Blir man gladare av gula glas?

Se bättre med tonade glas

Tonade glas sätter färg på tillvaron. Men vilka andra fördelar har de? Vilka nyanser är mest välgörande och vilka färger är mest inne? Här vill vi visa hur kul det kan vara att botanisera i utbudet av färgade glas och välja det bästa alternativet för varje ljus och öga.

Alla tonade glas har en filterande effekt – oavsett nyans. Många människor tycker att gula glas får dem på gott humör eftersom de lyser upp tillvaron lite, men ur ett objektivt perspektiv lyser de egentligen inte upp något alls. Alla tonade glas minskar i själva verket ljusets intensitet oavsett vilken färg du väljer. Däremot filtrerar gula glas bort mycket av det blå ljuset, vilket skapar en känsla av bättre kontrastseende. En förutsättning för denna effekt är rätt ljusförhållanden och i mörker eller halvmörker blir effekten inte densamma. Golfare, sportentusiaster och målskyttar använder ofta gula glas för att bättre se kontraster på banan när det är regnigt eller dimmigt ute.

Motorcyklister och cyklister bör avstå från mycket mörka glas (kategori 4) eftersom de begränsar ljusinstrålningen till tre till åtta procent. Det kan medföra att man alltför sent uppfattar bromsljus eller röda trafiksignaler.

Utöver de enkla färgerna kan man med olika doppningsmetoder skapa färgnyanserade glas som reducerar ljus i olika grad upptill och nedtill. Solglasögon med färgnyanserade glas är mycket lämpliga i situationer där ljuset vid marken och högre upp skiljer sig åt. De är därför populära bland motorcyklister. Nertill där föraren tittar på instrumentpanelen är glaset minimalt tonat, upptill är det mörkare för att förhindra att föraren bländas när han/hon tittar på vägen.

Studier har visat att olika människor upplever samma färg på olika sätt. Välj alltid en nyans som känns bekväm för dina tonade glas och gå inte automatiskt på favoritfärgen. Hos din optiker finns olika färgprover att testa innan du gör ditt slutliga val.

Polariserande glas är praktiska för både vattensportentusiaster och förare som vill se mer kontraster och minimera irriterande bländningseffekter.

För dig som vill sticka ut har vi följande tips – modefärger från Carl Zeiss! De täcker hela färgspektrat från karibiska havsnyanser till himmelsblått eller intensiv neon – från orange till brun och från natur till kamouflage – och ger dig en helrätt look.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Så här tillverkas solglasögon Vilka steg ingår i tillverkningen av solglasögon? Lär dig vilken typ av material som används för att tillverka solglasögon och hur designers ger liv åt sina idéer.

Livsstil och mode 2018-jul-03

Tags: Solglasögon

Historien om när solglasögon mötte mode Varje årtionde har sin egen särpräglade stil.

Livsstil och mode 2018-jul-03

Tags: Solglasögon

Mörknar snabbt. Ljusnar snabbt. Färgskiftande glas från ZEISS Ute i solen såväl som inomhus: se bättre dygnet runt med PhotoFusion färgskiftande glas från ZEISS

Livsstil och mode 2017-nov-24

Tags: Solglasögon

Använda glasögon på sommaren 10 tips för att njuta av dina glasögon i sommar.

Livsstil och mode 2017-okt-16

Tags: Solglasögon

Liknande produkter