ZEISS arbetsplatsglas – den perfekta lösningen för synen på jobbet.

SE BÄTTRE intervjuar dr Arne Ohlendorf och Monique Welscher om utvecklingen av ZEISS nya glas för arbetsplatsen

En ny teknik från ZEISS erbjuder individuellt anpassade glas för arbetsplatsen – tydlig och skarp syn garanteras med stora synfält på långa och mellanavstånd, för komfort hela dagen. SE BÄTTRE pratar med dr Arne Ohlendorf och Monique Welscher från utvecklingsavdelningen vid Carl Zeiss Vision.

SE BÄTTRE: Det finns ingen bättre lösning för bra syn på arbetet än glasögon med glas speciellt optimerade för de synavstånd som ofta förekommer på jobbet. Varför kan denna nivå av individuell anpassning till ögat endast uppnås med glasögonglas?

Dr Arne Ohlendorf: De ökande kraven från dagens arbetsplatser innebär att personer med ålderssynthet behöver tillgång till mycket stora synfält, till exempel för att få en tydlig bild av all information på en bildskärm. För människor med ren översynthet eller ren närsynthet är detta krav relativt lätt att uppfylla eftersom dessa synfel kan korrigeras med enkelslipade glas. Men så snart ålderssynthet sätter in, vid en ålder på cirka 40 år, är det bästa alternativet korrigering med progressiva glas eftersom de – till skillnad från korrigering med multifokala linser eller en ögonoperation – är den enda lösningen som erbjuder personer med ålderssynthet en tillräckligt god syn i alla riktningar. På grund av sin konstruktion påverkar multifokala linser särskilt kontrastuppfattningen och gör det svårare att till exempel se texter på en bildskärm. När det gäller operativ korrigering för ålderssynthet finns det alltför många faktorer som ännu inte kan påverkas. Till exempel kan närseendet förbättras, men effekten är inte permanent eftersom ålderssynthet är en degenerativ sjukdom. ZEISS glasögonglas för arbetsplatsen är den perfekta lösningen om en glasögonbärare behöver kunna se bättre på nära håll.

Se bättre på kontoret

SE BÄTTRE: Hur kom det sig att ZEISS nya arbetsplatsglas utvecklades, och vad är det som gör dessa glas så speciella?

Dr Arne Ohlendorf: ZEISS har många specialistkunskaper inom teoretisk och tillämpad synforskning. Med sina kraftfulla beräkningsmetoder och särskilda produktionsmetoder för glasögonglas kan ZEISS genomgående ta fram förbättrade eller helt nya lösningar på optikmarknaden.

Den avgörande faktorn för alla ZEISS innovativa lösningar är dock att säkerställa god syn och en optimal visuell upplevelse för glasögonbäraren. ZEISS nya arbetsplatsglas ZEISS officelens Individual ser innovation sammanfalla med efterfrågan på marknaden, och ZEISS samarbetar intensivt med forskningsexperter och kliniker för att ta fram målinriktade lösningar.


Monique Welscher: Aktuella studier har visat att 63 procent av glasögonbärare är missnöjda med hur deras glasögonglas fungerar på jobbet (källa: Leibniz Institute for Work Research, studie online 2011, n=175). Alla vill kunna se bekvämt och tydligt på nära håll och mellanavstånd för att undvika ansträngda ögon eller nacksmärta. Detta var det viktigaste målet vid utvecklingen av ZEISS glas för arbetsplatsen. En ny skräddarsydd design och individuell anpassning till bärarens personliga läsavstånd på nära håll och mellanavstånd möjliggör en komfortabel syn, hela dagen lång. Detta var resultatet av ytterligare en undersökning gjord av Leibniz Institute for Work Research vid tekniska universitetet i Dortmund. Studien visade att bättre syn vid datorn och på nära håll uppnås med ZEISS arbetsplatsglas ZEISS officelens Individual jämfört med progressiva glas som inte är speciellt anpassade efter synkraven på arbetsplatsen.


SE BÄTTRE: Men tar det inte lång tid att vänja sig vid nya glasögon i arbetet?


