Hälsa och förebyggande åtgärder

Rycker det i dina ögon?

Symptom, orsaker, behandling och förebyggande åtgärder

11 september 2022

Ryckningar i ögonen är oftast ofarligt men kan ske plötsligt och vara mycket irriterande. Det vi kallar ryckningar kallas fascikulation på läkarspråk. SE BÄTTRE förklarar orsakerna, hur vi kan få våra ögon att slappna av för att ryckningarna ska upphöra, och vad vi kan göra för att förebygga det.

Vi är fullt medvetna om att våra ögonlock rör sig regelbundet och täcker våra ögon med en tillräcklig tårfilm. Om våra ögonlock istället rör sig snabbt och oregelbundet, som om de fladdrar, är det något som inte står rätt till. Orsakerna till detta kan vara många. Oftast finns inget skäl till att oroa sig.

  • Rycker det i dina ögon?

Symptom

Om du märker att det börjar rycka i dina ögon finns ingen anledning att drabbas av panik – faktum är att det bara är ena ögat det rycker i. Ryckningarna kan ta många olika former – antingen märker man det knappt, eller så rycker det hej vilt i ditt övre eller nedre ögonlock. Ryckningar är vanligtvis helt ofarliga även om de pågår under flera dagar.

Orsaker

Ryckningar utlöses oftast av stress, nerver, oro, för mycket koffein, trötta ögon (t.ex. efter datorarbete eller intensiv användning av digitala enheter), högt blodtryck eller sömnbrist. Alla dessa saker är påfrestande för våra nerver och kan orsaka ofrivilliga spasmer i musklerna runt ögonen. För att vara mer precis orsakar nervimpulser från ansiktsnerverna (Nervus facialis) spontana ryckningar i det övre ögonlocket (Musculus levator palpebrae superioris) och det nedre ögonlocket (Musculus orbicularis oculi).

En annan vanlig orsak kan vara mineralbrist, oftast brist på magnesium (hypomagnesemi). Magnesium är viktigt för att musklerna och nerverna ska kunna kommunicera väl. Vid en brist kan det hända att nerverna skickar felaktiga signaler till musklerna. Förutom ryckningar kan detta ofta även leda till kramper i benen. Magnesiumbrist orsakas ofta av en dålig eller obalanserad kost men även diarré och olika former av dieter kan ligga bakom. Ibland behöver våra kroppar också mer magnesium än vanligt, till exempel under graviditet eller vid regelbunden träning. Diabetes, kroniska njursjukdomar, celiaki (glutenintolerans) och alkoholmissbruk kan också leda till magnesiumbrist. Med ett enkelt blodprov kan din läkare ta reda på om du lider av magnesiumbrist.

I mer sällsynta fall kan ryckningarna orsakas av infektioner, neurologiska sjukdomar, multipel skleros eller hjärntumörer. De kan också orsakas av främmande föremål i ögonen, bindhinnekatarr, inflammation i ögats kanter eller små skador på hornhinnan, t.ex. efter att ha satt in kontaktlinserna fel. Om ryckningarna förekommer samtidigt som tecken på förlamning och tal- eller synproblem, t.ex. dubbelseende, bör man omedelbart uppsöka akutvård eftersom detta kan vara tidiga varningstecken på hjärtattack eller stroke.

ung kvinna med en handduk på huvudet och gurkor på ögonen

Behandling

Använd en duk fuktad i varmt vatten för att lindra de akuta symptomen. Lägg den över ögonlocket i fem till tio minuter. Värmen kan hjälpa musklerna att slappna av så att ryckningarna avtar. Liknande effekt kan uppnås med hjälp av gelfyllda ögonmasker. Dessa finns att köpa på apotek eller i hudvårdsbutiker och kan användas varma eller kalla. Att massera det ryckande ögonlocket varsamt kan också lindra symptomen. Om ryckningarna beror på magnesiumbrist kan detta i allmänhet avhjälpas genom att äta livsmedel rika på magnesium. Det är bland annat jordnötter och hasselnötter, spenat, solrosfrön, hirs, ris, bönor, havre och magnesiumberikat mineralvatten. Magnesiumtillskott kan också snabbt lindra de akuta ryckningarna.

Så länge ryckningarna inte är ofta återkommande behöver man i normalfallet inte behandla dem. Man behöver bara uppsöka läkare om man lider av ryckningar under flera veckor eller om de blir värre. I ett sådant fall rekommenderas att man kontaktar en läkare. En ögonläkare kan avgöra om ryckningarna orsakas av en synnedsättning eller inte. Utan behandling kan även en måttlig synnedsättning leda till att ögonen blir så trötta att det börjar rycka i dem. Om det inte går att få tid snabbt hos en ögonläkare kan även din optiker göra ett syntest för att fastställa om du har en synnedsättning. Om inget tyder på en synnedsättning bör du kontakta en neurolog för att utesluta orsaker som hjärntumör eller nervskada.

Förebyggande åtgärder

Ryckningarna kan förebyggas på flera olika sätt beroende på vad som orsakar dem. Om orsaken tros bero på stress, för mycket koffein, dålig kost eller sömnbrist kan bristen förebyggas genom att åtgärda dessa saker. Avslappningstekniker kan också hjälpa mot fysisk eller mental stress. Professionella avslappningsövningar, autogen träning, yoga, meditation, idrott, mer sömn, lyssna på lugnande musik eller ta en lång promenad kan hjälpa dig att slappna av. Det kan också hjälpa att massera det berörda området av ögat, huvudet eller ryggen. Om du tillbringar mycket tid framför datorn och digital ögonstress är orsaken till ryckningarna kan ett par speciella datorglasögon hjälpa mot ögonstressen.


Dela denna artikel