Kunskap om seende

Ögonbryn ljuger inte

Vad våra ögonbryn säger om oss

23 april 2019
 • Ögonbryn ljuger inte

Ögonen sägs vara själens spegel – men visste du att även ögonbrynen avslöjar en hel del om oss? Forskarna skojar ofta om att "ögonbrynen säger mer än 1 000 ord" – och det stämmer faktiskt att ögonbrynen kan berätta för andra hur vi känner oss, och samtidigt avslöja en hel del andra hemligheter om oss, vår kropp och vår själ. Varför har vi ögonbryn, och vad säger de om oss? SE BÄTTRE berättar allt om detta.

Oavsett om vi är förvånade, skeptiska, rädda, förvirrade, äcklade, irriterade, ledsna, eller glada avslöjar våra ögonbryn exakt vad som pågår i vår huvuden just då. Tillsammans med ögonen är ögonbrynen den mest uttrycksfulla delen av vårt ansikte och hjälper oss att läsa av alla typer av känslor i andra människors ansikten. Ögonbryn förstärker våra ansiktsuttryck, påverkar hur attraktiva våra ansikten framstår för andra, och skyddar ögonen mot exempelvis svett. Genom att titta på någons ögonbryn kan man avgöra personens kön och ålder och hur frisk han eller hon är. Om sköldkörteln till exempel inte producerar tillräckligt med metabola hormoner (hypotyreos) kan ögonbrynen bli tunnare i ändarna. Näringsbrist, vitaminbrist, stress, eksem, håravfall (alopecia areata) och biverkningar av kemoterapi är exempel på saker som kan göra att vi tappar ögonbrynen.

Varför har vi ögonbryn?

Ögonbryn har två huvudfunktioner: de förmedlar hur vi känner oss och ger våra ansikten uttryck och karaktär. Dessutom skyddar de ögonen mot saker som kan påverka vår syn negativt, t.ex. solljus, fukt, svett, smuts och damm. Utan våra ögonbryn skulle den salta svetten i våra pannor rinna ner i ögonen och orsaka obehag. Och när det regnar samlar ögonbrynen upp några av regndropparna.

 • Ögonbryn ljuger inte – ledsen
 • Ögonbryn ljuger inte – allvarlig
 • Ögonbryn ljuger inte – arg
 • Ögonbryn ljuger inte – äcklad
 • Ögonbryn ljuger inte – skrattar

Ögonbrynen visar hur vi känner oss

När vi pratar med någon tittar vi normalt motparten i ögonen och tänker inte så mycket på vad våra ögonbryn gör. På bara några få sekunder uppfattar vi en rad snabba rörelser i motpartens ögon (s.k. mikrouttryck), och ögonbrynen spelar en avgörande roll för hur vi utvärderar dessa intryck. Om motparten till exempel är avvisande eller kritisk visas detta i hans eller hennes ögonbryn oavsett om personen i fråga försöker dölja det: ögonbrynen hamnar närmare varandra och ett litet veck bildas ovanför näsan, en så kallad ”bekymmersrynka”. Om personen lyssnar uppmärksamt rör sig ögonbrynen bara marginellt närmare varandra. Om ögonbrynen inte närmar sig varandra alls är personen antingen uttråkad eller lyssnar inte. Negativa känslor (t.ex. rädsla, sorg, ilska) tenderar att åtföljas av spända och sammandragna ögonbryn. Om vi upplever positiva känslor (t.ex. glädje eller överraskning) drar ögonbrynen ihop sig mindre och är mer avslappnade.

Skillnaden mellan mäns och kvinnors ögonbryn

Ögonbryn fungerar på samma sätt för både män och kvinnor, men de ser helt annorlunda ut: kvinnors ögonbryn sitter högre, närmare varandra och är mer rundade. Fyra faktorer påverkar hur ögonbrynen växer och därmed hur de ser ut: hormoner, ålder, gener och kön. Det manliga könshormonet testosteron resulterar i särskilt buskiga ögonbryn medan det kvinnliga könshormonet östrogen ger tunnare, mer rundade ögonbryn. Om en pappa har buskiga ögonbryn kommer hans son troligtvis också att få det. En bror och en syster har dock sällan likadana ögonbryn, även om de har en identisk genuppsättning, eftersom de visuella skillnaderna mellan mäns och kvinnors ögonbryn är för stora.

Använda ögonbryn som igenkänningsteknik

Ögonbryn spelar inte bara en roll i den direkta kommunikationen med andra människor utan hjälper oss dessutom att identifiera ansikten. En studie1 har visat att det är svårare att känna igen kändisar på bilder om deras ögonbryn har dolts med en svart överstrykningspenna. Det beror på att ögonbrynen påverkar vårt utseende i mycket stor utsträckning. Skådespelare kan lära sig att bli bättre genom att öva på att röra ögonbrynen och använda dem i större utsträckning. Kvinnor – och allt fler män – fokuserar också på ögonbrynens kosmetiska effekt och plockar dem för att ge dem önskad form. Vissa människor rakar till och med av sig sina ögonbryn och ritar nya för att uppnå en viss form.

Ögonbryn ljuger inte

Vilken form på ögonbrynen passar mig?

För att uppnå en så harmonisk effekt som möjligt bör ögonbrynen passa din ansiktsform. Tumregeln nedan är ett enkelt sätt att ta reda på vilken form på ögonbryn som passar dig. Grundregeln är följande: ju tunnare ansikte du har desto tunnare bör dina ögonbryn vara. Men:

 • Kantiga, välvda ögonbryn passar bättre till ett runt ansikte eftersom de framhäver denna typ av ansikte.
 • Runda ögonbryn, som är platta och inte alltför rundade, passar bättre för rektangulära ansikten. De gör att ansiktet blir mer balanserat.
 • Välvda och rundade ögonbryn passar bra i hjärtformade ansikten som då framstår som mer harmoniska.
 • Platta, lätt rundade ögonbryn passar bra för den som har ett ovalt ansikte. De delar in ansiktet i sektioner och gör att det framstår som mer välbalanserat.

När vi blir äldre blir vävnaden i våra pannor mindre elastisk och våra ögonbryn börjar hamna lite längre ner. När det händer tar vissa till botox för att ändra ögonbrynens placering och se yngre ut.


Dela denna artikel

 • 1

  "The role of eyebrows in face recognition,” Dr. Javid Sadr, University of Lethbridge, Canada