Livsstil och mode

Njut av semestern – med glasögon

Vad glasögonbärare bör tänka på innan det är dags att åka på semester.

16 oktober 2020
  • Njut av semestern – med glasögon

Dags för semester – årets bästa tid. Men vad händer om du skadar dina glasögon, eller har andra problem med synen när du är långt hemifrån? Vad kan du göra i förväg så att din semesterupplevelse inte försämras av dålig syn? SE BÄTTRE har några tips för hur du kan njuta fullt ut av din resa.

Planera din semester smart – förebyggande åtgärder för att garantera perfekt seende

Ju mer beroende du är av dina glasögon desto viktigare är det att du har ett extra par med dig om något skulle hända. Vi rekommenderar att du köper ett extra par glasögon innan du åker på semester, så att du alltid har ett par tillgängliga om dina vanliga glasögon går sönder eller försvinner. Det är särskilt viktigt för bilförare, eftersom du i värsta fall inte kan fortsätta din resa om något händer med dina glasögon. I vissa länder, som Spanien och Schweiz, måste bilförare dessutom enligt lag ha med sig ett par reservglasögon när de kör bil.

Oumbärligt: effektivt skydd för dina glasögon

Varken glasögon eller solglasögon trivs i extremt höga temperaturer. Så var på din vakt: i kraftigt solljus kan temperaturen i bilen snabbt stiga till över 40 °C och instrumentbrädan bli mer än 80° varm. Det betyder att samma regel gäller för alla dina glasögon och solglasögon: lägg dem inte i solen och se till att du förvarar dem säkert när du inte använder dem! Värme kan skada glasens ytbehandling och bågarna. Det bästa är att alltid ha glasögonen i ett fodral när du inte använder dem. Ett bra fodral skyddar glasögonen från direkt solljus och andra skadliga effekter. Kontaktlinsanvändare bör också förvara sina kontaktlinser på en sval plats: kontaktlinser kan skadas om temperaturen på rengöringslösningen blir högre än 30 °C. Se också till att du aldrig använder för varmt vatten för att rengöra dina glasögon. Ljummet vatten är bäst.

Mina glasögon har gått sönder på semestern – vad gör jag nu?


Om du repar glasen, skadar bågarna eller har problem med kontaktlinserna när du är långt hemifrån kan du vända dig till en lokal optiker. Mindre problem med bågarna kan oftast repareras på nolltid, och om glaset har repats kan optikern vanligtvis snabbt hitta en ersättning åt dig.

Notera: ZEISS är ett internationellt företag och har ett globalt nätverk av ZEISS-optiker. Via vår sökfunktion kan du hitta en ZEISS-optiker i närheten – oavsett vart du reser.

Notera: Om du lider av allvarliga synproblem bör du uppsöka ögonläkare.

flicka i solglasögon på stranden

Se klart på stranden

– utan solkräm på glasen

På stranden är det extra frestande att torka av glasen med handduken eller tröjan. Det är visserligen bekvämt, men det räcker med en gång för att pyttesmå sandpartiklar ska repa glasen och göra dem obrukbara. ZEISS rengöringsdukar är skonsamma mot glasen, lämnar inga ränder och går lika fort att använda som tröjan. ZEISS rengöringsdukar har en ytterst fin struktur som fuktas av en unik kombination av rengörande ämnen som säkerställer att dina glas inte utsätts för de aggressiva ämnen som finns i många glasrengöringsmedel. Bra för dig – och för dina glasögon.

Loremipsum

Obekväm syn i strålande sol

Många resenärer störs av obehagliga ljusreflexer från kraftigt solljus när de till exempel seglar, surfar, åker skidor eller vandrar i bergen. Här kan ett par effektiva och skräddarsydda  solglasögon  hjälpa. Vattensportfantaster kan dra fördel av  polariserande glasögonglas  som minimerar störande reflexer, medan färgade sportglas med  kupade glas  erbjuder ett effektivt komplettskydd mot sol, vind och mer och är därför ett praktiskt val när det är dags att åka skidor. Det finns ett brett urval att välja mellan. Prata med din optiker.

Perfekt färg för alla tillfällen

Perfekt färg för alla tillfällen

Solglasögon är mer än bara en trendig accessoar, så lämna inget åt slumpen när det gäller att välja rätt färg på solglasögonen: vi erbjuder en passande lösning för alla aktiviteter och för alla väder. Oavsett om du vill ha dina solglasögon när du shoppar i storstaden, när du kör bil, eller för att skydda ögonen mot stark sol när du till exempel surfar eller seglar, finns det alltid en färg för dig. Färgerna sträcker sig från diskret till uppseendeväckande, men gemensamt för alla är att de är trendiga.

Vilken färgintensitet passar då bäst för vilken aktivitet? Här följer en konkret översikt. ör att göra det lättare att bestämma och klassificera graden av bländskydd är de tillgängliga skyddsnivåerna indelad i fem filterkategorier.

Perfekt färg för alla tillfällen
Perfekt färg för alla tillfällen
  1. För mycket låg ljusstyrka – perfekt för mulna dagar i staden eller för inomhusbruk: 0 till 20 procent färgintensitet. Rekommenderad filterkategori: 0 till 3 – beroende på aktuell stad och mängden solljus.
  2. För lätt solljus – t.ex. som en trendig färg som kompletterar din personliga stil: 20 till 57 procent färgintensitet, optimalt för bilkörning. Rekommenderad filterkategori: 2 till 3.
  3. För medelstarkt solljus och extra bländskydd – t.ex. vid bilkörning, även lämpligt för kupade glas: 57 till 82 procent färgintensitet. Rekommenderad filterkategori: 2 till 3.
  4. För kraftigt solljus – t.ex. vid segling eller surfing, även perfekt för varierande ljusförhållanden, inklusive polariserande glas: 82 till 92 procent färgintensitet. Rekommenderad filterkategori: 2 till 4.
  5. För användning i extrema ljusförhållanden – t.ex. på glaciärer eller i bergen: 92 till 97 procent färgintensitet. Rekommenderad filterkategori: 2 till 4.

Självklart har alla våra solglas 100 % skydd mot UV A- och UV B-strålning.

Glasögonbärare: glöm inte att kontaktlinser är en praktisk och bekväm lösning på resan

Oavsett om du föredrar glasögon eller kontaktlinser är de senare ett särskilt bekvämt val när man är på resande fot. Endagslinser kräver ingen särskild skötsel och lämpar sig väl i många olika situationer. De är till exempel en bekväm ersättning för glasögon när du är på stranden. Kontaktlinser går utmärkt att bada med, funkar bra ihop med cyklop och simglasögon, och ger ett extremt klart seende även under vatten. Endagslinser och ett par solglasögon utan styrka är en utmärkt kombination. Med endagslinser slipper du dessutom allt jobb med att rengöra och förvara linserna. Du kan bara slänga dem vid dagens slut och ta nya när du behöver. Detta är en avgörande fördel när det gäller bekvämlighet och hygien.

Här kommer några tips för hur man undviker torra ögon när man flyger

De flesta kontaktlinsanvändare har upplevt den obehagliga känslan som kommer efter att man har suttit på ett flygplan en stund: ögonen blir torra och linserna blir plötsligt obekväma att ha på sig. Artificiella tårar, alltså ögondroppar, säljs i små praktiska flaskor som knappt tar någon plats i handbagaget. Använd dessa droppar för en hållbart bekvämare känsla i ögonen. Fråga din optiker så får du hjälp.


Dela denna artikel