Arbetslivet

ZEISS omdefinierar progressiva glas!

De krav som ställs på vårt seende har ökat fenomenalt under de senaste åren. SE BÄTTRE har pratat med Laura Rocha om hur ZEISS nya progressiva sortiment beaktar dessa utmaningar.

16 oktober 2019
  • En snygg, självsäker advokat med skägg som bär trendiga glasögon korsar gatan och går förbi en modern byggnad som hyser huvudkontoret i city på väg till ett möte.

ZEISS glasdesign optimeras ständigt för att se till att de fortsätter att möta de förändrade krav den moderna världen ställer på våra ögon. ZEISS lämnar inget åt slumpen: många års erfarenhet inom optik, en enorm databas fylld med feedback från glasögonbärare och särskilda interna tekniker, processer och programvaruverktyg lägger grunden för att skapa produkter som är exakt anpassade till dagens behov. ZEISS garanterar att endast tekniskt avancerade produkter och fullt testade tekniker når marknaden. ZEISS har nu omdefinierat hela sitt progressiva sortiment, och delat in det i fyra kategorier med avseende på prestanda. SE BÄTTRE frågade Laura Rocha, Produktchef i koncernen för progressiva glas på ZEISS, vad som gör ZEISS progressiva glas så speciella.

SE BÄTTRE: ZEISS helt nya Progressiva Sortiment har utvecklats under lång tid. Varför var det nödvändigt att utveckla alla ZEISS progressiva glas överhuvudtaget?

Laura Rocha: Om vi ser oss omkring och stannar upp för ett ögonblick, inser vi snart hur mycket våra liv har förändrats under de senaste åren. Ett skarpare fokus på den bild vi förmedlar och den ökande digitaliseringen av vår vardag är två utmärkta exempel. Idag är vi nästan helt beroende av digitala enheter. Oavsett om vi använder stationära datorer, bärbara datorer, surfplattor eller smartphones, är vi i ständig mobil kontakt med våra affärspartners, vänner eller familj. Trots att modern teknik roar oss och underlättar vårt dagliga arbete, är det viktigt att veta att det utövar en extra belastning på våra ögon, vilket resulterar i trötthet och andra symptom. Att ständigt behöva flytta blicken från nära till långa avstånd och vice versa kräver stora ansträngningar från våra ögon. De kan tyvärr inte utvecklas i samma takt som den digitala världen och kan inte bara ”uppdateras” som en surfplatta! ZEISS, ett ledande företag inom innovation och teknik, har introducerat ett progressivt sortiment för att bättre möta behoven hos glasögonbärare i denna ”nya” värld och erbjuda dem ett bekvämt, stressfritt seende.

Laura Rocha - Group Product Manager för progressiva glas på ZEISS

Idag är vi nästan helt beroende av digitala enheter. Oavsett om vi använder stationära datorer, bärbara datorer, surfplattor eller smartphones, är vi i ständig mobil kontakt med våra affärspartners, vänner eller familj.

Laura Rocha

Group Product Manager för progressiva glas på ZEISS

SE BÄTTRE: Vad gör ZEISS progressiva glas så speciella jämfört med andra märken? Vilka är skillnaderna?

Laura Rocha: Nyckelordet här är differentiering. Jämfört med tidigare ZEISS-glas och progressiva glas från andra tillverkare, har utformningen av ZEISS Progressiva Sortiment inte bara tagit en smidig, naturlig syn på alla avstånd i beaktning. Vi har nu skärpt vårt fokus på närseende. Detta omfattar både de korta synavstånden vi behöver för vårt dagliga arbete och våra smartphones och surfplattor, och det normala läsavståndet. Utformningen är optimerad för att säkerställa dynamiska ögonrörelser från nära till långa avstånd och tillbaka igen. Du kan röra dig fritt utan några tecken på trötthet eller yrsel. Detta garanteras av vår unika innovation: Digital Inside® Technology.

Och: Precision Technology möjliggör en exceptionell balans mellan ett tilltalande utseende och utmärkt optik för alla recept. Vi bryr oss om hur andra ser oss, hur vi ser oss själva och hur väl vi ser!

Många faktorer, från små detaljfrågor till komplexa tekniker, säkerställer att ZEISS progressiva glas är unika. Inte bara för att de erbjuder de fördelar som redan nämnts, men också för att glasen passar alla bågar. Som vi alla vet förändras modetrender i allt snabbare takt. Det som är speciellt med progressiva glas är att bärarens syn är bekväm över alla synområden. Detta kan dock ändras om han eller hon köper nya bågar. Hittills har optiker stått inför utmaningen att hitta en balans mellan de ”gamla” gängse progressiva glasen och de nya glasen i de nya bågarna för att minimera försämringen av bärarens synkvalitet och komfort.

