Hälsa och förebyggande åtgärder

Carl Zeiss Vision – ger dig lite extra varje gång

I över 160 år har Carl Zeiss innovationskraft lämnat sitt avtryck i synens värld

16 oktober 2021
  • Carl Zeiss Vision – ger dig lite extra varje gång

På långt håll och nära inpå – i rymdteleskop till Google Earth-satelliter och elektroniska microskop i forskningslaboratorier; med högsta precision och maximal tillförlitlighet i professionella filmkameror och kameraobjektiv till Nokia-telefoner – innovation löper som en röd tråd genom Carl Zeiss hela historia. Givetvis gäller det även utvecklingen av glasögonteknik, tillverkningsmetoder, mätinstrument och synhjälpmedel.

Många tänker kanske att det ena paret glasögon är det andra likt. Det stämmer inte – i själva verket är det de små detaljerna som mät- och tillverkningsprecision, kvalitetsmaterial, ultramodern teknik och kvalitetskontroller som gör våra glasögon till ett ovärderligt hjälpmedel i olika situationer.
Carl Zeiss har under årens lopp presenterat många innovativa höjdpunkter inom ögonoptik. Carl Zeiss har under årens lopp presenterat många innovativa höjdpunkter inom ögonoptik. 1937 uppfann Carl Zeiss det polariserade glaset och företaget tillverkade de första polariserade glasögonglasen 1959.
1983 introducerade Carl Zeiss världens första progressiva glas som gav användaren lika bra syn både på nära håll och på avstånd.

Carl Zeiss var också först i Europa att tillverka plastglas med högt brytningsindex. Den utvecklingen ledde i sin tur till att glasögontillverkarna kunde producera tunnare och lättare glasögon. En annan unik egenskap hos ZEISS-glas är möjligheten att anpassa glasets tjocklek efter bågens design.

  • Skräddarsydda progressiva glas

År 2000 var Carl Zeiss först ut med progressiva glas som kunde anpassas och tillverkas efter användarens individuella behov. Den nya generationen progressiva glas lenses är ännu bekvämare med extra stora synområden som ger avslappnad syn på både nära håll och avstånd. De skräddarsydda glasen finns även i "korta varianter" för användare som föredrar bågar i de tunnaste modellerna.

År 2007 lanserade företaget ännu en banbrytande produkt: i.Profiler®. Detta instrumentet bygger på ultramodern precisionsteknik och mäter individuella synprofiler. Därmed kan optikern analysera betydligt fler parametrar än tidigare. Utifrån dessa parametrar och det extra syntestet kan ZEISS precisionsglas mätas upp och beräknas med högsta precision.

ZEISS vill skämma bort dina ögon – och ge dig perfekt syn.


Dela denna artikel