Hälsa och förebyggande åtgärder

Varför kan synproblem orsaka huvudvärk?

Miljontals människor lider av huvudvärk. Inga besvär är så vanliga. Många vet inte att huvudvärken kan botas med ett par nya glasögon.

1 januari 2022
  • närbild av ung kvinna som håller huvudet i händerna

Ett molande tryck bakom ögonen, dunkande i tinningarna eller irriterande bultande – det finns nog ingen som inte känner igen symptomen på huvudvärk. Många tar helt enkelt en huvudvärkstablett medan andra håller ut tills smärtan försvinner av sig självt. Många som lider av huvudvärk kan få hjälp genom att gå till en optiker och kontrollera synen. Om du inte har bra syn och egentligen borde ha glasögon, får du oftare huvudvärk.

Det känns som hela hjärnan studsar mot skallen när jag rör mig. Så beskriver många som har huvudvärk själva symptomen. Miljontals över hela världen – kvinnor, män och barn – känner återkommande ett bedövande tryck eller kanske en skarpt skärande smärta i huvudet som påverkar koncentrationsförmågan på arbetet eller i skolan och hur mycket stress hela familjen orkar med. Att hitta ett botemedel förbättrar livskvaliteten. Det är ofta enklare än de flesta tror eftersom huvudvärk ofta orsakas av synfel.

Särskilt översynthet (hyperopi), innebär en påfrestning för ögonen som orsakar huvudvärk om den inte korrigeras. Den dyker ofta upp när du har läst eller suttit länge framför bildskärmen. Det beror på att det är särskilt tröttande för översynta att hålla skarpt fokus på bilden. När man försöker se tydligt måste ögat anpassa sig (ackommodation). Det största problemet är att många är översynta utan att veta om det eftersom ögonen kompenserar problemet upp till en viss nivå. Den ständiga ansträngningen eller stressen i att försöka se tydligt orsakar huvudvärk, som sedan ofta inte kopplas ihop med synproblemen.

Något som är mindre vanligt men som också kan orsaka huvudvärk är en underliggande men odiagnostiserad skelning. För att se tydligt måste den som skelar anstränga sina ögon enormt för att de ska kunna se parallellt.

Huvudvärk på grund av översynthet eller lätt skelning visar sig vanligen först efter ett tag, särskilt efter långa läspass eller arbetspass framför bildskärmen. Om du efter ett sådant arbetspass får huvudvärk eller ser dubbelt eller suddigt en stund, beror det troligen på ett underliggande synfel. En grundlig synundersökning hos optikern kan avgöra huruvida översynthet eller skelning är orsaken.

Den goda nyheten är: perfekt anpassade glasögon med individuellt anpassade glas kan korrigera översynthet och ge ett optimalt resultat. Huvudvärken blir historia. Latent skelning kan också behandlas med glasögon som har prismaglas med ordinerade värden (en särskild mätning av ögat krävs för ordinering av prismaglas).


Dela denna artikel