Kunskap om seende

Blinka, gråta och se stjärnor

Vad gör dina ögon så unika

16 oktober 2021
 • Blinka, gråta och se stjärnor – vad gör dina ögon så unika

Vi blinkar, gråter och ser – men vad är det som får våra ögon att reagera på det sättet? Varför blinkar vi? Vilken roll spelar näthinnan? Varför tåras våra ögon? Hur skiljer sig tårar av sorg från tårar av smärta? Visste du förresten att experter kan ställa en sjukdomsdiagnos bara genom att titta in i våra ögon? BETTER VISION tittar på vad det är som gör våra ögon så unika.

Vår näthinna är vår synsensor som också speglar vår hälsa

Näthinnan har flera huvudfunktioner – och den har även svaret på varför vi ibland ser "stjärnor" när vi ställer oss upp för snabbt eller nyser kraftigt.

Vad är det då som händer när vi ser "stjärnor" och varför? Den vanligaste orsaken är ett plötsligt blodtrycksfall. Alla plötsliga rörelser, till exempel när du snabbt ställer dig upp eller nyser kraftigt, skickar iväg blod som snabbt strömmar från huvudet till övriga kroppen. Ända tills ditt blodtryck stabiliseras igen så har hjärnan och ögonen mindre blod och syre under en kortare stund. Under denna tid fungerar näthinnan inte som den ska – och den skickar denna information till hjärnan. Detta är anledningen till att du ser ljusblixtar eller "stjärnor". Om bristen på syre fortsätter så går din kropp till nästa stadium, under vilket fotoreceptorcellerna i näthinnan slutar att skicka information till hjärnan. Det är då det blir helt svart. Oftast återställs din syn snabbt eftersom symptomen försvinner direkt när blödflödet är tillbaka till det normala.

Våra ögon har, förutom näthinnan, också många andra viktiga komponenter.

Även förekomsten av röda ögon på foton har med blodflödet att göra. Denna effekt visar hur mycket blod som normalt strömmar genom näthinnan. Röda ögon uppstår när kamerablixten lyser upp blodet i näthinnan och gör det synligt. De syns alltid när blixten reflekteras direkt tillbaka från näthinnan till kameralinsen.

Visste du att...? Blodkärlens struktur i ögat kan hjälpa optiker att upptäcka tidiga tecken på vissa sjukdomar under en ögonundersökning. Mer information…

Viktigt: Om du ofta ser "stjärnor" eller på något annat sätt har en försämrad syn, ska du kontakta en optiker som undersöker symptomen så att allvarliga fel kan uteslutas. I vissa fall kan symptomen bero på en sjukdom eller vara en bieffekt av läkemedel.

Varför blinkar vi?

Vi blinkar av en mycket enkel och praktisk anledning. För att hindra hornhinnan framme i ögat från att torka ut, så sprider ögonlocket tårvätska över ögonytan för att hålla den fuktig varje gång vi blinkar – vilket vi normalt gör cirka 15 till 20 gånger per minut.

Visste du att....? Hur mycket vi blinkar är olika från person till person. En nyfödd bebis blinkar bara ungefär två gånger per minut, medan en vuxen människa som är nervös eller spänd kan blinka upp till 50 gånger per minut. Antalet blinkningar ändras också när vi läser eller tittar på TV. Ibland blinkar vi då så sällan som sju gånger per minut.

Värt att veta: Visste du att vår hjärna blockerar den visuella uppfattningsförmågan under en hundradels sekund när vi blinkar? På detta sätt slipper vi uppfatta störande avbrott i synen och våra hjärnor får en kort paus!

Det finns många fördelar med att gråta

En person fäller tårar av rädsla, sorg, ilska, glädje, sympati, desperation, smärta eller helt enkelt för att han eller hon har fått något i ögat. Tårar kommer alltså av många andra orsaker än att man är ledsen. Men varför utvecklade vår kropp den här funktionen? Forskarna har inte hittat svaret på det än.

Något de dock är överens om är att "reflextårar", sådana som kommer när vi får något i ögat, har en rengörande funktion. Tårvätskan finns för att så snabbt som möjligt ta bort irritationsmoment från vårt öga och så snart detta är borta så slutar också tårarna att rinna.

Det blir mer komplicerat när det handlar om känslomässiga tårar, alltså de tårar som kommer på grund av känslor som sorg eller glädje. Människan är den enda levande varelsen som gråter på detta sätt. Forskarna har fortfarande inte kommit fram till varför vi gråter, men det finns två huvudteorier. Den första teorin är att kroppen använder tårar för att skydda sig genom att släppa ut stress och göra sig av med skadliga ämnen genom tårvätska. I detta sammanhang talar psykologer om en katarsiseffekt (från grekiskans ord som betyder "rening"). Den andra teorin är att gråt är en form av kommunikation och ett socialt beteende som vi använder för att effektivt uttrycka våra känslor gentemot andra människor. Vi kan förmedla känslor mycket starkare om vi inte bara uttrycker känslan i ord, utan också med tårar. Vi signalerar helt enkelt att vi behöver hjälp. Detta skapar sympati hos andra människor och ökar vår chans att få hjälp och stöd.

