Progressiva glas – små mästerverk i sig

Glasögon med progressiva glas är en optimal lösning för personer som måste kunna se tydligt på olika avstånd.

Progressiva glas är små underverk i den optiska världen. Oavsett dina styrkor eller synbehov hjälper de dig att se tydligt och bekvämt på i princip alla avstånd. De är enkla att vänja sig vid, och till skillnad från bifokala glas slipper man fula linjer på glasen.

Vad är progressiva glas?

Progressiva eller varifokala glas är klara glas utan linjer, med olika styrkor i glaset. De korrigerar både när- och långsynthet och gör att användaren ser perfekt hela vägen, även i övergångsområdena (alltså på mellanavstånd).

Om man tittar på skillnaderna mellan trifokala och bifokala glas jämfört med progressiva glas har de båda förstnämnda synliga linjer i glasen, och är begränsade till vissa fokusområden. Progressiva glas ser däremot helt sömlösa ut och gör det möjligt att växla sömlöst mellan de olika fokusområdena i glasen. Med andra ord: du ser på alla avstånd med samma glasögon.

Trots att de har en avancerad design ser progressiva glas ut som vilka klara glas som helst. Dessutom kan de kundanpassas så att de passar i princip alla bågar oavsett form och storlek.
Trots att de har en avancerad design ser progressiva glas ut som vilka klara glas som helst. Dessutom kan de kundanpassas så att de passar i princip alla bågar oavsett form och storlek.

Vem behöver progressiva glas?

För de flesta över 45 år kan progressiva glasögon vara fördelaktiga. Åldersrelaterad långsynthet eller presbyopi börjar oftast i den här perioden av livet.

När vi är unga har ögats naturliga lins förmågan att ändra form och fokusera på olika objekt. Detta kallas ackommodation. När vi blir äldre börjar linsen att mista sin flexibilitet och därmed förmågan att anpassa sig, i synnerhet på nära håll. Symptom på ålderssynthet kan vara svårigheter att fokusera på objekt på nära håll. Ålderssynthet behandlas normalt med glasögon eller kontaktlinser med styrka.

Progressiva glas är designade för att optimera synen på olika avstånd. Faktum är att progressiva glas är perfekta för alla som har problem med att fokusera på nära håll, oberoende av vilka synbehov de har på långt håll (t.ex. myopi, hyperopi och astigmatism).

Dessutom kan progressiva glas av hög kvalitet anpassas helt efter de individuella behoven. Dina styrkor kan anpassas till din livsstil, din båge, din ansiktsform och dina åldersrelaterade synbehov. Oavsett om du behöver progressiva glasögon hela dagen, när du kör bil, eller om du planerar att använda dem när du tränar så kan din optiker berätta mer om denna omfattande synlösning.

Balanserat, tydligt och bekvämt seende hela dagen, både på korta och långa avstånd. Hantera alla dagliga utmaningar som dina ögon ställs inför med ZEISS SmartLife Lenses.
Balanserat, tydligt och bekvämt seende hela dagen, både på korta och långa avstånd. Hantera alla dagliga utmaningar som dina ögon ställs inför med ZEISS SmartLife Lenses.

Kvalitetsklasser för progressiva glas

Glasögonglas är lite som kläder. En perfekt designad klänning eller kostym som är uppsydd efter en persons exakta mått kommer att passa bättre än ett standardplagg köpt i en butik. Ju mer individuellt anpassat glaset är desto bättre kommer glaset att passa just dina synbehov.

Det finns olika typer av varifokala glas som framför allt skiljer sig åt när det gäller graden av kundanpassning. Självklart blir glaset dyrare ju mer kundanpassat det är. Diskutera det bästa alternativet för din budget med din optiker.

Progressiva standardglas: designade för standardanvändning för en teoretisk standardanvändare. Om användarens synbehov inte faller inom denna "standarddesign" kan det leda till att de synfält där man ser tydligt blir mindre. Resultatet kan bli att användarna måste stå ut med lägre synkomfort och att det tar lång tid att vänja sig vid de nya glasögonen.

