ZEISS FÖR OPTIKER

ZEISS UVProtect Technology

Fullt UV-skydd i klara glas. Hela dagen. Varje dag. För alla.

Erbjud dina kunder fullt UV-skydd i  klara glas  för friska ögon och perfekt syn. Alla ZEISS-glasögonglas har fullt UV-skydd upp till 400 nm, samma UV-skydd som de bästa solglasögonen.  

 • Glasen blockerar UV-strålning på upp till 400 nm
 • Fullt UV-skydd för ögonen och huden runt ögonen
 • Ger samma UV-skydd som de bästa solglasögonen

Varför är UV-skydd viktigt på klara glasögonglas?

 • 400 nm

  Internationella strålskyddskommissionen för icke-joniserande strålning (ICNIRP) och många hälso  organisationer  har fastställt standarden för UV-skydd på 400 nm.1  

 • 40 %

  Cirka 40 % av UV-strålningen från dagsljus finns i våglängden som inte blockeras helt av material som hävdar “100 % UV-skydd” men bara blockerar upp till 380 nm.2

 • 50 %

  När vi fyller 20 har vi dessutom utsatts för 50 % av den totala UV-strålning vi exponeras för fram till att vi är 60 år gamla.3

 • 20 %

  Enligt världshälso  organisationen  (WHO) orsakas eller försämras ungefär 20 % av alla starrfall av UV-strålning.4

 • 5 - 10 %

  Ungefär 5 till 10 procent av alla hudcancerfall uppstår på ögonlocken.5

 • 9 %

  Endast 9 % av användarna känner att deras nuvarande glasögonglas ger ett 100 % UV-skydd.6

UV-strålning.

UV-strålning finns hela tiden – året runt, hela dagen, på vintern och på sommaren, i solsken och när det är mulet.  

Av detta skäl är efterfrågan på skydd universal. Dina kunder kan använda solkräm för att skydda sin hud. Men det finns inte så många alternativ när det gäller att skydda ögonen mot skadlig UV-strålning.

Vi utsätts för allt mer UV-strålning.

Människan utsätts för allt mer UV-strålning ozonförtunning och globala klimatförändringar som påverkar ytstrålningsnivån. En ökad livskvalitet och  en  ständigt förändrande livsstil leder till mer tid som spenderas på fritidsaktiviteter i UV-intensiva miljöer.  Detta påverkar  ögonen,  och som optiker behöver du  tänka  bortom vanliga  UV-glasbeläggningar  för att få förbättrat skydd till dina kunders ögon.    

Vi utsätts för alltmer UV-strålning.
En närbild av en kvinnas ansikte, med fokus på vänster öga.

Dina kunders ögonhälsa är för viktiga för att riskera.

Även om ljus är en viktig del av våra liv – beroende på dos och hur mycket man utsätts för  –  osynlig UV-strålning kan vara skadlig för dina kunders hälsa och seende. Med tanke på dessa  hälsorisker så är det viktigt att skydda sig mot det varje dag. Det är aldrig för sent att förhindra ytterligare skador.  

På denna bild visas en närbild av ett ohälsosamt öga som visar hur potentiella ögonrisker kan se ut.

Hälsorisk för kundens ögon.

UV-strålning kan orsaka cellskador i vävnader där den absorberas. Framförallt absorberas UV-strålningen i ögats lins och i hornhinnan, men vissa delar av UV-A-strålningen når även näthinnan där den bidrar till oxidativ stress.

Potentiella ögonrisker:  pterygium, keratit,  katarakt  och makuladegeneration.

Bilden visar en närbild av ett ohälsosamt öga som illustrerar potentiella okulära kopplade risker.

Hälsorisk för området runt ögonen

Vävnaden omkring ögonen ger också ett skydd. Denna vävnad absorberar en stor del av UV-strålningen med våglängder på upp till 400 nm.  

Dina kunder kan uppleva potentiella okulära adnexa villkor:  fotoåldrande, rynkor, solfläckar, hudcancer.  

Många glasögonglas hävdar att de skyddar dina ögon mot UV-strålning.

Tyvärr  skyddar inte alla glasögonglas användarnas ögon och huden omkring komplett. Cirka 40 % av UV-strålningen från dagsljus finns i våglängder som inte blockerar helt av material som hävdar 100 % UV-skydd. Dessa material blockerar bara upp till 380 nm.2  

Många glasögonglas hävdar att de skyddar dina ögon mot UV-strålning.
Bilden visar ett diagram som jämför UV-skyddsnivån för ZEISS-glasögonglas och andra marknadskonkurrenter.

Nivå av UV-skydd

Idag tillhandahåller optikbranschen glasögonglas på marknaden som ger olika nivåer av UV-skydd,  som använder speciella beläggningar eller andra substrat.  Detta skapar  förvirring om hur mycket skydd som finns och som behövs.  Av detta  skäl  använder ZEISS  UV-skydd som standard i alla sina  klara glasögonglas.

Höj standarden för ögonhälsa

Internationella strålskyddskommissionen för icke-joniserande strålning (ICNIRP) och flera hälso  organisationer  har fastställt standarden för UV-skydd på 400 nm. ZEISS har anpassat sitt sortiment av glasögonglas för att säkerställa att dessa rekommendationer och premiumstandarder för skydd uppfylls.  UVProtect  Technology går ännu längre än gällande standarder mot en högre grad av UV-skydd som gör det möjligt för klara ZEISS-plastglas att blockera skadlig UV-strålning på upp till 400 nm. Detta är samma UV-skyddsstandard som i högklassiga solglasögon.

Höj standarden för ögonhälsa
På bilden visas ett linjediagram som illustrerar den totala och relativa instrålningen under varje våglängd.

Varför är 400 nm en bättre standard för UV-skydd?

På grund av de skadliga effekterna har vetenskapliga organisationer och  tillsynsorgan  som forskar om de biomedicinska effekterna av ljus och strålning alltid fastställt behovet av skydd mot UV-strålning till 400 nm. Instrålningen på 380–400 nm är intensivare och utgör 40 % av den totala mängd instrålning som når jordytan.    

Med ett skydd på upp till 400 nm, kan ZEISS-glasögonglas ge dina kunder den skyddsnivå som rekommenderas av dessa  erkända  organisationer.

UV-skydd på glasets bakre yta – äkta UV-skydd från alla sidor.

Om ögat utsätts för UV-strålning har detta en direkt påverkan från glasets sidor och bakre ytor. För att förhindra reflektion från den glasets bakre yta in i ögat, är UV-skydd på glasets bakre yta nu standard i alla ZEISS  DuraVision-ytbehandlingar. Med denna kombination får användaren ett nödvändigt UV-skydd.

Bevisad kundnöjdhet med ZEISS UVProtect Technology.

Användartester och återkoppling från kunderna visar en hög kundnöjdhet med ZEISS UVProtect Technology:
 • 96 %

  av glasögonanvändarna säger att de är nöjda med hur klara och estetiska ZEISS UVProtect-glasen är.7

 • 99 %

  av konsumenterna håller med om att UV-skydd i samma klass som solglasögon skulle vara fördelaktigt även i vanliga glasögon.7

Kontakta oss

Schemalägg ett möte

Formulär laddas...

Informationen som anges i kontaktformuläret kommer att användas för att besvara din förfrågan till Carl Zeiss Vision Care per e-post eller telefon. Klicka här för att läsa vår policy om dataskydd.

Bli en ZEISS-partner

Formulär laddas...

Informationen som anges i kontaktformuläret kommer att användas för att besvara din förfrågan till Carl Zeiss Vision Care per e-post eller telefon. Klicka här för att läsa vår policy om dataskydd.

 • 1

  “ICNIRP:s riktlinjer om begränsning av exponeringen för ultraviolett strålning med våglängder på mellan 180 nm och 400 nm (inkoherent optisk strålning).

 • 2

  NASA Technical Memorandum, A. T. Mecherikunnel and J. C. Richmond – Spectral Distribution of Solar Radiation, 1980.
  Industry Standard AS-NZS 1067 (2003) (English): Sunglasses and fashion spectacles [By Authority of Australian Consumer Protection Notices No.13 of 2003 and No. 4 of 2005].

 • 3

  Green AC, Wallingford SC, McBride, P. Childhood exposure to ultraviolet radiation and harmful skin effects: Epidemiological evidence. Prog Biophys Mol Biol. 2011 Dec: 107(3): 349-355.

 • 4

  Globala data om synskador år 2002. Resnikoff S, Pascolini D, Etya'ale D, Kocur I, Pararajasegaram R, Pokharel GP, Mariotti SP Bull World Health Organ. 2004 Nov; 82(11):844-51.

 • 5

  Cook BE Jr, Bartley GB. Behandlingsalternativ och framtida prospekt för hantering av ögonlockssjukdomar: en faktabaserad uppdatering. Ophthalmology2001 nov; 108(11):2088-98.

 • 6

  Abraham J, Jabaley M, Hoopes JE. Basal cell carcinoma of the medial canthal region. Am J Surg 1973; Oct; 126(4):492-5. https://news.liverpool.ac.uk/2017/07/06/misapplication-sunscreen-leaving-people-vulnerable-skin-cancer/

 • 7

  Externt användartest från ZEISS med 106 glasögonanvändare och 7 optiker år 2018, D.