Solglas: vilken färg passar dig bäst?

Vad kännetecknar ett par bra solglas?

ZEISS solglas är baserade på en enkel princip: dina solglasögon ska ta hänsyn till dina synbehov, formen på ditt ansikte, och din livsstil – precis som dina vanliga glasögon.

Den viktigaste kvalitetsfaktorn för ett par bra solglasögon är 100 % skydd mot UV A- och UV B-strålning, och en lämplig färgintensitet på mellan 20 och 80 %.

Många olika färger erbjuds. För att se till att solglas och bågar passar till just din stil erbjuder vi ett brett urval av helfärger, gradalfärger och tvåfärgade nyanser (bicolor) att välja mellan. På så sätt kan du välja glas i en traditionellt brun, grön eller grå nyans, eller i en annan valfri färg – helt enkelt det som passar dig och din personliga stil bäst. Möjligheterna är oändliga.

Vackra och ytterst funktionella. ZEISS solglas ökar färgkontrasten vilket gör att du ser bättre både i starkt solljus och vid kraftig bländning, men även vid svagt ljus. Glasen är lätta och ytterst tåliga vilket ökar säkerheten och användarkomforten och gör dem till en perfekt följeslagare vid alla former av utomhusaktiviteter – sport, vandring eller cityresor.

Så här väljer du rätt färg på glasen

Ett oändligt urval av färger, toningar och versioner att välja mellan – men vad blir perfekt för just dina solglasögon? Det är faktiskt ett högst personligt val. Färger bestämmer hur glasögonen ser ut men har dessutom en avgörande effekt på hur vi tänker och känner oss.

ZEISS färgsortiment omfattar ett stort urval av nyanser – helfärger, gradalfärger och trendiga tvåfärgade nyanser. Prata med din optiker och berätta när och hur du har tänkt använda dina färgade glas: I vardagen? På jobbet? När du idrottar? Vid speciella tillfällen? Om du har för avsikt att använda dina glasögon regelbundet eller under längre perioder är en ljus nyans den rätta. Hur känslig du är för ljus spelar också en roll. Kvinnor kan med fördel sminka sig som vanligt och sedan välja färg utifrån det. Tänk också på vilka kläder du brukar ha på dig. Allt detta gör det lättare för din optiker att rekommendera rätt färg till dig.

Glas med gradalfärger

Förutom helfärger kan man med hjälp av doppteknik även tillverka gradalfärger, där graden av ljusreducering minskar gradvis från den övre till den nedre delen av glaset. Solglas med gradalfärg lämpar sig särskilt bra i situationer där ljusförhållandena ändras när användaren tittar uppåt. Det innebär att de passar utmärkt vid bilkörning: när du tittar på instrumentbrädan ser du bara genom den nedre delen av glaset som bara är svagt tonad. Den mörkare övre delen av glaset skyddar mot bländning när du tittar på vägen framför dig.

Självklart erbjuder vi ett stort utbud av gradalfärgade glas – hör med din optiker.

Glas med gradalfärger

Bicolor

Tvåfärgade glas (bicolor) förvandlar alla bågar till trendiga accessoarer som matchar dagens mode- och makeuptrender perfekt. Tvåfärgade glas innehåller flera nyanser i ett glas. Våra färger är:

  • Jeans – för en avslappnad stil
  • Pistage – ett perfekt komplement till en trendig, ungdomlig stil
  • Kanel – framhäver din elegans
  • Sten – för en diskret stil
Bicolor

Glasfärger lämpliga för bilkörning

Solglasögon är helt oumbärliga på sommaren, framför allt vid bilkörning. Ett glas med en toningsgrad på 90 % och mer uppfattas dock som för mörka av användaren, och är därmed olämpliga för bilkörning. I mörker bör det maximala värdet inte överskrida 25 %. När man väljer färgade glas är det viktigt att man som bilförare väljer rätt färg.

För att säkerställa att man kan se trafikljus och vägmärken tydligt måste solglasen återge omgivningens färger så naturligt som möjligt. Därför lämpar sig gröna, bruna och grå färger bäst för bilkörning.

Färgskiftande glas passar inte alltid så bra för bilkörning. Vindrutan blockerar en stor andel av UV-strålningen vilket innebär att glasen inte mörknar lika mycket som när du är utomhus.
Om du behöver minska bländningen mycket när du kör bil i starkt solljus bör du välja ett par solglasögon med gradalfärg eller polariserande glas.

Glasfärger lämpliga för bilkörning

Läs mer om vad en optimal glasfärg kan göra för dig

ZEISS solglas förbättrar färg- och kontrastseendet och minskar samtidigt störande bländning, t.ex. reflexer orsakade av kraftigt solljus eller våta och snötäckta vägar. Detta är en viktig faktor för ett bekvämt och klart seende även i besvärliga ljusförhållanden när du seglar, vandrar, surfar eller åker skidor.

Färgade glas kan dessutom göra att du ser bättre när du idrottar och i vissa väderförhållanden. Färgerna Amber och Rosé passar särskilt bra vid cykling och när solen bara lyser svagt eller inte alls. Dessa färgers kontrasthöjande egenskaper ger det ljusaste synfältet. Färgen är särskilt viktig när solen lyser med sin frånvaro för att man ska kunna se små detaljer snabbt och exakt. Därför är det viktigt att anpassa färgintensiteten till användaren. När och var man använder sina solglasögon påverkar alltså vilken färg man bör välja.

Läs mer om vad en optimal glasfärg kan göra för dig

Vid exempelvis cykling rör sig användaren snabbt mellan sol och skugga. Då är en mörk nyans inte att rekommendera eftersom ögat inte kan anpassa sig tillräckligt snabbt efter de ändrade ljusförhållandena.

Vi rekommenderar dessutom inte att cyklister använder färgskiftande glas eftersom glasen inte blir klara tillräckligt snabbt för att fungera optimalt i denna typ av krävande förhållanden.

Istället rekommenderar vi grå glas med lägre effekt, som minskar bländningen och bevarar de naturliga färgerna. Dessa glas erbjuder ett bra seende året runt, även i fullt dagsljus. Gula glas filtrerar dock ut en större andel blått ljus vilket ger en bättre kontrast och gör att användaren kan se ojämna ytor bättre.

Vårt tips: ta dig tid att prata med din optiker och prova några olika versioner! Välj den ljusaste nyans som är bekväm för dig. Tänk på att du inte ska behöva kisa när du använder glasögonen i direkt solljus. Oavsett vilken färg du väljer är det också viktigt att glasen har en hård ytbehandling som skyddar dem mot repor, och en antireflexbehandling som förhindrar störande reflexer på glasen.

Liknande produkter

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig