Hälsa och förebyggande åtgärder

Är morötter bra för ögonen?

Redan när vi var barn fick vi höra att morötter är bra för ögonen. Tyvärr är det inte helt och hållet sant.

16 oktober 2020
  • Är morötter bra för ögonen?

Morötter är bra för ögonen – har du någonsin sett en kanin med glasögon? Det är ett utslitet skämt och dessutom fullständigt felaktigt. Ändå är det en myt som upprepats under generationer. Så här långt är det sant: morötter innehåller mycket betakaroten. Det är en föregångare till det nödvändiga A-vitaminet. Om födan inte innehåller tillräckligt mycket A-vitamin kan det påverka tillväxten och konditionen för hy och hår. I extrema fall kan A-vitaminbrist till och med orsaka nattblindhet. De flesta synnedsättningar har dock helt andra orsaker.

Det finns mängder med föreställningar som påverkar oss undermedvetet när vi är små. Idag har de flesta av dessa myter testats vetenskapligt och helt kunnat tillbakavisas. Men en del innehåller faktiskt ett korn av sanning. Finns det något bättre exempel än den populära hälsomyten om att morötter är bra för ögonen? Vad är då grunden till den här övertygelsen? Den goda grönsaken innehåller mycket betakaroten. Det är det här ämnet som ger moroten dess färg, men det är också föregångaren till det nödvändiga A-vitaminet, som är mycket nyttig för ögonen. Trots det innehåller myten bara ett korn av sanning.

Kostexperter kallar också vitamin A för retinol. Själva namnet för faktiskt tanken direkt till dess funktion för ögonen. Ögats näthinna innehåller celler som kan framställa en svartvit bild från den allra minsta ljusglimt. Utan retinol skulle ingen kunna skilja mellan ljust och mörkt, och människor som behöver medicinsk behandling för kritisk brist på A-vitamin löper till och med risk för att utveckla nattblindhet.

Som tur är, är sådana hälsorisker mycket sällsynta i vår del av världen. Det är också så att det finns många andra födoämnen som innehåller mer A-vitamin än morötter – några exempel är spenat, kål och sallad. Animaliska produkter, som exempelvis lever, är till och med ännu bättre eftersom de inte bara innehåller föregångaren till A-vitamin, utan också själva vitaminet.

Vad blir då slutsatsen? Att ofta knapra på morötter är välgörande för ögonen, men du ska inte hoppas på att det ska förbättra din syn. Nu, precis som förr, är det bästa botemedlet mot synnedsättningar ett par riktigt bra glasögon antingen du är närsynt eller översynt.


Dela denna artikel