Skräddarsydda progressiva glas: dessa progressiva glas är anpassade till användaren och den valda bågen och erbjuder därför ett maximalt synfält. De tillverkas utifrån användarens unika synbehov, som optikern fastställer under en omfattande konsultation.

Moderna synbehov

Våra synbehov har förändrats drastiskt genom åren. För 20 år sedan behövde våra ögon i huvudsak anpassa sig till tryckta medier som böcker och tidningar. Med den digitala världens intåg förändrades detta efter hand till en kombination av tryckta och digitala medier både på jobbet och hemma. Idag läser vi på små, digitala enheter som smartphones, surfplattor och bärbara datorer – och vi gör det ofta när vi är på väg någonstans! Denna "ständigt uppkopplade" livsstil är mer visuellt krävande för våra ögon, och våra synbehov är helt annorlunda nu för tiden.

Eftersom vi måste växla fokus så snabbt och ofta mellan olika avstånd och i olika riktningar kan progressiva glas av hög kvalitet erbjuda en optimal lösning för våra moderna synbehov. Fråga din optiker om progressiva glas som är specifikt designade för att passa både dina åldersrelaterade synbehov och din digitala livsstil. Med sådana skräddarsydda glas kan du bekvämt växla mellan att titta på din digitala enhet och världen runt omkring dig. Dessutom slipper du ha flera par glasögon, eftersom hänsyn tas till alla dina synbehov i ett enda, smart glas.

Våra synbehov har förändrats drastiskt genom åren.
Våra synbehov har förändrats drastiskt genom åren.

Vänja sig vid varifokala glas

Oavsett om du har använt progressiva glasögon tidigare, eller precis har fått ditt första par, kan det ta lite tid att vänja sig vid dem. Det finns ingen anledning att undvika varifokala glas – med rätt mått och lite övning vänjer du dig snabbt vid dina nya glasögon. Här är några tips på vad du kan göra för att få ut så mycket som möjligt av dina varifokala glas:

  1. Gör ett syntest hos ett proffs: progressiva glas kan bara fungera korrekt om du har gjort ett omfattande syntest. Din optiker mäter båda ögonen för sig och testar ditt binokulära seende för att avgöra vilken styrka glaset måste ha. Ytterligare mått eller tester kan krävas för mer avancerade glas.
  2. Berätta detaljerat om dina synbehov: din optiker kommer att ställa ett antal frågor för att fastställa dina vardagliga synvanor. Tveka inte att berätta så uttömmande som möjligt och lägg till detaljer som optikern kanske har missat. Berätta hur många timmar du tillbringar framför datorn, och om du läser böcker på din smartphone när du sitter på tåget. Allt kan vara relevant för att ta fram ett par optimala glasögon för dig.
  3. Centrering: din optiker måste anpassa glasen till storleken och formen på din valda båge, hur dina ögon sitter bakom glasen, och ibland även till bågens position i förhållande till din näsa och dina öron. Om det inte görs rätt kan man gå miste om mycket värdefull synskärpa. För progressiva glas måste alla tre synzoner (nära håll, mellanavstånd, långt håll) anpassas optimalt. Du ska helst kunna läsa på din mobiltelefon genom närzonen, fokusera på en datorskärm genom mellanzonen och se föremål på långt håll genom avståndszonen. Be din optiker att guida dig genom processen när du provar dina nya glas och förklara hur du ska använda dem om du inte spontant förstår hur.
  4. Börja använda glasögonen direkt: ju tidigare du börjar pröva dina nya glasögon desto snabbare kommer dina ögon att anpassa sig. Om det känns obekvämt till en början kan det vara bra att använda dem i miljöer där du känner dig säker, till exempel hemma eller på jobbet. När du efterhand vänjer dig vid dem kan du prova att använda dem i offentliga miljöer också.
  5. Ge det lite tid: även om de flesta vänjer sig väldigt lätt vid moderna progressiva glas bör du ge dig själv lite tid att vänja dig. Boka ett uppföljningsbesök hos din optiker om det tar mer än 2 till 3 veckor.