Visste du att....? Tårar som rinner på grund av känslor har faktiskt en annan kemisk sammansättning än reflextårar. Känslotårar innehåller betydligt mer protein, mangan, kalcium och kalium och desstuom serotonin, ett "må-bra"-hormon. Dessutom innehåller kvinnors tårar prolaktin, ett hormon som hjälper mjölkproduktionen. Detta är inte heller den enda skillnaden mellan män och kvinnor: kvinnor gråter också oftare, upp till 64 gånger per år, medan män normalt gråter upp till 17 gånger per år.

Tårvätskan har också många olika funktioner:

 • Den förser dina ögon med syre.
 • Den förhindrar att ögonen torkar ut och är som ett smörjmedel för dina ögonlock.
 • Den förhindrar att ögonen torkar ut och är som ett smörjmedel för dina ögonlock.
 • Den innehåller antikroppar (immunoglobuliner) som bekämpar patogener som kommer in i ögat.
 • Den innehåller det antibakteriella ämnet lysozym (som också finns i vårt saliv).
 • Den tar hand om hornhinnan.

Kan man upptäcka tidiga tecken på sjukdomar genom att undersöka människors ögon?

Ja! Röda eller svullna ögon, plötsligt nedsatt syn och små knölar på ögonlocket är exempel på signaler från dina ögon som kan vara tecken på en underliggande sjukdom. Det finns ingen annan del av din kropp där läkare kan se dina blodkärl så tydligt. Detta är anledningen till att de första tecknen på sjukdomar som reumatism, diabeter och multipel skleros ofta visar sig i ögonen i form av en blödning eller kärlsjukdom.

Det är även möjligt att se tydliga kännetecken på andra sjukdomar i ögonen.

 • Till exempel så är små, gula klumpar på ögonlocken ofarliga. De kan dock vara ett tecken på för högt kolesterolvärde och ska alltid undersökas av en läkare.
 • Om person snabbt får försämrad syn, så kan detta vara ett tecken på multipel skleros (MS). Hos människor som lider av MS attackerar immunsystemet nervfibrerna i ögat. Detta leder ofta till en inflammerad synnerv, vilket successivt kan orsaka försämrad syn och sämre färguppfattningsförmåga och att synfältet minskar.
 • Om synen plötsligt försämras kan detta i sällsynta fall orsakas av en tumör i ögat.
  En patient som har utbuktande ögon och svårigheter att röra ögonen kan lida av Graves sjukdom, en autoimmun toxisk diffus sjukdom.
 • Röda eller blodsprängda ögon beror vanligtvis bara på en ofarlig inflammation eller irritation. Detta kan dock också vara ett tecken på en reumatisk sjukdom. Om man får röda ögon i kombination med tårar, försämrad syn eller smärta, så är det viktigt att kontakta en läkare.
 • Om området runt ögat ofta sväller upp så kan det tyda på ett problem med njurarna.  
 • En gul bindhinna kan i vissa fall vara tecken på hepatit. Då kan levern inte längre producera bilirubin, vilket orsakar en gulnad på bindhinnan.

Ögondrivare i synfältet – är de normala?

Du ser "ögondrivare" extra tydligt när du tittar mot en ljus bakgrund som en blå himmel eller en vit vägg. Dessa små rörliga prickar som verkar följa din blick kallas glaskroppar. De är synligare under vissa delar av dagen och mindre synliga under andra delar. Nästan alla människor upplever dem någon gång och oftast påverkar de inte synen. De orsakas av åldersrelaterade förändringar i ögats glaskropp som separeras och krymper från näthinnan när vi blir äldre. Personer som är närsynta upplever dessa glaskroppar oftare och tidigare i livet eftersom deras ögonglob är längre.

Alla som upplever ett regn av svarta prickar som långsamt rör sig uppåt ska besöka en optiker eftersom detta i vissa fall kan tyda på blödningar i glaskroppen (glasögonblödning).

Det är också viktig att omedelbart söka expertråd- och behandling om du upplever någon form av försämrad syn, till exempel en dimmig syn, suddiga konturer, dåliga kontraster, grå eller svarta prickar i ditt centrala synfält, ojämna eller förvrängda linjer eller ökad ljuskänslighet.

Vad är den "blinda fläcken" i våra ögon? Och var kommer den ifrån?

Såväl ditt högra som ditt vänstra öga har en blind fläck, som är den del av ditt synfält som inte uppfattas. Detta är delen av ditt synfält där det inte finns några ljusuppfattande fotoreceptorceller. Anledningen till att vi ändå kan se allt och inte uppfattar någon typ av synavbrott är att hjärnan kompenserar för den blinda fläcken genom att använda information från det andra ögat.  För mer information, gå till…

Varför rycker ögonlocken ibland?

Ryckningar eller spasmer i ögonlocket kan hålla på i timmar eller dagar, vilket kan innebära bekymmer och påverka den drabbades vardag. Oftast är ryckningarna helt ofarliga och beror på orsaker som stress, ögontrötthet eller sömnbrist. De försvinner normalt av sig själva. Om ögonlocket fortsätter att rycka kan det ibland hjälpa att slappna av ögat genom att täcka det med tyg som blötts i varmt vatten eller genom att blunda och försiktigt massera ögonlocket.

Viktigt:  I sällsynta fall, till exempel om ögonlocket fortsätter att rycka efter försöken att slappna av det, kan detta tyda på en mineralbrist, infektion eller sjukdom. Kontakta en optiker om du är osäker.


Dela denna artikel