Världsinnovationen Adaptation Control™ Technology som vi utvecklat möjliggör för optiker att ta bärarens tidigare synvanor och nya recept i beaktande vid placering av den nya närzonen. Detta förhindrar all försämring av närseende om bäraren behöver högre styrka. Resultatet: snabb, enkel anpassning!

Dessutom gör FrameFit®+ Technology det lättare att konfigurera synzoner för progressiva glas för ovanliga bågformer, t.ex. för pilotglasögon som är moderna just nu. Trendiga bågformer och progressiva glas - en oförsonlig konflikt? Inte nu längre!

SE BÄTTRE: Hur har behovet hos bärare av progressiva glas förändrats?

Laura Rocha: Vi kräver mer och mer av våra glas. För bara några år sedan skulle vi aldrig ens ha drömt om några av de utmaningar vi nu står inför i våra dagliga liv. Vi arbetar på närzonen för att möjliggöra de allt kortare avstånd som krävs av enheter som smartphones och surfplattor (cirka 35 cm). Detta innebär mer arbete för våra ögon. Vi vill alla ha skarp syn hela tiden, även när vi måste flytta våra ögon från ett avstånd till ett annat. Detta leder till ansträngda ögon. Vi vill vara dynamiska, och vill inte att våra progressiva glas utgör ett hinder. Vi vill se bra ut och se bra, oavsett vilket recept vi behöver. Individualisering och anpassning till bärarens livsstil håller på att bli mer och mer relevant. Vi är alla unika, och vi har alla våra egna mycket personliga behov.

ZEISS Technologies

Precision Pure

Precision Plus

Precision Superb

Individual 2

Optimerade för ögonen

Optimerade för ögonen + bågen

Optimerade för ögonen + bågen + ansiktet

Optimerade för ögonen + bågen + ansiktet + vardagsaktiviteterna

IndividualFit® Technology

Luminance Design®  Technology

FaceFit Technology

Adaptation Control Technology

FrameFit®+ Technology

Digital Inside® Technology

Precision Technology

SE BÄTTRE: Vilken roll spelar mode i progressiva glas?

Laura Rocha:  Den kosmetiska faktorn är mycket viktig - inte bara när du väljer bågar, men också i framtagandet av glas. Vi på ZEISS söker alltid efter en perfekt matchning mellan bågar, glas och bärarens synkvalitet. Det är därför Precision Technology är så viktig och varför det är en standardfunktion i alla nya progressiva glas. Denna teknik ger den perfekta balansen mellan de kosmetiska egenskaperna hos glasen och synkvaliteten som upplevs av bäraren - för alla glasstyrkor.

Vi har en hög grad av frihet i vår vardag nuförtiden. Så varför skulle vi acceptera kompromisser i vår livsstil - eller i vårt utseende?

SE BÄTTRE: Många människor drar sig tyvärr fortfarande för att köpa sitt första par progressiva glas. De tror att de kommer att få problem att anpassa sig till dem. Vilka råd skulle du ge dessa människor?

Laura Rocha:  ZEISS progressiva glas gör detta till ett minne blott. Enorma framsteg har gjorts i den teknik som används för utveckling och produktion av glasögonglas. Optiker behöver inte längre säga till sina patienter: ”Du kan behöva lite tid för att vänja dig vid dem.” Fysiologiska parametrar och synvanor spelar en viktig roll i utvecklingen av moderna glas. Detta gör anpassningen lättare och snabbare.

Ett enkelt exempel: För första gången har en dubbel närseendezon införts som är lämplig för både analog och digital användning och som inte bara ger bäraren en bekväm syn på nära avstånd utan också möjliggör en optimal hållning för nacke och rygg när man använder surfplattor, smartphones, datorer etc.

Fysiologiska parametrar och synvanor spelar en viktig roll i utvecklingen av moderna glas. Detta gör anpassningen lättare och snabbare.

Laura Rocha

Group Product Manager för progressiva glas på ZEISS

SE BÄTTRE: Låt oss nu prata om IndividualFit® Technology and Luminance Design® Technology: vad är hemligheten bakom dessa två tekniker, och varför erbjuder de en högre grad av individualisering? Vilken typ av bärare är dessa tekniker utformade för?

Laura Rocha:  Hemligheten finns inom oss själva. Det kan låta mystiskt, men det gör det inte mindre sant. Sanningen är att båda teknikerna är baserade på vår egen personliga ”verklighet”. Luminance Design®  Technology tar hänsyn till bärarens pupilldiameter som varierar från person till person, medan IndividualFit®  Technology beaktar användarens synprofil och dess huvudsakliga verksamhetsområde.

