Sport och fritid

Perfekt seende vid cykling: vilka glasögonglas är bäst för cyklister?

Hastighet, växlande ljusförhållanden och partiklar i luften utgör särskilda utmaningar när det gäller glasögon för cykling:

16 oktober 2022
  • här kommer några tips från SE BÄTTRE.

Oavsett om du är proffs eller bara cyklar för att det är roligt är en bra uppsättning sportglasögon avgörande vid cykling. Höga hastigheter på asfalt eller i terrängen, snabbt skiftande ljusförhållanden från starkt solsken till växlande molnighet och skugga, insekter och smuts eller grus som träffar ansiktet är alla faktorer som gör att cykelglasögon är en avgörande säkerhetsutrustning vid cykelsport. SE BÄTTRE hjälper dig att ta reda på vad du behöver tänka på när du köper ett par cykelglasögon och vilka alternativ som finns när det gäller att välja glas.

Glasögon för cyklister måste vara verkliga allkonstnärer som skyddar dina ögon säkert mot skadlig UV-strålning, vindmotstånd, insekter, damm – till och med smuts och grus i luften. Allt detta måste de dessutom klara utan att störa: cykelglasögon måste vara lätta, och näskuddarna och skalmarna måste passa bekvämt under hjälmen. Dessutom är ett kontrastrikt seende mycket viktigt vid cykling. Ögat måste anpassa sig till konstant skiftande ljusförhållanden och växelspelet mellan ljus och skugga. Dessutom måste glasögonen erbjuda ett bra bländskydd.

Glas för cykelglasögon

Bågarna måste sitta ordentligt, vara robusta och kupade, men även glasen är mycket viktiga. De måste skydda mot UV-strålning, vind och partiklar i luften och dessutom göra att cyklisten ser perfekt i strålande solsken, i skugga och vid dåligt väder. ZEISS har utvecklat en uppsättning glas som ger cyklister både obehindrat seende och hög visuell komfort. Glasen är specifikt utformade för ljusförhållanden där ljuset växlar från svagt till kraftigt.

 

1. Polariserande glas

Snabba och frekventa växlingar mellan ljus och skugga tröttar ut ögonen. Lägger man dessutom till bländning och reflexer eller infallande ljus bakifrån kan det hända att faror, kurvor eller filbyten inte upptäcks förrän det är för sent. Det innebär inte bara att man tappar tid när för att man måste bromsa utan kan även utgöra en säkerhetsrisk. Glas – med eller utan styrka – med polariserande glas skyddar optimalt mot bländning och bidrar till att filtrera bort reflexer från ljusa, jämna ytor. Man ser bättre när man cyklar och kan identifiera risker tidigare tack vare mindre bländning.

 

2. Kupade glas

Glasögonbågens krökning är mycket viktig. Glasögonen måste passa perfekt på ansiktet för att kunna skydda ögonen. Synskärpa över hela synfältet är avgörande, framför allt om man behöver synkorrigering. Potentiella faror måste kunna ses även genom glasens kanter. Många cyklister använder kontaktlinser under sina sportglasögon. Om damm eller grus kommer in bakom glasögonen och under kontaktlinserna kan det dock bli ett stort problem. Tidigare ledde de kupade glasens sportiga och vinklade position till obekväm aberration i glasens kanter till följd av glasens fysiska form. Tack vare den speciella teknik som används vid design och tillverkning av ZEISS sportglas kan vi erbjuda extremt tydligt seende även i de vinklade områdena i glasens kanter. Oavsett om du behöver progressiva eller enstyrkeglas sätter kupade sportglas från ZEISS stopp för dålig syn, även i högre styrkor.

Bästa glasfärgen för cyklister

Bärnstens- och rosafärgade glas ökar synskärpan och rekommenderas uttryckligen för cykling. De ger ett ljust synfält och är perfekta vid svagt solljus eller molnighet. Tack vare deras goda färgkontrast rekommenderas dessa färger framför allt vid cykling på väg. Genom att förkorta reaktionstiderna bidrar de till att förbättra både dina resultat och din säkerhet. Vid svagt solljus eller vid molnighet är det extra viktigt att ha färger som gör att man snabbt och tydligt ser även de minsta detaljerna. När du väljer glasfärg för cykling bör du inte välja en för mörk variant eftersom du snabbt kommer att växla mellan mycket soliga partier till skuggiga områden – till exempel under träd och broar eller i tunnlar. Vi avråder cyklister från att använda färgskiftande glas eftersom det, trots de utmärkta egenskaper som moderna färgskiftande glas erbjuder, tar för lång tid för dem att bli klara igen i de förhållanden de ska användas vid.

Grå glas rekommenderas också även om dessa är mindre effektiva. De minskar bländning och har en naturlig färgåtergivning. De ger ett bra seende året runt, även i starkt solsken.

Eftersom vår atmosfär domineras av blått ljus är vår förmåga att uppfatta kontraster begränsad. Ett exempel på detta är att marken ser jämn ut även om den inte är det. Gula glas filtrerar bort en större andel blå våglängder i ljuset vilket förbättrar vårt kontrastseende. Denna nyans gör att cyklister ser bättre med mindre ljus, med andra ord vid mörkare ljusförhållanden med mindre solljus.

I medelstarkt till starkt solljus är glas med blåljusfilter (t.ex. Skylet från ZEISS) särskilt användbara. De filtrerar bort en del av de blå våglängderna i ljuset, vilket ökar kontrasten samtidigt som färgerna återges neutralt.

Många sportglas finns även i polariserande varianter. Ett polariserande glas eliminerar det vertikalt oscillerande ljuset som normalt skapas av bländande ljuskällor, t.ex. en våt vägbana.

Ytbehandlingar och material för cykelglasögon

Dina cykelglasögon måste klara av en hel del. När du har kört ett lopp med dem är de täckta av mer damm, smuts och insekter än någon annan typ av sportglasögon. Investera i en bra CleanCoat-yta för att göra dina glasögonglas lätta att rengöra. Med hydrofobiska ytbehandlingar pärlar svett, regn och annan smuts enkelt av. En bra antireflexbehandling – framför allt på glasets baksida – minimerar störande reflexer som kan vara väldigt irriterande och förvirrande.

Sist men inte minst måste glasen i dina cykelglasögon vara extremt robusta och tåliga. Vi rekommenderar glas av polykarbonat och polyamid (nylon) som klarar ett fall.

Vad du måste tänka på:

  • Tänk igenom noga vad dina cykelglasögon måste klara när du besöker din optiker.
  • Se till att ta med dig din hjälm så att du kan kontrollera om synfältet är tillräckligt stort när du provar ut glasögon.
  • Skyddar glasögonen dig tillräckligt mot vinddraget? Vissa optiker är specialiserade på sportglasögon och har vindfläktar eller tävlingscyklar i butiken för att kunna simulera förhållandena i verkligheten.
  • Är glasögonen lätta att ta på och av?
  • Se till att du väntar in en solig dag innan du besöker optikern, så att du kan testa glasfärgen.

Dela denna artikel