Kunskap om seende

Gamla glas – nya glasögonbågar. Går det?

Du kanske har tröttnat på dina glasögonbågar, men själva glasen är fortfarande perfekt anpassade till din syn. Kan man gå till optikern och hitta en ny modell på bågarna?

16 oktober 2021
  • Gamla glas – nya glasögonbågar

Vad som är modernt förändras jämt och ständigt. Det gäller inte bara kläder och skor, utan också glasögonbågar. Tunna modeller fick många glasögonbärare att tända till för två år sedan men nu är det bredare glasögonbågar som är inne. Vem vet vad trenden blir nästa år? Du behöver inte alltid köpa ett helt nytt par glasögon för att hänga med. I en del fall går det att flytta glasögonglas som du är nöjd med till nya glasögonbågar.

Ibland ändras modet så fort att det inte är lätt att hänga med. Skarpa färger kanske är det senaste ena året, men det dröjer inte länge innan samma kläder på sin höjd får en nedlåtande blick. Det är inte bara jeans, klänningar, blusar, skjortor och skor som påverkas av modetrender. Glasögonbågar är också en accessoar där nya trender ständigt kommer fram. Och så är det dags igen: plötsligt gillar du inte längre glasögonbågarna som du har. Betyder det verkligen att du måste skaffa ett helt nytt par glasögon? ”Under vissa förhållanden går det bra att sätta in gamla glasögonglas i nya glasögonbågar,” säger Heike Rudolph, optiker hos Niemand Optik i Charlottenburg i Berlin.

Det är de så kallade centreringsdata som avgör om det är möjligt. För att kunna utnyttja alla fördelar med moderna glasögonglas måste den exakta genomblickspunkten kunna bestämmas korrekt. Sådan precision kräver teknik av yppersta märke, som exempelvis mätsystem med hög precision i form av de moderna centreringssystemen eller det helt nyskapande  i.Profiler-systemet från ZEISS.

Moderna glasögonglas mäts individuellt och anpassas, till exempel det enkelslipade glaset Clarlet Individual eller det progressiva glaset  ZEISS Progressive Individuell 2.

Optikern registrerar följande centreringsinformation för att optimalt utnyttja fördelarna hos det anpassade glasögonglaset: avståndet mellan pupillens centrum och bågens centrum, avståndet mellan bågens nederkant och pupillens centrum, avståndet mellan glasets baksida och hornhinnans främre punkt, vinkeln mellan glasets yta och seendets vertikallinje (teknisk term: inklination) samt vinkeln mellan glasets yta och seendets horisontallinje (kallas skivvinkel). Mängden av centreringsdata vittnar om det moderna glasögonglasets stora känslighet och visar hur viktigt det är att få en interaktion mellan ögonen, glasögonglasen och lämpliga glasögonbågar. Det är därför inte så vanligt att ”gamla” anpassade glas passar i nya bågar. Möjligheten att sätta in begagnade glasögonglas i nya bågar är störst om det handlar om enkelslipade standardglas, eftersom bara avståndet till pupillen måste vara detsamma. När det gäller enkelslipade standardglas behövs vanligen inte resten av centreringsinformationen. ”Givetvis spelar även glasögonglasens styrka en avgörande roll,” säger vår expert Heike Rudolph. ”Ju högre optisk effekt glasögonglaset har, desto mindre tolerans finns det vid tillverkning av glasen.”

Progressiva glas  innebär ännu fler svårigheter. ”I de här fallen är toleransnivåerna dessvärre ännu mer begränsade eftersom glasen måste kunna ge korrekt seende på långt håll, nära håll och på mellanavstånd trots att de är mycket små,” förklarar Heike Rudolph. Glasögonglasen måste därför vara riktiga tekniska underverk eftersom de samtidigt måste kunna korrigera närsynthet, översynthet och ålderssynthet och ändå ge tydlig syn på alla avstånd däremellan. ”När det handlar om sådana glas är det mycket sällsynt att det går att sätta in gamla glasögonglas i nya glasögonbågar,” konstaterar den Berlinbaserade optikern.

Glasens skick måste också tas med i räkningen. De får inte ha mycket repor, eftersom glasets yta kommer att utsättas för ytterligare påfrestningar vid den nya anpassningen. Att sätta in nya glasögonglas i gamla glasögonbågar är å andra sidan mycket enkelt. Alla som har hittat glasögonbågar som passar perfekt och som de är helnöjda med, kan låta en optiker passa in nya glasögonglas i dem. Om bara materialet är i gott skick finns det inget som talar emot det.


Dela denna artikel