Progressiva glas – små mästerverk i sig

Utifrån perfekt utformade glas skapas skräddarsydda synhjälpmedel för människor med synfel

Bekvämt och exakt seende – på avstånd, nära håll och i alla mellanområden. Progressiva glas hanterar synfel på bästa sätt. Så är de också en av de mest komplexa lösningarna. Visste du att ett par skräddarsydda glasögonglas tar hundratals timmar att utveckla, utforma och producera?

Det är knappast förvånande med tanke på att glasen måste uträtta ett tekniskt mirakel – de ska korrigera både när- och översynthet och ge användaren perfekt syn i alla mellanområden. En anspråksfull uppgift minst sagt. För att du ska se bättre på nära håll måste glasets styrka (dioptrier) ändras.

Därför är alla progressiva glas mer konkava nertill. Glasets övre del ger avståndsseendet och den mindre delen mellan de två – det s.k. övergångsområdet – ger perfekt syn på alla avstånd däremellan så att du t.ex. kan läsa texten på en datorskärm. Genom tillverkningsprocessen blir kanterna i detta område suddiga i mer eller mindre hög grad beroende av det progressiva glasets kvalitet och graden av kundanpassning.

Sortiment av progressiva glas

ZEISS progressiva glas bygger på unika designparametrar som minimerar avvikelserna och ger användaren bekvämt seende på alla avstånd.

Logiken säger att ju mer det progressiva glaset anpassas efter individuella behov, desto högre blir användarens synkvalitet. Från det första steget i produktionsprocessen tar ZEISS hänsyn till kundens individuella värden. Därmed skiljer vi oss från andra tillverkare som väntar med kundanpassningen till processens slutskede.

Skillnaden mellan vårt progressiva glas och standardglas märks direkt. Invänjningstiden är betydligt kortare och användaren slipper de ständiga huvudrörelserna innan ögonen vant sig vid glasen. Han/hon kan tidigare njuta av en naturlig syn med stora synområden på alla avstånd. Så blir lässtunderna skönare, bilturerna säkrare och arbetsdagen mindre uttröttande.

  1. Standardprogressiva glas: Den här utformningen ger mest begränsat synområde. Nackdelen för användaren är lägre synkomfort och en lång invänjningstid med de nya glasögonen.
  2. Universalprogressiva glas: Alla synområden är tillgängliga och synfälten är breda. Användaren får normalt bra synkomfort och trivs i sina glasögon.
  3. Skräddarsydda progressiva glas: Skräddarsydda progressiva glas ger de största synområdena och hög synkomfort direkt.


För att uppnå den höga produktnivån har ZEISS använt något vi kallar freeform-processer. Hemligheten? I standardglas hanteras den progressiva synen av en platta på glasets framsida, medan den faktiska synstyrkan slipas in på baksidan. Dessa skillnader kan vara svåra att hantera när ögat ska anpassa sig till det nya glaset.

Med freeform-metoden kan progressiviteten och den ordinerade synstyrkan slipas in valfritt i glasets fram - och baksida. Designen kan anpassas helt efter kundens behov och till och med förses med en personlig ingravering (t.ex. patientens initialer).

Lösningar för bättre syn på jobbet efter 40

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

ZEISS omdefinierar progressiva glas! De krav som ställs på vårt seende har ökat fenomenalt under de senaste åren. SE BÄTTRE har pratat med Laura Rocha om hur ZEISS nya progressiva sortiment beaktar dessa utmaningar.

Arbetslivet 2017-okt-16

Tags: Progressiva glas

Mineralglas för progressiva glasögon: glas för glasögonälskare Vidareutveckling av ZEISS portfölj av mineralglas – därför är de ett måste

Arbetslivet 2017-okt-16

Tags: Progressiva glas

Progressiva glasögon som gör skillnad Finns det ett perfekt par progressiva glasögon för varje tillfälle: för jobbet, för favorithobbyn eller sport?

Arbetslivet 2017-okt-16

Tags: Progressiva glas

Liknande produkter