Kunskap om seende

Så funkar synen: forskning gjord av ZEISS om synens grundläggande processer

ZEISS Vision Science Lab vid Tübingens universitet i Tyskland utför grundläggande forskning om synen

16 oktober 2020
  • Så funkar synen: forskning gjord av ZEISS om synens grundläggande processer

Visste du att många grundläggande synprocesser fortfarande inte har förklarats? ZEISS Vision Science Lab är ett forskningslaboratorium som finns i Tübingens universitet i Tyskland. Det grundades för att undersöka grundläggande aspekter i hur synen utvecklas, hur ljus samspelar med ögat och glasögonen och hur hjärnan bearbetar bilder i ett stort antal dynamiska situationer. Målet är att hitta nya sätt att ge en naturlig, individanpassad syn.

ZEISS Vision Science Lab ligger i Tübingens universitetssjukhus i närheten av universitetets campus. Det grundades år 2013 som en kompletterande "näringsliv på campus"-arbetsgrupp. Det spännande initiativet togs av Tübingens universitet och är ett samarbetsprojekt mellan grundläggande forskning och näringslivet.

Idag använder omkring 200 miljoner människor världen över glasögonglas från ZEISS. Denna siffra ökar hela tiden. ZEISS tillverkar individanpassade glasögonglas som kan korrigera många olika synfel. För att göra detta använder företaget den kunskap som det samlat under dess 160 år långa historia. Detta i kombination med sina många patent och produktinnovationer samt mer än 100 års erfarenhet som pionjär inom ögonhälsa och oftalmologi. Många parametrar tas i beaktande för att förbättra synskärpan, kontrast- och färgseende, UV-skydd och visuell kvalitet i skymningen och på natten. Med i.Profiler® från ZEISS används vågfrontsteknik för att generera en objektiv, inividanpassad profil av det mänskliga ögat. Uppgifterna används sedan för att skapa individanpassade ZEISS-glasögon.

ZEISS siktar högre

Sättet på vilket vår hjärna bearbetar det komplexa samspelet mellan ljusvågor, ögat och glasögonglas har ännu ingen komplett förklaring. ZEISS är helt övertygad om att en djupare förståelse om hur bilder bearbetas på näthinnan, i hjärnan och hur komplicerade synfel uppstår mellan den mänskliga linsen och näthinnan, kommer ge viktiga fördelar vid behandling av synfel och dålig syn. ZEISS Vision Science Lab Team arbetar med dessa typer av grundläggande frågor i ett samarbete mellan grundläggande forskning och näringslivet.

Varför valde ZEISS Tübingen?

Som en huvudaktör i den aktuella utvecklingen inom oftalmologi, är avdelningen för oftalmologi vid Tübingens universitetssjukhus en av de mest kända institutionerna inom sitt område i Tyskland och andra länder. Den utmärker sig såväl inom aktuell forskning som inom ögonvård. Den består av universitetets ögonsjukhus som styrs av Prof. Dr. Karl Ulrich Bartz-Schmidt och institutet för oftalmologisk forskning under ledning av Prof. Dr. Marius Ueffing.

Forskare vid dessa två center samarbetar för att hitta orsakerna till degenerativa-, neoplastiska- och kärlsjukdomar i ögat och syngången på en molekylär, cellulär och systemisk nivå. Institutionerna har ett nära samarbete, särskilt när det gäller ovanliga ögonsjukdomar.

Med denna unika grupp av neurologi, biologi, medicin, oftalmisk forskning inom optik och syn, den omtalade spetskompetensen inom universitetets forskning och dess intensiva samarbete med forskningsinstitut utanför universitet i närheten av campus, har ZEISS Vision Science Lab alla förutsättningar att utföra grundläggande forskning i en mycket effektiv och stöttande forskningsmiljö.

Grundarna av ZEISS Vision Science Lab:

Siegfried Wahl

  • Dr. rer.nat., physicist and neurobiologist
  • Director of the ZEISS Vision Science Lab

Katharina Havermann

  • Dr. rer.nat., physicist and neuroscientist
  • Team Leader Visual Neuroscience

Arne Ohlendorf

  • Dr. sc.hum., optometrist and vision scientist
  • Team Leader Visual Optics

Dela denna artikel