Hälsa och förebyggande åtgärder

Är det skadligt för ögonen att läsa i dåligt ljus?

Det är en vanlig myt som de flesta av oss har hört: det är skadligt för ögonen att läsa i dåligt ljus. Men de senaste studierna visar att det här inte alls stämmer.

16 oktober 2021
  • En person med ZEISS Digital glasögonglas tittar på en digital display

Vintern är antagligen den bästa tiden för att läsa en god bok, särskilt i skenet av levande ljus eller i det mjuka ljuset från en sänglampa. Barn gömmer sig dessutom gärna under täcket med en ficklampa. Tyvärr grumlas ofta glädjen över att få försjunka i en bok av rädslan för att det ska skada ögonen. De allra flesta av oss har någon gång fått höra: ”Tänd lampan, du förstör ögonen!” Men det finns ingen anledning till oro – att läsa i mörkret är inte alls farligt för ögonen. Däremot ska du använda läsglasögon om du behöver det.

Forskare tvistar fortfarande detta påstående: det är skadligt för ögonen att läsa i dåligt ljus. Men det finns ingen anledning till oro. För närvarande finns det inga som helst bevis för att det är farligt för ögonen att läsa i dåligt ljus. En sak är dock säker: om du läser i dåligt ljus måste ögonen anstränga sig mer för att tyda orden. Därför blir det mer ansträngande att läsa och ögonen blir trötta fortare, vilket kan ge röda ögon och huvudvärk. Trots det så tar inte ögonen skada av detta enligt en studie som amerikanska forskare publicerade i den välkända tidskriften British Medical Journal.

Men varför tar våra ögon inte skada av den extra ansträngningen? För att kunna förstå detta måste vi ta oss en titt på hur ögonen fungerar. När vi försöker tyda bokstäver under dåliga ljusförhållanden använder vi två delar av ögat: ciliarmuskeln, som spänner linsen för att kunna läsa bokstäverna, och själva fotoreceptorerna. Vid svagt eller dåligt ljus är de ljuskänsliga stavarna särskilt viktiga. De kräver ett särskilt pigment, rodopsin, även känt som synpurpur. När omgivningsljuset minskar ändras molekylstrukturen. Resultatet blir att det blir mer ansträngande att läsa i svagt ljus. Dock skadar det inte ögonen eftersom de kan slappna av och återhämta sig så snart som du blundar.

Så om du tycker om att läsa med mysbelysning behöver du inte oroa dig för ögonen. Men i vilket fall är det alltid bra att låta ögonen ta en paus då och då, genom att du lägger ifrån dig boken en stund eller gör några ögonövningar. Det tar bara några minuter, och sedan känns ögonen pigga och är redo att börja jobba igen. Och föräldrar behöver inte oroa sig för barn som läser under täcket i skenet av en ficklampa – i värsta fall kan det bli svårare än vanligt att få barnen ur sängen på morgonen!

Men oavsett ljusstyrkan: om du måste hålla boken långt ifrån dig för att kunna se bokstäverna så läsglasögon. När vi blir äldre förlorar ögonens linser sin elasticitet, vilket minskar deras förmåga till ”ackommodation”. Det innebär svårigheter med anpassningen på nära håll. Personer med detta problem får då svårt med närseendet. För att du ska få en så bra läsupplevelse som möjligt är det viktigt att du använder läsglasögon som har tillpassats av en optiker.


Dela denna artikel