Rätt glasögonbågar för barn

Att ta beslut är aldrig enkelt. Och det är inte bara utseendet som är viktigt när man ska välja glasögonbågar för barn.

Enligt statistiken behöver ungefär ett barn av fem glasögon. Vid en första anblick är färg och "coolhet" de viktigaste faktorerna när det gäller att välja glasögon för barn. Ditt barn bör trots allt ha en positiv känsla angående glasögon. Dock bör du som förälder även beakta några få andra detaljer när det gäller att välja glasögonbågar till ditt barn. Här är våra tips:

Glasögon som är lämpliga för barn

Självklart ska du i så stor utsträckning som möjligt låta ditt barn bestämma vilka glasögonbågar som passar bäst för honom eller henne. Om det är rätt färg kommer ditt barn också att vara motiverat och stolt över att bära glasögonen. Glasögonbågarnas utseende bör passa för ditt barn och han eller hon bör må bra när de använder dem och inte känna att glasögonen är konstiga. I grunden har barn samma förväntningar på sina glasögonbågar som vuxna har. Av mera avgörande betydelse är dock passformen. Glasögon för barn bör vara bekväma och sitta kvar ordentligt, utan att halka ner. Det är särskilt viktigt för spädbarn eller småbarn.

Rätt passform

Glasögonbågarna bör inte vara för stora eller för små och de bör inte heller hindra ditt barns rörelsefrihet. Storleken på glasögonen är beroende av storleken på ögonhålan och avståndet mellan barnets ögon. Det är också viktigt att glasögonen inte ligger an mot barnets kinder och orsakar tryckmärken och obehag. Dessutom bör de vara högre än ögonbrynen och inte bredare än ansiktet. Generellt sett: ju mindre bågar, desto mindre sannolikt är det att de besvärar ditt barn. Samtidigt bör glasögonen vara tillräckligt stora för att ditt barn ska kunna ha bekväm sikt i alla riktningar. Bågens skivmitt bör vara breddmässigt anpassad efter pupillernas mitt. Att köpa glasögon som är för stora så att ditt barn kan växa i dem är definitivt inte att rekommendera.

I grunden måste glasögon för barn vara centrerade lika exakt som glasögon för vuxna. Även små centreringsfel försämrar prestandan för glasögonglasen betydligt. Konventionella tillpassningsmetoder för glasögon leder till att glasen förlorar 40 % eller mer av deras optiska effektivitet.

Material

Materialet som används i glasögonbågarna bör vara lämpligt för barnets naturliga rörelsemönster, vilket innebär att de bör vara tåliga, brottsäkra och lätta.

Vissa barn lider av allergier, i synnerhet mot nickel. Glasögonbågar som är tillverkade av rent titan är ett bra val i detta fall. Det lätta materialet är extremt hållbart och alla hudtyper tolererar det bra. Ett extra anti-allergiskt hölje minimerar risken för allergiska reaktioner. När du köper, se till att du håller utkik efter etiketten "tillverkade av rent titan!"

Skalmar och näsbryggor

En del av glasögonbågarna som du bör ägna särskild uppmärksamhet åt är skalmarna och inte bara om du har mycket aktiva barn eller småbarn. Skalmarna bör inte orsaka obehagligt tryck och glasögonen bör hålla sig på plats. Fjädergångjärn är mycket tåliga och säkerställer att bågarna kommer att hålla länge. Att böja isär bågarna kan inte skada dessa barnglasögon.

Sportskalmar kan också vara ett alternativ. Dessa skalmar är flexibla och passar perfekt på barnens öron. De bör nå till örsnibben och vara överdragna med mjuk plast.

Näsbryggan för barnglasögon bör ha en så stor kontaktyta som möjligt. Ju mindre barnet är, desto viktigare är detta, eftersom små barn inte har någon väldefinierad näsrygg på vilken glasögon kan vila. Glasögonens vikt fördelas också bättre. Gel-pads (kuddar) är en nyhet som vilar särskilt mjukt på barnens näsa.

Sportglasögon för barn

Bollsporter eller judo innebär en särskild utmaning för barnens glasögon. Snabba rörelser får normala glasögon att halka ner snabbt, vilket kan orsaka obehag. Många bra glasögon för barn är redan anpassade för idrott. Det finns även särskilda sportglasögon för barn som, beroende på modell, är fullständigt tillverkade av plast, med skalmar som saknar gångjärn. En elastisk rem på skalmarna som bärs runt huvudets baksida kan också hjälpa till att säkerställa att glasögonen sitter säkert på plats.

Om ditt barn är en ivrig simmare, kan det vara värt att köpa simglasögon med receptglas.

Sist men inte minst

Det krävs tålamod när man köper glasögon - även efteråt. I synnerhet småbarn och spädbarn kommer att behöva tid innan de behåller glasögonen på näsan. Du har lyckats när ditt barn bär glasögonen med gott humör, förstår varför och är stolt över den nya accessoaren. Se även till att använda tjänsterna som din optiker kan erbjuda. Professionell rengöring av glasögon för barn i ett ultraljudsbad eller omjustering av barnens glasögon håller dem i bra skick och säkerställer att ditt barn alltid kan se ordentligt. I regel är dessa tjänster kostnadsfria.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Varför barnglasögon måste erbjuda optimalt UV-skydd Vad alla föräldrar bör veta om att skydda barnets ögon mot skadlig ultraviolett strålning (UV-strålning).
Hjälp, behöver mitt barn glasögon? Varför det är så viktigt för spädbarn och barn att genomgå syntest regelbundet.

Liknande produkter