Kunskap om seende

Blåtiror

Vad de beror på och hur de kan behandlas

25 augusti 2021

Ögonproblem som t.ex. suddig syn kan påverka livskvaliteten i stor utsträckning. Det är svårt att utföra vardagssysslor som att köra bil, läsa eller jobba framför datorn när man ser suddigt och ofokuserat. Förutom att suddig syn kan påverka vardagen kan det också vara ett tecken på andra, mer allvarliga, hälsotillstånd eller ögonproblem. SE BÄTTRE förklarar vilka orsaker som finns och vad man kan göra för att se bättre.

  • Blåtiror – vad de beror på och hur de kan behandlas

Vad är en blåtira och vad beror den på?

En blåtira eller s.k. hematom periorbitalt är ett blåmärke runt ögat som oftast sitter i ögonhålan.

Trubbigt våld runt eller i närheten av ögat kan göra att blodkärlen brister och en blödning uppstår under huden1. På grund av fettvävnaden och bristen på muskler runt ögonen tenderar blodet att ansamlas här och göra att huden blir mörkröd, lila eller svart, alltså ge upphov till ett blåmärke. Blåmärken och svullen mjukvävnad förvärras om de förekommer nära skelettet, och huden runt ögonen är ganska tunn.

Vad är en blåtira och vad beror den på?

Trubbigt våld (skiljer sig från en penetrerande skada) orsakas vanligen av någon form av slag eller stöt mot ögat. Andra orsaker till blåtiror kan vara:

  • Bihåleinflammation, allergi eller allergisk reaktion (t.ex. om man blir stucken av ett bi på näsan eller ögonlocket).
  • Ansiktskirurgi, t.ex. ÖNH-kirurgi.
  • Skönhetsbehandlingar som t.ex. antirynkinjektioner.
  • Tandproblem som tandbölder eller infektioner i tänderna.
  • Skallbasfrakturer kan leda till blåtiror på båda ögonen, något som ofta kallas ”tvättbjörnsögon” eller ”pandaögon”, där blod från frakturen ansamlas runt ögats mjukvävnad. Uppsök läkare om du misstänker en skall- eller huvudskada.
Blodkärlen i ögat kan brista om ögat utsätts för trubbigt våld och den vita delen av ögat (sklera) ser röd och blodsprängd ut.

Blodkärlen i ögat kan brista om ögat utsätts för trubbigt våld och den vita delen av ögat (sklera) ser röd och blodsprängd ut.

Hur länge sitter en blåtira kvar?

Beroende på hur allvarlig skadan är och hur gammal du kan det ta ungefär två veckor för en blåtira att försvinna. Inom en dag eller två efter skadan är svullnaden och missfärgningen oftast som värst, eftersom hemoglobinet i det blod som har ansamlats runt ögat bryts ned. Därefter avtar svullnaden gradvis och blåmärket bleknar från mörkrött eller svart till en gulgrön nyans, innan det försvinner helt.

Det är viktigt att få läkares utlåtande om missfärgningen och svullnaden tar lång tid på sig att försvinna eller om blåtiran inte visar några tecken på att blekna efter två veckor.

Blåtiror åtföljs ofta av brustna blodkärl i ögats vita del (subkonjunktival blödning). Ögat blir rött och blodsprängt, men även om det ser smärtsamt och allvarligt ut upplever man ofta inte mer än att det kliar lite på ögat.

Det röda i ögat bleknar bort med tiden, tillsammans med blåmärket, och man behöver inte uppsöka läkare om ögat inte samtidigt börjar rinna.

Att lägga en kylkompress på ögat kort efter en skada kan minska svullnaden och lindra smärtan.

Att lägga en kylkompress på ögat kort efter en skada kan minska svullnaden och lindra smärtan.

Första hjälpen-åtgärder för att behandla en blåtira

Efter en stöt eller ett slag mot ögat är det bästa att svalka området genom att lägga på en kylkompress. Gör detta så snart som möjligt efter skadan, helst inom 48 timmar.

Om du har en isklamp eller kompress med fryst gel kan du vira in den i en handduk och hålla den försiktigt mot det berörda området. Snabbkylkompresser som ofta finns i första hjälpen-lådor kan aktiveras genom att man trycker på förpackningen.

Du kan också lägga en handfull iskuber eller en påse med frysta grönsaker i en duk om du inte har tillgång till någon isklamp eller kylkompress. Oavsett vad du använder måste du se till att det är inpackat i en ren tygbit, så att det inte kommer i direkt kontakt med huden eftersom det kan leda till frysskador och ärr. Rått kött kan innehålla bakterier, så lämna biffen åt grillen.

Håll kompressen mot det skadade området i maximalt 20 minuter åt gången. Detta kan med fördel göras under några dagar för att lindra smärtan och dämpa svullnaden.

En blåtira åtföljs ofta av lätt huvudvärk eller känslighet och smärta i ögonen. Du kan ta smärtstillande som t.ex. paracetamol eller ibuprofen, men undvik aspirin eftersom verkar blodförtunnande och gör att blåmärket ser värre ut.

När ska man söka läkarvård?

En blåtira innebär inte nödvändigtvis att ögat har skadats eller påverkats av skadan. Om du dock misstänker att så är fallet bör du kontakta läkare så snart som möjligt.

