Livsstil och mode

Historien om när solglasögon mötte mode

Varje årtionde har sin egen särpräglade stil.

3 juli 2020
  • Varje årtionde har sin egen särpräglade stil.

Numera finns det otaliga typer av solglasögon. Från solglasögon med spegelglas till clip-on solglasögon – det finns inte bara olika nyanser av glas utan det finns också olika former av solglasögon. Några av dem har fått ikonisk status. De klassiska kattögonformade solglasögonen och pilotsolglasögon är bland de mest kända stilarna. Precis som någon annan typ av mode har solglasögonens stilar och utseende förändrats. Särskilt solglasögon i filmer har påverkat stilen och återspeglar ofta den rådande tidsandan. Vi sammanställde en översikt över olika modeikoner och deras inflytande på solglasögon.

  

1950-talet: Grace Kellys kungliga stil

1950-talet: Grace Kellys kungliga stil

1956 gifte sig den amerikanska skådespelerskan Grace Kelly med prins Rainier från Monaco. Före och efter hennes äktenskap sågs prinsessa Grace ofta med svarta solglasögon. Hennes kännetecknande stil med fyrkantiga solglasögon påverkade det rådande modet och ses än idag som själva definitionen av eleganta vintage solglasögon.

1960-talet: Breakfast at Tiffany's solglasögon

1960-talet: Breakfast at Tiffany's solglasögon

När Audrey Hepburn satte på sig de berömda kattögonformade solglasögonen för den ikoniska filmen Breakfast at Tiffany's, skapade hon en långvarig trend. Den ikoniska formen är så nära kopplad till skådespelerskan att de ibland även kallas Audrey Hepburn-solglasögon. Det kan ha varit första gången som solglasögon från filmer hade en stor inverkan på modetrender men absolut inte den sista. Populära solglasögon från 60-talet följde mestadels Hepburns klassiska exempel.

1970-talet: Inga mellanting

Två ikoniska former gör sig påminda när man tänker på solglasögon från 70-talet. Å ena sidan fanns de överdimensionerade bågarna, men å andra sidan fanns de små runda solglasögonen, som ofta bars av John Lennon. Bågar som ofta kallas John Lennon-solglasögon är huvudsakligen förknippade med hippie-kulturen på 60- och 70-talen. Dessa glasögon bars i flera färger som blå, röd och rosa.

1980-talet: Mellan Top Gun och excentriska solglasögon på 80-talet

1980-talet: Mellan Top Gun och excentriska solglasögon på 80-talet

Top Gun (1986) är den film som gjorde pilotsolglasögon för män moderna. Paret som bars av skådespelaren Tom Cruise var gröna med guldfärgade bågar. Trots filmens popularitet associerar många pilotsolglasögon till polisens solglasögon. Så kallade polis-solglasögon användes ofta av Erik Estrada i sin roll som Officer Francis "Ponch" Poncherello i den populära TV-serien CHiPS. Eftersom Estrada spelade en polis blev kopplingen mellan den ikoniska formen och smeknamnet för denna typ av solglasögon ännu mer etablerad.

En person som alltid kommer bli ihågkommen för sina excentriska val av solglasögon är Sir Elton John. Hans val kanske inte alltid lämpade sig för daglig användning. Men de var bland de mest kreativa och unika solglasögonen i historien. Elton John sågs ofta bära solglasögon i strass, överdimensionerade solglasögon eller andra typer av hippa solglasögon.

1990-talet: Supermodell-elegans

1990-talet var utan tvekan supermodellernas decennium. Populära modeller som Kate Moss och Claudia Schiffer valde snygga bågar och mörka nyanser. Eleganta små mönster dominerade modeindustrin och grunge-elegans utgjorde en modig motpol till det annars så färgglada och livliga decenniets mode. I slutet av 1990-talet producerades flera stora filmer som innehöll populära solglasögon. Det mest kända exemplet är förmodligen solglasögonen från Matrix-filmerna, med Keanu Reeves.

2000-talet: Heroiska solglasögon

I början av seklet gjorde Marvel serietidningen X-Men till en serie filmer. James Marsden hade i sin roll som Cyclops röda solglasögon eftersom hans karaktär använde dem för att hålla sin kraft under kontroll. Bågarna var ganska smala och böjde sig runt ansiktsformen.

En annan stor trend under 2000-talet var solglasögon utan bågar som bars av stjärnor som Paris Hilton. Ofta burna färger inkluderar blått, rött och olika nyanser av rosa. Ibland var glasen täckta med små kristaller eller på annat sätt dekorerade.

Sedan starten på 1850-talet har ZEISS haft ett starkt fokus på optik. På 1920-talet började ZEISS producera tonade glasögonglas för att kunna njuta av naturlig skönhet utan att riskera ögonen genom överexponering av solljus. Under århundradet tillkom olika glasögon i portföljen. Under 2000-talet utvidgade ZEISS Sunlens sitt sortiment och lade till solglasögon bland sina produkter.

2010-talet: Originalglas – ZEISS Sunlens ger oss klassikerna tillbaka

2010-talet: Originalglas – ZEISS Sunlens ger oss klassikerna tillbaka

För att visa vår passion för solglasögon och alla vackra färger och glas som vi såg under förra seklet lanserade ZEISS Sunlens samlingen Originals Lenses som designers använder som en högkvalitativ grund för sina designer. Vår samling med vintageglas visar upp vackert färgade nyanser och riktiga klassiker för att betona solglasögonens arv.

Även om ZEISS inte säljer solglasögon direkt till slutkonsumenter, erbjuder vi färgade glas till designers som använder ZEISS Sunlens-produkter och optiker för att skapa de bästa solglasögonen för skydd av ögonen. En av våra samarbetspartners är det europeiska märket Massada eyewear, som för samman konstnärliga mönster med glasögon som skyddar.


Dela denna artikel