Livsstil och mode

Glasögonen speglar ens personlighet

Att välja glasögon handlar inte bara om det tekniska – även typen spelar stor roll

16 oktober 2021

Glasögon hjälper dig inte bara att se bättre utan är även en modeaccessoar. Glasögonen uttrycker din personlighet och din stil. Men vad säger glasögonen om vem du är? Vi har tagit fasta på detta, eftersom det är en viktig fråga både för optiker och kunder när man ska välja glasögon.

  • Glasögonen speglar ens personlighet

Ansiktsformen spelar en stor roll för att du ska välja rätt glasögon, men det finns även andra viktiga faktorer som man måste tänka på. En erfaren optiker ser snabbt vilken typ av bågar som passar kundens stil och ansiktsform. Optikern känner igen de två grundtyperna: Den första typen vill ha så osynliga glasögon som det bara går, det vill säga bågar som smälter in i ansiktet så bra som möjligt och som nästan inte märks. Den andra typen är mer modemedveten och ser sina glasögon som en modeaccessoar. Är detta verkligen de enda två kategorierna? Vi har undersökt saken och kommit fram till förvånande resultat. Det finns tre tydliga grupper av glasögonbärare.

Modemedvetna glasögontyper

Modestjärnan
Mode är kul – du kan uttrycka din stil. Personer i den här gruppen har ofta fler än ett par glasögon. Glasögonen kan aldrig vara för trendiga eller extravaganta. De har alltid det senaste och gärna färgat glas: allt matchar så länge du gillar det och det funkar med humöret och kläderna. Kreativa, utåtriktade typer ser glasögon som dekoration och ett komplement till sin personliga stil. Allt optikern måste göra är att visa de mest originella modellerna, dessa stilsäkra typer kommer själva att välja rätt. De är trots allt experter när det gäller mode.

Märkesälskaren
Den här typen älskar märken och deras design och de väljer ofta märkeskläder. De väljer glasögon efter märkesbågar. Bara glasögonbågar av kända designer kommer ifråga. Glasögonen måste förstås även passa deras övriga stil, utseendet måste vara perfekt. De som vill ha märkesbågar vill även ha bra glas. De vet att bra kvalitet kostar.

Imponeraren
Glasögonbågar som en modeaccessoar för de som inte behöver glasögon för synens skull. Glasögon som inte förbättrar synen säljs nu i många modebutiker, som en extra modeaccessoar till ansiktet. Nördiga bågar, bågar i XXL 70-talsstil och John Lennon-bågar är ett måste för innefolk som inte behöver glasögon egentligen men vill definiera sitt utseende. Även här krävs det lite hjälp att välja rätt glas, till exempel ser stora bågar bara bra ut med tunt plastglas. De blir då även lättare och skönare att använda. Optikern kan även ge råd om glasets färg.

Praktiska glasögontyper

Lösningstypen
Den här typen måste först vänja sig vid att använda glasögon. Synundersökningen visar att de ser dåligt och det enda glasögonen ska göra är att ge dem bättre syn. Den här personen vill bara en sak: att se bra igen. Personen frågar sedan optikern vilken typ av bågar och glas som passar deras synfel. För nybörjare kan det vara bra om bågarna och glaset är så lätta som möjligt och enkla att rengöra, så att de kan vänja sig vid att ha glasögon.

Den reserverade typen
Den här typen behöver glasögon för att se men vill inte att de ska synas. Osynlighet är deras motto. De vill att glasögonen ska vara så enkla som möjligt så att de nästan inte syns. De vill alltid ha båglösa glasögon, s.k. garnityr. Tunna och lätta glas kan användas för att bli mer kosmetiskt tilltalande, särskilt om du behöver glas med hög styrka eftersom de är tunnare och lättare än standardglas. Även om du har stora brytningsfel ser inte glasögonen ut som flaskbottnar. Den här typen använder ofta sina glasögon i flera år, tills de behöver nya någon gång och då köper liknande som dem de haft.

Den kunnige
Endast det bästa för mina ögon. Detta är det viktigaste när den här typen går till optikern. De förstår hur viktiga rätt glasögon är för perfekt syn. De känner till begrepp som bifokala, progressiva och antireflexbehandlade glas. När de väljer glasögon är inte priset avgörande utan de är mer intresserade av funktionen. Även bågarna måste vara av hög kvalitet och kan vara tidlösa men samtidigt funktionella.

Aktiva glasögontyper

Samlaren
Den här typen behandlar glasögon som värdefulla föremål och något att vara stolt över. De samlar dem och skulle byta modell varje dag om de kunde. Den här typen bryr sig inte så mycket om att glasögonen ska passa utseendet och tillfället.

De fokuserar mer på sin personliga stil än den senaste trenden. De byter inte glasögon nästa säsong utan har ett långt och kärleksfullt förhållande till dem. De har alla typer av bågar, allt från hornbågar, metallbågar till flerfärgade bågar. Eftersom de förmodligen redan har flera klassiska modeller kan optikern visa det senaste. Den här typen är även intresserad av tonat glas som matchar bågarna eller kupat glas som ZEISS Single Vision Sport.

Allroundtypen
Något för allt: den här typen vill vara förberedd på allt. De behöver glasögon som de alltid kan lita på. För glasögonbågar gäller: snygga men inte för trendiga; lätta men starka; och förstås perfekt passform. Den senaste modetrenden är inte det som önskas. Glasögonen måste kunna allt. Den här typen tycker om progressiva och fotokromatiska glas eftersom de inte måste byta glasögon för att läsa eller se på långt håll, när solen skiner eller inte. Sportiga typer tycker dessutom om sportiga starka glasögon. Slutsats? Glasögonen ska passa deras aktiva livsstil.

Vardagshjälten
Den här typen är livlig och aktiv. Det händer alltid något och de lägger ner mycket tid på att hitta sina glasögon. Den här typen vill ha en modell för att läsa och en annan för att se på långt håll. Men det räcker inte med två par glasögon, de behöver ett par i köket för att laga mat, ett par i badrummet för att sminka sig, ett par i vardagsrummet för att se på TV och ett par vid sängen för att läsa. De vill även se tydligt på jobbet och i bilen. De har antingen ett par glasögon för varje ställe, eller så har de de två viktigaste modellerna i en kedja runt halsen så att de inte tappar bort dem. För de här livliga människorna är robusta, hållbara bågar och glas ett måste, eftersom de lätt kan hamna under en hög med pärmar, slås ner från bordet eller ramla ut ur bilen.


Dela denna artikel