Sannolikheten är hög att din blåtira inte innebär någon anledning till oro, men det finns omständigheter som gör att ett besök hos doktorn eller på akutmottagningen kan vara på sin plats. Enligt American Academy of Ophthalmology är följande omständigheter tecken på möjlig allvarlig ögonskada2:

  • Ihållande smärta i ögongloben.
  • Om du ser suddigt eller har svårt att se med det skadade ögat jämfört med det oskadade.
  • Ett spräckt eller brustet ögonlock som kan behöva sys.
  • Ögon som inte kan röra sig samtidigt eller unisont som de brukar.
  • Onormal pupillstorlek eller -form jämfört med det andra ögat.
  • Om ett eller båda ögonen tycks tränga ut ur ögonhålan.
  • Blod eller vätskeansamling i den klara delen av ögat framför pupillen (hyfema). Detta är ett allvarligt tillstånd som om det inte behandlas kan leda till förhöjt ögontryck och risk för synförlust till följd av  grön starr.
  • En partikel eller ett föremål inuti ögat som orsakar rinnande ögon och irritation och som inte går att få bort.

Hur blir man av med en blåtira?

Det finns ingen särskild behandling mot blåtiror. Den enda möjligheten är att vänta ut den och låta kroppen och vävnaden läka sig själva.

Det bästa är att börja med att lägga is på det berörda området. Om det fortfarande gör ont efter två dagar kan du pröva med en varm kompress, men se till att den inte blir för varm så att du bränner dig. Värmen kan främja den metaboliska nedbrytningen och påskynda läkningsprocessen.

Vila mycket, drick mycket vätska och se till att området inte skadas ännu mer.

Att dölja en blåtira

Blåtiror tenderar att dra uppmärksamhet till sig och det kan kännas lite obekvämt att visa sig bland folk med en blåtira. Det enklaste sättet att dölja en blåtira är att ta på sig ett par stora solglasögon.

Vänta med att sminka över blåtiran tills svullnaden har lagt sig. Se till att du inte har några öppna sår på huden innan du använder concealer.

Ögonskador kan förhindras genom att använda skyddsglasögon eller speciella glasögon för idrott.

Ögonskador kan förhindras genom att använda skyddsglasögon eller speciella glasögon för idrott.

Att förebygga ögonskador

Blåtiror och ögonskador kan i vissa fall förebyggas. Dina vardagsglasögon bör alltid vara tillverkade av ett spricksäkert material. Om du inte är säker på kvaliteten kan du rådgöra med din optiker.

Använd skyddsglasögon i följande fall:

  • Om du har ett yrke där risken för ögonskador är hög, t.ex. inom byggbranschen.
  • När du snickrar hemma och använder eldrivna verktyg eller snabbt roterande föremål.
  • Om du utövar sport som t.ex. padel bör du alltid använda skyddande idrottsglasögon.
  • När du deltar i aktiviteter där risken för ögonskador är hög kan du använda skyddsglasögon eller en hjälm med visir.
Påsar under ögonen kan förvärras av sömnbrist, dålig kost, stress och en ohälsosam livsstil.

Påsar under ögonen kan förvärras av sömnbrist, dålig kost, stress och en ohälsosam livsstil.

Vad orsakar mörka ringar under ögonen?

Till skillnad från blåtiror, som orsakas av någon form av skada, är påsar under ögonen eller svullnad under ögonen mestadels ett estetiskt problem. Som vi redan har nämnt är huden runt och under ögonen relativt tunn, vilket innebär att missfärgningar syns tydligare där.

Det kan finnas en rad anledningar till att man har mörka ringar under ögonen. Hudtonen, hudens struktur, och genetiska faktorer spelar en stor roll.

Svullnaden och färgtonen kan dessutom öka i intensitet av följande skäl:

  • Brist på sömn.
  • Om du har bihåleinflammation eller är  allergisk.
  • När huden åldras.
  • Förhöjda stressnivåer.
  • För lågt vätskeintag.
  • Om du äter mycket salt eller processad mat binder kroppen mer vätska, vilket kan leda till svullnad runt ögonen.
  • Rökning.
  • För mycket alkohol.
Gör mer hälsosamma val – det kan göra att blåtiran försvinner snabbare.

Gör mer hälsosamma val – det kan göra att blåtiran försvinner snabbare.

Hur blir man av med mörka ringar under ögonen?

Kosmetiska behandlingar kan användas för att åtgärda påsar under ögonen under en viss tid, eller för gott. Exempel på dessa behandlingar är fillers, blefaroplastik (operation av övre ögonlocket som omfattar excision och borttagning eller repositionering, eller både och, av överskottshud och fett samt förstärkning av tillhörande muskel- och senvävnad), laserbehandlingar eller kemisk peeling. Rådgör med en professionell skönhetskirurg för mer information.

Du kan också prova någon av följande kurer hemma, eller förändra din livsstil till det bättre:

  • Använd en lindrande kräm eller ögonkräm varje dag, gärna fuktgivande produkter som innehåller vitamin E.
  • Vistas mindre i solen och skydda dina ögon och området runt ögonen genom att använda solskydd eller  glasögon som erbjuder skydd på upp till 400 nm.
  • Drick mycket vätska och ät mycket färsk frukt och grönsaker.
  • Sov minst 7 timmar per natt.
  • Sovställning – sov mer upprätt genom att lägga en extra kudde i sängen på natten.
  • Massera ögonen för att förbättra cirkulationen.
  • Placera tepåsar eller gurkskivor på ögonen i minst 10 minuter en eller två gånger i veckan.
  • Använd en svalkande gelmask på ögonen då och då för att minska svullnaden.

När behöver man läkarvård mot mörka ringar under ögonen?

Mörka ringar kan vara kopplade till sköldkörtelproblem, anemi, allergi eller vitaminbrist. Om missfärgningen kommer plötsligt och förvärras drastiskt på kort tid bör du uppsöka läkare.


Dela denna artikel

  • 1

    Black Eye. NHS Choices. NHS. 18 mars 2011.

  • 2

    Recognizing and Treating Eye Injuries. AAO.org. Gudgel, D.T.