Livsstil och mode

Så här tillverkas solglasögon

Vilka steg ingår i tillverkningen av solglasögon? Lär dig vilken typ av material som används för att tillverka solglasögon och hur designers ger liv åt sina idéer.

3 juli 2018
  • Så här tillverkas solglasögon

Varje kollektion av solglasögon börjar med en idé. Eftersom inspirationskällorna är oändliga kan idéer komma från väldigt olika influenser. Många designers hämtar inspiration från natur, konst, arkitektur eller (pop)kultur. Oftast har designern en uppfattning om den speciella "känsla" som de nya solglasögonen borde ha. För att fånga denna "känsla", som också kan ses som en stämning eller karaktär, kan designern samla idéer, urklipp och inspiration på en s.k. "mood board", vilket senare hjälper designern att få rätt design.

I många fall får designern input från en produktchef, eftersom det huvudsakliga skälet till att designa nya solglasögon från ett affärsmässigt perspektiv är ett behov som uppenbaras. Vilka typer av solglasögon behöver målgruppen? Särskilda solglasögon för vintern? Solglasögon för ett runt ansikte? Eller kanske söta solglasögon som barn skulle uppskatta? Idealet är att produktchefen och designern samarbetar hela vägen från idé till lanseringen av en ny kollektion.

Framtagande av designersolglasögon
La Giardiniera
Vilka är de mest populära materialen att tillverka solglasögon i?
Sophie Hemels for Dick Moby
Verkligt unika solglasögon
Ovvo Optics

Framtagande av designersolglasögon

När designern hittat den inspiration han eller hon behöver börjar de med att göra ett utkast. Varje designer tar sig an detta på olika sätt. En designer som brinner för retro-solglasögon kan titta på olika solglasögon från 80-talet för att få en känsla för modet på den tiden. En designer som vill designa solglasögon för barn kan hämta inspiration från sina egna barndomsminnen.

När utkastet är klart kommer designern att se till att han eller hon får en första prototyp. Detta uppnås oftast genom omfattande hantverksarbete. Beroende på materialet skapas prototypen genom att fräsa och fila. När prototypen är tillräckligt modellerad skannas den i 3D och nästa steg i konstruktionsprocessen kommer att ske med hjälp av program för datorstödd design (CAD).

Vilka är de mest populära materialen att tillverka solglasögon i?

Det finns en mängd olika material tillgängliga för att göra solglasögon i. En del bågar är gjorda av metall, andra av plast och några är till och med gjorda av trä.

De flesta bågarna till glasögon är gjorda av insprutad plast eller acetat. En stor skillnad är hur dessa solglasögon tillverkas. Solglasögon i plast är gjutna, medan acetatbågar skärs ut från acetatbitar. Acetat är ett material som tillverkas av bomull, torkas och mals ned till cellulosapulver som behandlas med syra för att skapa råmaterialet som sedan pressas till acetatbitar.

En av våra partners,  Dick Moby, har specialiserat sig på att tillverka solglasögon i hållbara material. De säger följande om sitt eget arbete:

"På Dick Moby föredrar vi att använda bioacetat istället för vanligt acetat. Eftersom det redan finns tillräckligt med skadlig plast i världen, bestämde vi oss för att tillverka glasögon från växtbaserat acetat som lättare kan brytas ned än vanligt acetat. Huvudskillnaden är att bioacetat tillverkas utan råolja och giftiga mjukgörare."

Dick Moby

Partner i Zeiss

Verkligt unika solglasögon

En del designers är fast beslutna att koppla ihop funktionalitet och design. Vår partner Chrome Hearts behandlar solglasögon som smycken och lägger tonvikten på konstnärlig tillverkning. De säger:

"Att hålla sig i framkant av teknisk innovation inom material och tillverkning är avgörande för vårt etos. Chrome Hearts är kända inom branschen för att använda högkvalitativa material, från trä och metall till ädelstenar, i vår omfattande produktlinje och är fast beslutna att använda samma material för glasögon. Precis som smycken och accessoarer är glasögonen handgjorda och behandlas på samma sätt som fina smycken."

Chrome Hearts

Partner i Zeiss

Det finns flera sätt att tillverka solglasögon på. Varje sätt lika unikt som den resulterande kollektionen solglasögon. De olika kreativa tillvägagångssätten för att tillverka solglasögon säkerställer ett stort antal olika resultat som konsumenten kan välja bland.


Dela denna artikel