DuraVision® BlueProtect - perfekt för inomhusaktiviteter

Riktat blåljusskydd för skarpa glas

Hur blått ljus påverkar vårt seende är omtvistat eftersom vi utsätts för ljusvågor med en viss andel blått ljus både inomhus och utomhus. Å ena sidan behöver vi blått ljus för att hålla oss friska och må bra. Å andra sidan kan blått ljus vara skadligt, framför allt i kraftigt solljus. Vi skyddar oss med solglasögon. Idag utsätts vi dock för mer blått ljus än någonsin tidigare på grund av moderna ljuskällor som t.ex. LED-belysning och den strålning som olika typer av skärmar avger. Jobbar du länge varje dag framför en dator eller i rum med moderna belysningssystem? Vissa tycker att det blåljus som utstrålas av belysning och skärmar känns obekvämt och gör dem trötta. Klara glas med ZEISS ytbehandling DuraVision BlueProtect är hårdhetsbehandlade och försedda med CleanCoat-tekniken för att de ska bli enklare att rengöra, och är dessutom försedda med ett blåfilter som begränsar det blå ljuset inom ett våglängdsområdet 390 till 440 nm.

Fördelar för dig

Skydd mot skadligt blåviolett ljus för klara glas.

  • Hjälper användare som oroar sig för de potentiellt skadliga effekterna av blåviolett ljus inomhus, och som vill ha ett passande skydd.
  • ZEISS DuraVision BlueProtect är en ny ytbehandling för klara glas med ett blåfilter som begränsar det blå ljuset i ett våglängdsområde på 390 till 440 nm.
  • Det släpper dock igenom det "hälsosamma" blå ljuset som våra kroppar behöver. Studier har visat att blått ljus i området 400 till 520 nm (maxnivå 460 nm) är mycket viktigt för att kroppen ska kunna reglera melatoninnivåerna och därmed för att kontrollera vår biologiska rytm och vårt välbefinnande.
  • Hårdhetsbehandling och CleanCoat-yta för enkel rengöring – allt ingår.

Vem behöver DuraVision BlueProtect®?

Skydd mot blåviolett ljus, även inomhus

ZEISS DuraVision BlueProtect är en speciell ytbehandling för människor som tillbringar mycket tid inomhus och utsätts för det potentiellt skadliga blåljus som utstrålas av LED-skärmar, datorskärmar eller surfplattor och som störs av detta.

Skydd mot blåviolett ljus, även inomhus

Bra och dåligt ljus

För mycket ljus inom de ultravioletta och blåvioletta områdena kan skada ögonen permanent. Dels kan det leda till smärtsamma inflammationer i bindehinnan och hornhinnan, och dels skada ögats lins (t.ex. i form av katarakt) och framför allt näthinnan (makuladegeneration). Därför är det så viktigt att använda solglasögon med 100 % UV-skydd i kraftigt solljus, framför allt vid kraftig bländning som t.ex. på havet eller vid skidåkning.

Vad gäller för den som ofta utsätts för inomhusljuskällor med en hög andel blått ljus?

Allt större hänsyn tas nu till den höga andelen blått ljus i LED-skärmar och lågenergilampor och i strålningen från bildskärmar på mobiler, datorer, surfplattor och liknande.

Den goda nyheten är att ingen av studierna som hittills har genomförts tyder på att användning av datorskärmar eller att titta på dessa nya typer av ljuskällor under längre perioder skadar näthinnan. Det är dessutom viktigt att komma ihåg att vi utsätts för 30 gånger så mycket blått ljus om vi vistas utomhus i en timma än om vi sitter inomhus framför datorn.

Faktum kvarstår dock att blåljusstrålningen från ljuskällor eller bildskärmar kan irritera eller trötta ut ögonen för en del. Här kan ZEISS glas med DuraVision® BlueProtect hjälpa. De begränsar andelen blått ljus inom våglängdsområdet 390 till 440 nm – utan att kompromissa med ljusets positiva egenskaper inom 450 till 500 nm.

Översikt: fördelar och nackdelar med blått ljus

Fördelar
Nackdelar

Att kontrollera vår biologiska rytm
Studier har visat att blått ljus inom området 400 till 520 nm (maxnivå 460 nm) är mycket viktigt för kroppens förmåga att reglera melatoninnivåerna och därmed för att kontrollera vår biologiska rytm och vårt välbefinnande.

Ökad risk för skador på näthinnan
Vissa studier tyder på att lång tids exponering för
blått ljus på under 460 nm (med en maxnivå på 440 nm) kan leda till fotokemiska skador på näthinnan. Dessa skador kan på lång sikt utgöra en risk för makuladegeneration.

ZEISS blåljusfilter.

Rätt produkt för att skydda mot potentiellt skadligt blåviolett ljus – för alla

I ZEISS produktsortiment för att skydda mot potentiellt skadligt blått ljus finns en lösning som passar alla.

Skylet och ZEISS PhotoFusion är tonade och färgskiftande glas som filtrerar det blå ljuset olika intensivt och samtidigt ger 100 % UV-skydd. DuraVision BlueProtect är vårt senaste tillskott till sortimentet och har ett speciellt funktionslager som delvis reducerar det blå ljuset. Perfekt för användning inomhus där nivåerna av blått ljus är låga.

En översikt

ZEISS blåljusfilter.
Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig