Du har kanske tänkt tanken – behöver jag glasögon?

Vissa märker det i unga år medan andra ser tecknen när de hunnit passera fyrtio. När synen försämras kan skräddarsydda glasögon hjälpa dig att få den tillbaka.

Du märker det plötsligt – synen försämras. Symptomen vid en synförsämring kan variera. Vissa människor har svårt att läsa trafikskyltar. Andra märker att de måste hålla boken eller tidningen allt längre bort för att kunna läsa texten. Både barn och vuxna kan uppleva att de lätt tappar fokus och måste blinka för att få ögonen att fokusera på ett föremål igen. Om du känner av de här symptomen funderar du troligen på om du behöver glasögon. Men som många andra väntar du kanske med att uppsöka en optiker.

Försämrad synskärpa beror ofta på problem med ögonens ackommodation. Ackommodation är ögats förmåga att ställa in skärpa på olika avstånd. En synförsämring kan även bero på andra faktorer som cirkulationssjukdomar, eller andra sjukdomar, eller övergående tillstånd. Oavsett orsak är det första steget att låta en optiker utföra ett snabbt – och ofta gratis – syntest. Ett syntest tar bara några minuter och ger dig den information du behöver. Om du har nedsatt synskärpa och inte använder glasögon tvingas ögonen till konstant ackommodation, vilket tröttar ut dem. Det kan i sin tur leda till farliga situationer.

Myopi hos barn

I de flesta fallen beror nedsatt synskärpa på någon typ av förändring i ögat, som myopi: där du ser sämre på grund av att ögonloben är för lång. Ljuset som träffar ögat når inte längre fram till näthinnan utan stannar framför den. Myopi kan drabba människor i alla åldrar och ger följande symptom:

 • personen ser avlägsna föremål (vägskyltar, registreringsplåtar) suddigt
 • personen kisar för att bättre urskilja föremål på avstånd

Även lättare former av myopi bör korrigeras med glasögon. All försämring av synskärpan ökar risken för olyckor i trafiken. Studier har visat att förare som lider av myopi lätt hamnar i farliga situationer vid omkörning eftersom de inte ser bilar som närmar sig förrän det är för sent. Andra studier har visat att människor ofta överskattar sin synförmåga. Tveka inte att låta en optiker utföra en enkel synundersökning. Kanske behöver du glasögon för att få bättre syn – och bättre livskvalitet.

ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!

Myopi hos barn

När barn lider av myopi måste de vuxna i omgivningen reagera. Yngre barn inser sällan att de borde se bättre än de gör. Det är olyckligt, eftersom ju yngre patienten är, desto lättare är det att korrigera myopi. Några vanliga varningssignaler är:

 • ögonen ser i kors eller barnet håller ofta huvudet på sned
 • det reagerar inte alls eller reagerar mycket kraftigt på ljus
 • det tenderar att blinka eller spärra upp ögonen
 • det gnuggar sig ofta i ögonen
 • det kan inte fokusera eller tittar förbi ett föremål
 • det snubblar ofta och beter sig klumpigt
 • det vill inte läsa
 • skolbetygen är dåliga
 • det vill inte leka med andra barn

Specialister har utvecklat ett "lekfullt" test för att undersöka synförmågan hos barn och upptäcka myopi. Testet kan även användas för att kontrollera att en nyfödd baby reagerar korrekt på ljus. Vänder babyn ansiktet när en lampa i närheten tänds? Om svaret är "ja" är det ett gott tecken. En baby på sju månader ska kunna följa dig med ögonen. Vad händer om du gömmer dig bakom en kudde, bok eller soffa och ropar på ditt barn? Om barnet reagerar är det ett tecken på att han/hon ser bra. Runt den åttonde månaden ska ett barn kunna sträcka sig efter och ta tag i föremål i närheten. Och barn som är runt året ska kunna fånga en boll som rullar mot dem. Om du märker att ditt barn inte reagerar som det borde kan ett kort besök hos läkaren vara på sin plats.

Förr eller senare drabbar det oss alla – presbyopi

Vanligen börjar det hos människor i fyrtiofemårsåldern. Åldersrelaterad presbyopi utvecklas när ögats lins förlorar sin flexibilitet. Därmed skiljer det sig från enkel översynthet som har många liknande symptom, men som beror på att ögonvinkeln är mindre än normalt. För människor med presbyopi är det ansträngande att läsa/skriva och det tar längre tid för ögat att ställa om från närseende till avståndsseende. De upplever att:

 • de måste hålla tidningen längre ifrån sig för att kunna läsa
 • ögonen svider på ett obehagligt sätt
 • de får huvudvärk och ögonsmärtor
 • de är tröttare

Här gäller samma råd – ett kort besök hos optikern kan säkerställa att symptomen inte förvärras och återställa en bekväm syn och en god synskärpa.

Presbyopi kan korrigeras med läsglasögon eller progressiva glas. Läsglasögon är endast effektiva för närseendet och måste tas av för att du ska se föremål på avstånd. Progressiva glas korrigerar seendet på alla avstånd genom en steglös, osynlig övergång mellan avstånd och närseende. Den som bär dem behöver inte växla mellan läsglasögon och vanliga glasögon. Din optiker kan säga om progressiva glas är en bra lösning för dig. Det kan ta lite tid att vänja sig vid progressiva glas, med huvudregeln är – ju snabbare de kommer till användning, desto enklare blir omställningen. Läsglasögon är en bra lösning för patienter som inte har något emot att använda olika glasögon för att korrigera när- och avståndsseende.

Tänk kvalitetsmedvetet

Enkla läsglasögon finns i var och varannan butik eller bensinstation. De är billiga och därmed tilltalande vid första ögonkastet. Men tänk på en sak – färdiga läsglasögon innebär även nackdelar. När du köper färdiga läsglasögon får du ingen synundersökning och ingen individuell tillpassning. Och du – tänk på att dina ögon är lika individuella som dina fingeravtryck. Därför bör du ha glasögonglas som anpassas exakt efter ditt pupillavstånd och bågar som följer din huvudform. Och det får du bara hos en optiker.

Optikern har tillgång till modern teknik och material av högsta kvalitet. Som systemet i.Profiler och glasögonglasen i.Scription. i.Profiler mäter varje öga individuellt och bedömer även ditt mörkerseende utifrån synskärpan när pupillerna drar ihop sig. Den informationen används sedan för att ta fram dina i.Scription-glas. Resultatet blir att du ser betydligt bättre i mörker och kan känna dig säkrare i nattrafiken. Färger blir klarare och kontraster och skärpa förstärks. Dina ögon kommer att tacka dig.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Att upptäcka synproblem Närsynthet, långsynthet, brytningsfel etc.: Vilka synproblem finns det och hur kan vi åtgärda dem?

Förstå din syn 29 nov. 2017

Tags: Progressiva glas

Glasögonens historia Från "lässtenar" till livsstilsaccessoarer

Förstå din syn 22 nov. 2017

Tags: Progressiva glas

Inget ansikte är symmetriskt, och inga människors ögon sitter på samma avstånd från varandra Först efter att glasögonbågarna har exakt anpassats till den enskilde bäraren kan glasögonglasen utnyttjas till sin fulla potential.

Förstå din syn 16 okt. 2017

Tags: Progressiva glas

Hur många glasögon behöver du? Bli inte överväldigad av alla alternativ som finns!

Förstå din syn 16 okt. 2017

Tags: Progressiva glas

Liknande produkter