Livsstil och mode

Nya glasögon – nytt utseende

Det är otroligt hur nya glasögonbågar kan ändra ditt utseende helt och hållet.

16 oktober 2019
  • Nya glasögon – nytt utseende

Ibland vill du helt enkelt förändra ditt utseende. Det kan du göra genom att köpa nya kläder eller klippa dig, eller genom ett par nya glasögonbågar. Få accessoarer kan förändra ditt utseende på samma sätt. Har du två par glasögon kan du dessutom variera din stil. Vi ska tipsa dig om allt du behöver veta när du väljer nya glasögonbågar.

Stil

En fråga: vad har du för bågar nu? Är de traditionella eller trendiga? Stora eller små? Nedtonade eller iögonfallande? Metall eller plast? Med eller utan garnityr? Ditt andra glasögonpar ska självklart inte se ut som de glasögon du redan har. Fundera över vilken del av din personlighet du vill visa. Vill du framstå som självsäker och modemedveten eller vill du vara lite mer nedtonad? Om du fram till nu har haft glasögon utan eller med väldigt tunna bågar kanske du vill prova bågar med tjocka kanter. Du behöver bara titta dig i spegeln för att se hur de förändrar utseendet. Men välj inte ett par bågar bara för att de är snygga. De ska också passa dina ansiktsdrag och framhäva en viss del av din personlighet.

Det finns en båge för alla ansikten

Människors ansikten är lika unika som deras personligheter. Trots detta kan man dela in människors olika ansiktsformer i specifika kategorier. Följ dessa tumregler när du letar efter dina nya bågar:

  1. Personer med oval ansiktsform kan använda alla typer av bågar.
  2. Om du har ett rundare ansikte bör du använda kontraster. Framträdande, rektangulära bågar ger ditt ansikte mer konturer.
  3. Motsatsen gäller för fyrkantiga ansikten. Då ska glasögonen vara runda och, framför allt, stora.
  4. Ovala bågar som inte är för små är de som bäst kompletterar en smal, längre ansiktsform.
  5. Runda, ovala bågar framhäver ett hjärtformat ansikte på ett optimalt sätt.

Du bör dock också tänka på några andra saker när du väljer bågar. Kattögonbågar kan utjämna framträdande runda kinder. Om du har en hög panna ska bågarna sitta så högt upp på ansiktet som möjligt. Se till att de inte slutar under dina ögonbryn. Tycker du att dina ögonbryn är för tunna så kan bågar med en mörk kant dölja detta. Breda skalmar och kanter är det bästa sättet att dölja eventuella rynkor omkring ögonen.

Dina glasögon, din frisyr och du

Dina glasögon, din frisyr och du

Självklart vill du att din frisyr och dina glasögon ska matcha varandra. Som tur är så finns det glasögon som passar nästan alla frisyrer, men du ska ändå att kolla att ditt hår och bågarna går bra ihop. Bågar kan komplettera alla typer av frisyrer, från kort till långt. Uppklippt hår är enkelt att fixa och kan skapa många olika utseenden.

En kort pagefrisyr ihop med John Lennon-glasögon är ingen bra kombination. Vågigt hår passar bättre till runda bågar. Men om ditt hår är jättelockigt bör du fundera på om detta är rätt bågar för dig. Anledningen till detta är att ett stort lockigt hår tar uppmärksamheten från ditt ansikte. Detta är dock ett undantag. Har du kort hår så passar det till alla typer av glasögonmodeller.

Hår som är lite vågigt passar ofta bra med alla typer av bågar, oavsett hur långt det är. För frisyrer med lugg är det annorlunda. En lång, rak lugg döljer användarens ansikte och täcker en stor del av bågen. Det är bättre att ha en lös och ledig lugg som faller diagonalt över ansiktet.

Det finns en frisyr som passar i alla situationer: hästsvansen. Den kan anpassas helt efter hur du känner dig.

Tänk på detta: om du färgar ditt hår eller gör slingor ska du se till att färgen matchar dina bågar.

Smink

För att ditt nya utseende ska vara komplett behöver du sminka dig på rätt sätt. Kvinnor med glasögon bör tänka på följande:

Smink
  • Glasögon som korrigerar närsynthet gör att ögonen ser mindre ut. Använd därför smink som får dina ögon att se större ut. Använd ljusa, glansiga toner som rosé, lila, beige, ljusgrå eller vit och undvik att använda mörka kajalpennor på insidan av ögat. Detta framhäver ögonfransarna och "öppnar upp" dina ögon.

  • För kvinnor med långsynthet som har glasögon gäller det motsatta. De bör använda en mörk, matt ögonskugga för att få deras ögon att se mindre ut. Glasen som korrigerar detta synfel gör nämligen att ögonen ser större ut. Använder man en eyeliner för att framhäva ögonlocken så motverkas detta eftersom smala, moderiktiga glas kan minska fiskögoneffekten.

    Din makeup ser bättre och tydligare ut om dina glasögon har en optimal antireflexbehandling. En högkvalitativ antireflexbehandling som DuraVision Premium-ytbehandlingar från ZEISS gör mycket mer än att bara förbättra ditt utseende. De minskar också reflektionen i glasögonen och gör bilkörning på natten eller läsning mycket bekvämare. Här kommer ytterligare ett tips som får alla att se till fantastiska leende: om du använder påfallande, färgglada bågar ska du välja en diskret färg på läppstiftet. Använder du mer traditionella eller konservativa bågar rekommenderar vi ett mer iögonfallande läppstift.


Dela denna artikel