Funkar progressiva glas för jägare?

Det här kan dina glasögon hjälpa dig med när du jagar.

"Progressiva glas och jakt? En omöjlig kombination!" Vi har sammanställt några tips för att visa att det visst är möjligt, och hur du kan lära dig att älska dina jaktglasögon.

Att se optimalt vid jakt är lika viktigt som i vardagen. När du är ute och jagar vill du uppleva naturen och fälla ditt byte, men samtidigt ha säkerheten som högsta prioritet. Tyvärr händer det oss alla förr eller senare: våra ögon anpassar sig inte längre lika väl till olika avstånd som de brukade. Jägare är inget undantag. De behöver också synhjälpmedel för att se bra på nära håll och på avstånd. Vilka glasögon passar då bäst att jaga med? Inte alla upplever att ett par traditionella progressiva glasögon fungerar optimalt när de är ute och jagar. Vissa vill ha enstyrkeglas eller kontaktglas, medan andra struntar helt i glasögonen. Många jägare ställer in styrkan i kikarsiktet med dioptrijusteringen på -3,5 till +3 dioptrier.

Varför är det problematiskt att använda progressiva glas när man skjuter?

I allmänhet måste man skilja mellan jägare – med gevär och kikarsikte – och sportskyttar som behöver se genom både det främre och det bakre siktet. Progressiva glas rekommenderas normalt inte för sportskyttar. I detta fall är det bäst att välja ett enstyrkeglas som anpassas individuellt till dina personliga synavstånd och det öga som används vid skjutningen. Därför tar många professionella sportskyttar med sig sin optiker till skjutbanan för att mäta. Skytteglasögon med irisbländare är ett annat alternativ. Då tittar man genom ett litet hål för att säkerställa att det främre och bakre siktet är tydligt definierat och för att förbättra djupseendet när man tittar mot målet. Det öga som inte fokuserar täcks delvis över med en opak/grå film.

Synbehoven är annorlunda när man skjuter med gevär med optiska sikten. Man behöver se optimalt genom kikarsiktet eftersom jägare, till skillnad från sportskyttar, måste kunna se på nära håll – för att röra sig säkert genom undervegetationen, läsa medan man väntar etc. – då räcker det helt enkelt inte med ett enstyrkeglas. Resultatet är att man blir distraherad och skapar onödiga ljud när man byter glasögon eller jagar med begränsat seende.

Därför lovordar många jägare progressiva glas, även när de jagar. För att se till att dina progressiva glas fungerar korrekt bör din optiker välja en progressiv glasdesign som säkerställer att avståndsområdet skräddarsys för att skjuta med kikarsikte. Det är inte bara viktigt att båda ögonen anpassas optimalt. Även ditt binokulära seende är lika viktigt. Om ögonen inte interagerar som de ska och de nya progressiva glasen inte är perfekta kommer du inte att se optimalt. Ett exempel: en möjlig negativ konsekvens är att det icke-dominanta ögat överkorrigeras.

Vårt tips: se när du köper dina nya glasögon till att dina glas är optimerade för båda ögonen och att de valda synzonerna ger dig ett optimalt seende både i vardagen och på jakten. En stabil och stor avståndszon är ett måste.  

Vilka bågar passar bäst för jakt?

Små bågar är snygga och trendiga, men se till att du väljer större bågar på dina jaktglasögon. Då blir det lättare att titta genom kikarsiktet – framför allt när du måste agera snabbt. Bågarna får inte hindra synen, framför allt inte längst upp i glasens kanter. Du måste också se till att bågarna passar ihop med det du har på huvudet när du jagar, och att bågarna sitter perfekt! Glasögon som är för tunga eller glider ner på näsan är inte bara störande utan kan till och med vara farligt. Sportglasögon med rem kan också vara bra.

Bågens material bör vara robust och så hållbart som möjligt. Det gäller även för själva glasen – se till att du väljer tåliga plastglas så att rekylen från geväret eller grenar i vegetationen inte skadar glasen.

ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!

Vilken ytbehandling ska man välja?

En högklassig antireflexbehandling är viktigt för att förhindra irriterande reflexer i glasen. Om du jagar i mörker är klara glas en stor fördel eftersom de gör din omgivning kristallklar.

Plastglas bör vara försedda med bästa möjliga hårdhetsbehandling. Då blir dina glasögon tåligare och håller längre när du är ute i skogen.

Färgade glas har varit föremål för många diskussioner bland jägare och skyttar. Följande färger fungerar i allmänhet bäst:

  • gul (i svagt eller diffust ljus eller vid molnighet)
  • vermillion (för bättre 3D-seende)
  • orange (i gryning och skymning, för jakt i undervegetation)
  • brons eller guld (för ökad kontrast)
  • lila (för att förstärka gröna bakgrunder)

Generellt kan man säga att färgernas effekt varierar från person till person. Det finns ingen gyllene regel förutom att den färg man väljer ska kännas bra.

Vårt tips: prova några olika färger! Välj sedan ljusast möjliga nyans. Färgen ska kännas bekväm utan att du behöver kisa.

Samspelet mellan glas, kikarsikte och kikare

Tre typer av precisionsoptik spelar in vid jakt: dina glasögon, kikarsiktet och kikaren. Alla tre måste vara kompatibla med varandra. Du måste kunna använda kikarsiktet och kikaren bekvämt när du bär glasögon. Glasen får inte vidröra kikarsiktet eller kikaren, och pupillavståndet (PD) måste vara stort nog. Då säkerställs inte bara att du ser tydligt utan förhindrar även att kikarsiktet slår emot glasen till följd av rekylen.

Vårt tips: vissa ZEISS-optiker kan ge råd om kikarsikten, kikare och tubkikare.

För mer information om kikarsikten, kikare och tubkikare, besök

Vårt viktigaste tips:

Hitta en optiker du litar på och prata om dina synbehov när du jagar, dina synproblem och dina typiska synavstånd. Ju mer du berättar för din optiker, desto bättre kommer dina glasögon att kunna optimeras. Det är bra om din optiker redan har erfarenhet av glasögon för jägare.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Prestera bättre med sportglasögon i din egen styrka Optimal syn för idrottare
De bästa solglasögonen för sport Vilka utmaningar ställs idrottsmän inför när de utövar sin favoritsport?
Bättre syn för idrottare Mer än bara snygga – sportglasögon har många fördelar för både proffs och amatörer
Se bättre i backen Många som älskar att åka skidor och snowboard kastar sig utför utan att se ett dyft, vare sig de brukar ha glasögon eller linser inte.

Liknande produkter