Livsstil och mode

Sminktips för kvinnor med glasögon eller kontaktlinser

Några trick för dig som bär glasögon och vill lägga en effektiv ögonmakeup

16 oktober 2020

Många kvinnor som använder glasögon och kontaktlinser känner till problematiken. Det är svårt att skapa dramatiska sminkeffekter när man använder synhjälpmedel. Inte nog med att glasögonbågarna kan vara i vägen, även själva synfelet har betydelse för resultatet. Dina ögon kan se små eller stora ut, ögonsminket kan irritera eller ojämnheter i sminkningen kan förstärkas genom glasögonen. Men misströsta inte, det finns lösningar!

Ett par glasögon kan vara en snygg modeaccesoar, men kvinnor med starka glas upplever också att de gör det svårt att lägga en fin ögonmakeup. Här är några tips som kan underlätta.

Det första du ska tänka på är att använda rätt underlagskräm. Se till att sminket är vattenfast så att inga fula linjer bildas under glasögonen och på näsans sidor. Glasögonbågar har en tendens att skugga delar av ansiktet och i de partierna kan du välja en underlagskräm som är en nyans ljusare än din naturliga hudton. Applicera ett tunt lager på ögonlocken och under ögonen. Kvinnor med oljig hud kan med fördel lägga på ett lätt puder för att tona ner de blanka områdena i T-zonen (panna, näsa och haka).

Ögonmakeup är en extra utmaning för kvinnor som använder glasögon. Om du ser suddigt utan glasögon kan du be din optiker om tips på speciella sminkglasögon. De har linser som kan vikas undan separat, så att du ser tillräckligt bra med ena ögat för att sminka det andra. Du kan även använda en sminkspegel med zoomeffekt. Den är ett praktiskt hjälpmedel för att lägga ögonmakeup, inte minst när du är på resande fot.

Osmickrande förstorande effekt.

Osmickrande förstorande effekt.

Osmickrande förminskande effekt.

Osmickrande förminskande effekt.

Små glasögon i moderna högbrytande material.

Små glasögon i moderna högbrytande material.

Sminktips för översynta kvinnor med glasögon (plusglas)

Kvinnor som är extremt översynta och som använder plusglas känner till problematiken med förstorade ögon. Det finns dock smarta sminktekniker för att kompensera. Översynta kvinnor med glasögon bör välja mörka, matta skuggor (bruna, grå eller gröna nyanser) för att effektivast förminska ögonen. Flytande eller krämiga ögonskuggor är ett bättre alternativ än puderbaserade, eftersom glasögonen förstärker de små färgpartiklarna som ligger löst i pudret. Blanka eller glittriga ögonskuggor är mindre lämpliga eftersom deras effekt förstärks av glasen.

Applicera skuggan på hela ögonlocket från den inre ögonvrån till den yttre. Framhäv franskanten med en mörk eyeliner eller penna. Det får ögat att se mindre ut. Var mycket noggrann när du lägger på produkterna eftersom alla misstag syns tydligare genom glasen. Applicera inte för mycket mascara på de övre fransarna och använd ingen eller mycket lite mascara på de nedre.

Sminktips för närsynta kvinnor med glasögon (minusglas)

Närsynta kvinnor har exakt motsatt problem, eftersom deras glasögon kan få ögonen att se mindre ut. Är du närsynt bör du därför undvika mörka ögonskuggor och tjocka streck av eyeliner. Välj klara och glittriga färger som ros, lavendel, beige, ljusgrå eller vit.

Du kan få dina ögon att se större ut genom att lägga en ljusare skugga mot den inre ögonvrån och en något mörkare skugga från mitten av ögonlocket. Låt skuggan mörkna mot den yttre ögonvrån.

Välj vit eyeliner för den inre ögonlinjen. Om du föredrar ögonpenna bör du välja en ljus nyans i grått eller brunt och dra linjen från den sista tredjedelen av ögat till den yttre ögonvrån. Lägg på rikliga mängder mascara som förstorar ögat ytterligare.

Några allmänna råd

Satsa på en färgstark sminkning om du bär polariserade eller färgade glas, eftersom de tenderar att tona ned färger.

Se till att dina ögonbryn följer glasögonbågarna. Plocka ögonbrynen regelbundet men inte för mycket – den naturliga looken är inne idag. Du kan även understryka ögonbrynskonturen med en penna. Se bara till att färgen du väljer inte är för mörk.

Du som använder kontaktlinser ska alltid sätta in dem innan du sminkar dig. Då riskerar du inte att få in små partiklar under linsen som får ögonen att tåras och sminket att rinna. Linsanvändare bör alltid välja flytande eller krämbaserade ögonskuggor, eftersom puder lätt tränger in mellan ögat och linsen. Även eyeliner kan ta sig in under linsen och ska hellre appliceras på det övre ögonlocket än på det nedre. Följer du dessa råd slipper du kliande, rinniga och irriterade ögon.

Några råd om läppstift: Om du använder färgstarka bågar är det lämpligt att välja neutrala färger. Är dina glasögon mer konservativa kan du däremot gärna satsa på ett läppstift som sticker ut.

Du kan förstås också se till att välja bort onödigt tjocka glas. Tack vare dagens högbrytande material kan även kvinnor som behöver starka receptbelagda glasögon välja tunna, snygga glas (högindex) som ser helt naturliga ut.


Dela denna artikel