Tips vid val av en ögonläkare

Att välja optiker är ett viktigt beslut. Tips vid val av ögonläkare för en optimal synupplevelse.

 1. Vilken ögonläkare du väljer är ett viktigt beslut som kan påverka din syn hela livet.
 2. Du behöver regelbundna synundersökningar även om du inte upplever några problem med synen.Om du har synproblem så väljer du ögonläkare utifrån dina symptom.
 3. Det finns två typer av ögonläkare:
  a. En optiker undersöker ögat och skriver recept på korrigerande glas. Många optiker kan ställa en diagnos och behandla vissa medicinska ögonåkommor samt skriva ut vissa typer av läkemedel.
  b. En ögonläkare är en medicinsk doktor som behandlar ögonsjukdomar och åkommor. Ögonläkare gör operationer av grå starr och andra ögonsjukdomar.
 4. Kontrollera om din försäkring täcker behandlingen hos den gällande ögonläkaren. Du kan oftast ta reda på detta genom att kontakta läkarmottagningen och ge din försäkringsinformation eller genom att kontakta ditt försäkringsbolag.
 5. Optiker och ögonläkare använder ett refraktionstest för att fastställa vilken glasstyrka som behövs för att kompensera eventuella brytningsfel (fel vid fokusering på ljus från ögat). Fråga din ögonläkare vilka test de utför, eftersom ny teknik kan avslöja mer om dina ögon för att skapa en bättre synkorrigering.
 6. Vissa optiker använder avancerad teknik för att få en djupare inblick i din synstatus än vad ett standardtest kan visa. Ett exempel är i.ProfilerPlus® från ZEISS som kartlägger subtila fel i ögat. Utifrån detta kan optikern skapa ett helt exakt glasögonrecept som kan förbättra nattseendet, kontrastuppfattningen och till och med färguppfattningen.
 7. Du får endast en optimal syn om glasen är anpassade efter sättet du bär dem på.Många optiker använder i.Terminal® från ZEISS för att mäta glasens avstånd från dina ögon och bågens lutning och inslagning när du använder glasögonen. Måtten tas med en precision på en tiondels millimeter och realiseras i dina glasögons design.
 8. När du frågar om vilka typer av tjänster optikern utför ska du även fråga vilken typ av glas de använder eftersom dessa är skapade på olika sätt. Vilken typ av glas du väljer kan göra en stor skillnad för kvaliteten på din synupplevelse.
 9. Ta alltid en kopia av ditt recept. Om dina glasögon skulle försvinna eller gå sönder när du till exempel är på semester eller på resande fot kan en lokal optiker använda informationen för att ta fram nya glasögon.
ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!
Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Relaterade artiklar

Hur hittar man en bra optiker? Vi berättar vad som är viktigt att tänka på – från synundersökningen och hela vägen till de färdiga glasögonen
Checklista för att köpa nya glasögon Glasögon för nära och långa avstånd, progressiva glasögon, sportglasögon, läsglasögon eller glasögon för arbetsplatsen: vad behöver du veta?
Om glasögonen är för snäva. Bästa tipsen för avslappnad syn och perfekt passform. Det finns flera kriterier som är viktiga för optimal syn och passform, vare sig det gäller glasögonens sidor, näsrygg eller själva bågarna.
Carl Zeiss Vision – ger dig lite extra varje gång I över 160 år har Carl Zeiss innovationskraft lämnat sitt avtryck i synens värld

Liknande produkter