Monique Welscher: Studier tyder på det rakt motsatta. Först av allt tar det, som varje glasögonbärare vet, en viss tid att vänja sig vid nya glasögon. Hjärnan har varit van vid särskilda synintryck, ibland under flera år, och måste nu anpassa sig till en ny, förändrad perception. När du bär progressiva glas för första gången måste du också vänja dig vid hur effekten ändras inom det progressiva glaset, vilket till en början kan orsaka problem när du ska gå i trappor eller flytta huvudet snabbt. Men en studie har visat hur snabbt bärare vänjer sig vid ZEISS nya glas för arbetsplatsen. Majoriteten av de tillfrågade (76 %) vande sig vid ZEISS officelens Individual inom ett dygn. Och även de som använde progressiva glas för första gången upplevde perfekt syn med sina ZEISS officelens Individual inom ett par dagar. Ytterligare en studie, genomförd av Leibniz Institute for Work Research vid TU Dortmund, bekräftade att majoriteten av de som testats vande sig vid ZEISS officelens Individual efter maximalt 1 dag.1

1 Källa: Internt bärartest av ZEISS arbetsplatsglas, n=94

SE BÄTTRE:  ZEISS glas för arbetsplatsen säkerställer en mer naturlig och avslappnad kropps- och huvudhållning. De minskar också sannolikheten att utveckla typiska skärmrelaterade ögonsymptom som rinnande och irriterade ögon.

Läsglas:

Läsglas:

Läsglas ger skarp syn på nära håll.

Följder för kroppshållningen:

  • Glasögonbäraren lutar sig framåt för att kunna se föremål tydligt.
  • Därmed påfrestas nacke och rygg i onödan.

 

Progressiva glas:

Progressiva glas:

Intervallet för mellanavstånd i den progressiva zonen gör att området med tydligt seende blir begränsat.

Följder för kroppshållningen:

  • Glasögonbäraren böjer huvudet bakåt för att kunna se genom glasets område på mellanavstånd.
  • Som ett resultat uppstår spänningar i nacke och axlar.

ZEISS arbetsplatsglas

ZEISS arbetsplatsglas

Med den skräddarsydda designen får du som glasögonbärare en skarp och tydlig visuell upplevelse på nära håll och mellanavstånd, anpassad efter dina individuella behov: 1. När du läser, 2. På arbetet, 3. För vanliga aktiviteter.

Följder för kroppshållningen:

  • Kropps- och huvudhållning förblir i en naturlig ställning.
  • Fullständig synkomfort – hela dagen lång.

Dr Arne Ohlendorf: Kunskapen om hur man rättar till dessa symptom är hittills mycket begränsad. Den effekt som undersöktes i studierna är känd som bildskärm -syndrom. Vi har funnit att två faktorer har stor inverkan på huruvida detta syndrom uppstår: Frekvent arbete vid dator samt kön. Kvinnor klagar betydligt oftare över dessa problem än män.

Monique Welscher: Symptom som trötta, rinnande eller svidande ögon uppkommer i mycket lägre utsträckning vid användning av ZEISS officelens Individual, vilket bekräftas av en annan studie (Leibniz Institute for Work Research vid TU Dortmund).

SE BÄTTRE: Finns det några begränsningar i fråga om val av båge? Ska den vara av en viss bredd eller ett visst djup?

Monique Welscher: Med den senaste generationen av progressiva glas behöver du inte avstå från att bära moderiktiga bågar. Minsta rekommenderade genomblickshöjd är bara 14 mm för ZEISS arbetsplatsglas och ZEISS progressiva glas. I normalfallet är det dock bekvämare för bäraren om denna siffra ligger på 18 mm eller mer. I ZEISS sortiment finns ett brett utbud som gör det möjligt för optikern att göra individuella justeringar efter sina kunders personliga synbehov och med hänsyn till deras olika användningsvanor (t.ex. typ av arbete och fritidsintressen). Det finns ett enormt utbud av moderiktiga bågar, och din optiker kan hjälpa dig att välja rätt så att dina glasögon blir perfekta för dig.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Glasögon för dig med höga krav – glas och bågar av högsta kvalitet med anpassad synkomfort Snygga, eleganta och med maximal funktion – du som har höga krav kräver mycket också av dina glasögon.

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Arbetsplatsglas

Allt inom bekvämt synhåll vid datorn Vill du veta hur speciella läsglasögon/multifokala glas kan underlätta ditt arbete?

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Arbetsplatsglas

Glasögon för piloter – perfekt syn även ovan molnen Både yrkespiloter och amatörflygare måste kunna se tydligt med sina glasögon även vid extrema ljus- och väderförhållanden.

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Arbetsplatsglas

Bättre syn på jobbet Med ZEISS nya arbetsplatsglas får du ett mer avslappnat seende, oavsett om du arbetar vid ett skrivbord, sitter framför en dator, läser eller är ute på kundbesök.

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Arbetsplatsglas

Liknande produkter