man måste ha, och de har blivit mycket populära bland kändisar som Scarlett Johansson, Britney Spears, Lindsay Lohan och Hugh Grant. Mönstrade plastbågar, i svart eller brunt, är faktiskt nästan standard i modevärlden men uttrycker samtidigt en modekänsla. Det är svårt att komma på ett tillfälle eller en klädsel som den här accessoaren inte skulle passa ihop med. En del gillar glasögonen så mycket att de vill ha de fyrkantiga glasögonen trots att de inte har synfel och väljer vanligt fönsterglas eller bär dem utan glas helt och hållet.

Glasögonen kan bli en del av ett varumärke. Ett utmärkt exempel på det är den grekiska sångerskan Nana Mouskouri. Hon har varit känd för sina svarta, dominerande glasögon under decennier och har valt att kombinera dem med klänningar i romantisk stil och eleganta galakläder. Hon har gjort en dygd av nödvändigheten. När hon var yngre var det många som gjorde sig löjliga över att hon bar så gammaldags glasögonbågar. Idag anses hon som en trendsättare eftersom den ganska strama och svarta modell som hon föredrar hamnade i kategorin töntglasögon. Men nu låter det som om vi bara pratar om ett par glasögon. Sanningen är att den internationellt kända stjärnan har massor av par. Rykten säger att sångerskan har mer än 100 olika modeller av liknande typ.

Våra stylingtips:

  • Kontraster är alltid bra. Det innebär: en tunn klänning i romantisk stil passar utmärkt tillsammans med hornbågade glasögon, medan en mer stram stil fungerar fint tillsammans med de mjuka formerna hos runda glasögon i hippiestil.
  • Visa dina rätta färger! En lila blus kan definitivt matchas med klarröda glasögonbågar. Men var försiktig med pastellfärger. Då är det bara metall- eller plastbågar i svart, brunt eller matchande pastellfärg som passar.
  • Glasögon med iögonfallande designdetaljer är svåra att kombinera med andra stilar. Det är bäst att hålla sig till enfärgat när du väljer kläder.
  • Akta dig för överdrifter! Glasögon med mycket utsmyckningar, stora fjädrar eller skruvar är tillräckligt iögonfallande i sig själva. Sådana glasögon fungerar bäst ihop med en enkel klädsel så att du inte ser alltför ”utstyrd” ut.
  • Passar för alla tillfällen: båglösa, metallbågade eller hornbågade glasögon passar till allt och kan bäras vid alla tillfällen. Vårt tips! Välj en sådan modell när du köper ditt första par glasögon och experimentera mer nästa gång.

Dela denna artikel