Designprocessen innefattar pupilldiametern, eller ljuset som faller på näthinnan. Om en enda stråle av ljus används för detta ändamål, blir resultatet en mycket liten eller ingen diameter. Låt oss gå ett steg längre. Luminance Design®  Technology använder en genomsnittlig pupilldiameter av 3,3 mm eller, med andra ord, ljus som infaller på näthinnan som mäter 3,3 mm i diameter. Detta är mycket närmare verkligheten, eller hur? För att beräkna denna diameter, använder vi både pupilldiametern som är typisk för bärarens ålder och belysningssituationen på platsen för hans/hennes huvudsakliga verksamhet. Detta resulterar i en smidig övergång från de suddiga (odefinierade av optiska skäl) zonerna i progressiva glas till områdena med tydligt seende. Detta innebär att ”simma” för bärare när de flyttar ögonen från den ena sidan av glaset till den andra eller när de rör sig. Sist men inte minst: Bärarens visuella prestanda förbättras i dåligt ljus och inomhus när pupillerna är vidgade.

SE BÄTTRE: Det är helt otroligt vad som krävs för tillverkningen av progressiva glas. Men varför är bärarens huvudsakliga verksamhetsområde så viktigt för framställningen av progressiva glas?

Laura Rocha:  Vi har alla olika synbehov - i synnerhet på arbetsplatsen och i våra fritidsintressen. Det är där hemligheten bakom IndividualFit®  Technology kommer in. Det möjliggör en individualisering av synzonerna i linje med bärarens synvanor. Ett exempel: Identiska tvillingar har allt lika - inklusive deras DNA! Innebär detta att de skulle behöva exakt samma typ av progressiva glas, även om en arbetar som polis och den andra som författare? Svaret är nej! Med ZEISS skulle detta vara möjligt. Bortsett från möjligheten att ha något olika styrkor kan synzonerna av två individuella glas från ZEISS optimeras för olika synbehov till följd av bärarnas yrken. Författarens närzon skulle ökas med 30 %, och polismannens mellanzon (eller progressionszon) med upp till 28 %. På detta sätt skulle båda få optimala progressiva glas för sitt dagliga arbete.

SE BÄTTRE: Vilken av de nya progressiva glasteknikerna är mest intressant för dig personligen?

Laura Rocha:  Jag är verkligen glad att du frågade mig det! Det progressiva sortimentet från ZEISS uppfyller kraven från alla bärare. Vi är alla unika, och var och en av oss har egna personliga önskemål. Det är därför jag inte kan nämna en viss teknik. Däremot vill jag betona hur geniala och ändå enkla ZEISS progressiva glas verkligen är. Dessa glas har testats på verkliga människor, är enkla att förstå, gör optikerns arbete lättare och överträffar alla bärarens förväntningar.

Detta är bara början på en revolution inom glasögonglas.

Laura Rocha

Group Product Manager för progressiva glas på ZEISS

SE BÄTTRE: Låt oss titta tio år framåt... Kommer progressiva glas fortsätta att utvecklas, eller är detta så långt som produktionskapaciteten kan komma?

Laura Rocha:  Så långt den kan komma? Inte en chans! Detta är bara början på en revolution inom glasögonglas. Du inser att jag inte kan ge dig en förhandsvisning av kommande innovationer. När allt kommer omkring är det alltid trevligt att överraska folk. Och ZEISS kommer att överraska alla, det kan jag lova.
Har detta gett dig mersmak på att få veta mer?

SE BÄTTRE: Helt klart!

Laura Rocha:  Det finns en sak till som jag skulle vilja säga:
Under intervjun frågade du mig om hemligheterna bakom ZEISS progressiva glastekniker. Tack vare det utmärkta globala samarbetet inom ZEISS utvecklingsteam, kommer det att bli mycket svårt att kopiera det progressiva sortimentet. Detta skulle aldrig ha varit möjligt utan engagemang och satsning från alla anställda från olika länder som berikat utvecklingen med sina idéer och erfarenheter. Detta är inte en enda avdelnings idé, utan resultatet av många enskilda personer som arbetar som ett team inom företaget. Låt mig bara nämna några: David Sinnott väckte vårt intresse för den enorma potential detta projekt erbjuder, och det var Claude Labeeuw (USA), vars idé utlöste utvecklingen av Inside Digital Technology. Marknadsavdelningen har lyckats göra sortimentet tydligt och begripligt med hjälp av ikoner. Kraven och feedback från våra franska och spanska kolleger ledde senare till utvecklingen av den progressiva glas-appen för optiker. Och naturligtvis vill jag också nämna de outtröttliga ansträngningarna från våra forskare och ingenjörer i det tekniska utvecklingsområdet. Och tack också till Manuela Weinreich som, i sin roll som produktchef, förde samman alla delar av projektet till en sammanhängande helhet och höll allt i fokus hela tiden. Detta har lagt den perfekta grunden för Christoph Winter, Anke Hensler och mig att genomföra projektlanseringen land för land.


Dela denna artikel