Livsstil och mode

Hur man ser till att glasögonen alltid träffar rätt (färg)toner

Rätt makeup för färgade glas

16 oktober 2020

Glasögon med färgade glas kan ses på världsstjärnornas näsor och är bland de trendigaste färgaccenterna på världens modescener idag. Man behöver dock inte vara stjärna eller toppmodell för att se bra ut (och se bra) med dessa accessoarer. Färgade glas i kombination med rätt makeup är en trend som fungerar för alla.

De allra vackraste målningarna skapas med de här färgerna – och ZEISS använder dem för att skapa sina mest förtrollande glasögonglas: svart, brun, grå, grågrön, blå och rosa för enstyrkeglas; svart, brun, grå, grågrön, blå och gråblå för gradalfärger; Pistage, Kanel, Sten och Jeans för tvåfärgade glas och andra stilrena nyanser.

I ZEISS nya sortiment av färgade glas finns något för alla åldrar. Trendmedvetna individer är i allmänhet inte rädda för starka färger, medan de som föredrar en mer konservativ stil tenderar att välja mer diskreta nyanser. De som är lite mittemellan kan prova nyanserade pastellfärger innan de vågar sig på lysande orange eller rosa.

Glasögon med färgade glas är dock inte hela stilen. De behöver makeup för att skapa en enhetlig stil som passar ihop med ansiktet och frisyren.

Ögon klarar färg

Låt oss fortsätta med makeup-produkter som kan användas för att sätta lite färg. Dessa produkter bör självklart komplettera både glasfärgen och hudtonen, framför allt när det gäller intensiva färger. En tumregel är att starka färger passar bäst mot ljusa hudtoner.

Ögonmakeupen får gärna vara lite mer framhävd än den brukar vara när du använder glasögon utan färgade glas, men den får aldrig vara starkare än glasfärgen. Frågan är då om man ska välja en makeup med starkare kontraster eller i samma färg som själva glasögonglasen. Svaret är enkelt: ögonen tenderar att snabbt försvinna i makeup som har exakt samma färg som glasögonen. Man kan till exempel välja koboltblå ögonskugga till gröna glasögonglas, såvida det passar till din stil eller hudtyp. Det blir en väldigt attraktiv kombination. En tydlig linje längs de övre ögonfransarna och en linje under de nedre ögonfransarna ramar in ögonen perfekt och förhindrar att de ”körs över” visuellt av glasögonglasen.

Svart mascara i riklig mängd är ett tips för alla kvinnor som använder glasögon eftersom den öppnar upp ögonen. Ett annat trick som gör att ögonen verkar större är att applicera en linje med vit eller hudfärgad kajal längs insidan av det nedre ögonlocket.

Det enda undantaget är glasögonglas som korrigerar översynthet: eftersom dessa redan gör att ögonen ser större ut är det bäst att vara lite restriktiv när det gäller ögonmakeupen.

Med eller utan glasögon behöver ögonbrynen lite kosmetisk uppmärksamhet eftersom de spelar en stor roll för ansiktsuttrycket. De bör alltid framhävas – inte för mycket, och inte för lite. Dagens trender går mot mer naturliga ögonbryn. Det innebär att de inte ska vara ultratunna utan istället lite bredare, men alltid ha en definierad form. Det finns schabloner som kan användas för att plocka ögonbrynen till en snygg form. Sedan kan man framhäva eller fylla i ögonbrynen med en ögonbrynspenna eller puder.

En frisk fläkt

Lite rouge ger rosor på kinderna och bidrar till att definiera ansiktsformen. Det måste dock appliceras på rätt sätt. Rouge i puderform appliceras bäst på din foundation och suddas upp mot tinningarna med en borste. En gyllene regel gäller även här: när du använder kraftigt färgade glasögonglas bör glasen och makeupen vara i samma färgskala – varm eller kall – för att resultatet ska bli harmoniskt.

Ett vackert leende

Läppmakeup är oumbärligt. Ögon och läppar måste alltid vara i harmoni med varandra. Kort sagt: om ögonen framhävs lätt bör även läpparna ha måttligt med färg. Ett glänsande läppbalsam kan vara bra eftersom hudens naturliga nyans då skiner igenom samtidigt som det ger fukt. Självklart kan trendmedvetna glasögonanvändare använda färger generöst. Det viktiga är att se till att makeupen appliceras varsamt på läpparna, eftersom kraftigt färgade glasögonglas drar uppmärksamheten till sig och till ansiktet. Följ nedan steg för en perfekt läppmakeup: applicera läppmakeupen som en foundation – rama in läpparna med en läppenna och applicera därefter färgen exakt med hjälp av en liten pensel. Tryck sedan läpparna mot en liten pappersbit och lägg på ett andra lager färg, men se till att färgen aldrig går utanför läpparnas naturliga kontur. Lägg till sist på lite genomskinligt läppglans om du vill.

Eleganta kombinationer

Förutom en diskret eller väldigt färgstark effekt kan man även skapa en elegant stil med färgade glas – perfekt för jobbrelaterade evenemang eller middagsbjudningar. Kombinera ögonmakeup och glasögonglas i guld och blått med aprikosfärgat läppstift för en spännande effekt. Smaragd och guld eller khaki och guld blir vackert i kombination med ett neutralt läppstift.

Färgade glas kan användas för att skapa en rad olika stilar. Upptäck glädjen att leka med färger – och din personliga favoritlook!


Dela denna artikel