Progressiva glas: vanliga frågor

Hur fungerar progressiva glas?

De gör att du kan se på alla avstånd, utan några synligt avgränsade områden (som med bifokala eller trifokala glas). I den övre delen av glaset finns den styrka du behöver för att se klart på långt avstånd, och ju längre ner i glaset desto starkare blir styrkan. När du flyttar fokus genom de olika synzonerna kan du alltså se klart från nära håll till långt avstånd och omvänt.

Varför finns det ett så kallat "odefinierat synområde" i progressiva glas?

Glasets övre del ger avståndsseendet och den mindre delen mellan de två (det s.k. övergångsområdet) ger perfekt syn på alla progressiva avstånd (avstånden däremellan). På grund av de geometriska och optiska egenskaperna i ett sådant glas förekommer suddiga områden, ofta i den nedre kanten. Hur suddiga dessa områden blir beror på det progressiva glasets kvalitet och graden av kundanpassning.

Hur mycket kostar varifokala glas?

Priset för progressiva glas beror på flera olika faktorer, bland annat graden av kundanpassning. I allmänhet är varifokala glas dyrare än vanliga enstyrkeglas, men de kan ändå vara en smartare investering för personer som behöver flera styrkor i glasen eftersom man bara behöver ett par glasögon.

Kan jag använda varifokala glas när jag kör bil eller jobbar framför datorn?

Du kan oftast använda dina varifokala glas när du kör bil, och sedan fortsätta att ha dem på dig när du sitter framför datorn – så länge dina styrkor är aktuella. Vid besöket hos optikern är det dock bra att berätta hur du planerar att använda dina glasögon, så att glasögonen uppfyller dina synbehov på bästa sätt.

Finns det solglasögon med progressiva glas?

Ja. De kan skräddarsys som solglasögon och finns även med fotokromatiska och färgskiftande glas som gradvis växlar från klara till mörka, eller från mörka till mörkare, när de exponeras för kraftigt ljus. På så sätt kan du ha på dig dina vanliga glasögon när du går ut.

Kan jag använda mina progressiva glasögon när jag idrottar?

Ja, men tänk på att inte alla glastillverkare tillverkar progressiva glas som funkar i de kupade bågar många föredrar att använda när de idrottar. När vissa glas monteras i kupade bågar finns risk för att synen förvrängs. Speciella sportglas minimerar dessa förvrängningar och erbjuds i progressiva styrkor. Tala med din optiker för mer information.

Hur länge kan jag använda mina varifokala glas?

De flesta optiker rekommenderar att man gör ett syntest vartannat år (beroende på din medicinska historik och din hälsa). Din optiker testar dina ögon för att se om du kan ha kvar samma styrkor, eller om de behöver ändras.

Är det svårt att vänja sig vid progressiva glasögon?

Ju mer individuellt anpassad styrkan är desto lättare brukar det vara att vänja sig vid sina nya glasögon. Det kan visserligen ta ett tag, men med moderna progressiva glasögon brukar invänjningsperioden vara betydligt kortare än tidigare.

Mina varifokala glas är obekväma och jag har svårt att vänja mig vid dem. Vad ska jag göra?

Som vi redan har nämnt bör du ge det 2 till 3 veckor, och sedan boka ett uppföljningsbesök hos din optiker.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Relaterade artiklar

ZEISS omdefinierar progressiva glas! De krav som ställs på vårt seende har ökat fenomenalt under de senaste åren. SE BÄTTRE har pratat med Laura Rocha om hur ZEISS nya progressiva sortiment beaktar dessa utmaningar.

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Progressiva glas

Mineralglas för progressiva glasögon: glas för glasögonälskare Vidareutveckling av ZEISS portfölj av mineralglas – därför är de ett måste

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Progressiva glas

Progressiva glasögon som gör skillnad Finns det ett perfekt par progressiva glasögon för varje tillfälle: för jobbet, för favorithobbyn eller sport?

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Progressiva glas

Liknande produkter