Vintern – en tid för läsning

Rätt läsglasögon kan förhöja dina läsupplevelser ännu mer

Ute är det fortfarande vinter. Det kalla vädret letar sig in genom märg och ben; snö och regn faller om vart annat; dagarna är korta. Få av oss känner det där riktiga drivet att ge oss ut. Det är ju så mycket skönare att kura ihop sig inne i värmen. Under den här årstiden vill vi gärna läsa, spela spel med familjen eller småprata med vänner över en kopp te och några kakor. Är du över 40 år har du kanske märkt att en viss läshjälp gör det lättare att njuta fullt ut av dessa nöjen. Din säkra väg till fortsatt läsnöje stavas precisionsglas.

Ute är det kallt, mörkt och allmänt omysigt. Ett sätt att hantera den kalla säsongen är att krypa ner under en yllefilt med en varm dryck och en god bok. En perfekt läsupplevelse förutsätter givetvis en perfekt syn. Hos människor över 40 år har linsen i ögat ofta förlorat så mycket av sin elasticitet att den har svårt att böja sig eller ackommodera som det kallas på fackspråk. Det blir då allt svårare för ögat att tydligt se föremål som är närmare än en meter. Bokstäver blir suddiga och ögat måste jobba hårt för att överhuvudtaget känna igen dem.

Den enkla lösningen är ett par läsglasögon. Om du unnar dina ögon det allra bästa ska du välja ZEISS precisionsglas. Skräddarsydda läsglasögon anpassas efter användarens synstyrka och anatomi, och är dessutom optimerade för synområdet på nära håll. Idag finns ett stort utbud av lösningar för olika synavstånd och synområden. Bland alternativen hittar du allt från traditionella terminalglasögon till enkla läsglasögon (speciellt för läsning), från moderna terminalglasögon (för att läsa, arbeta på den bärbara datorn eller spela spel med familjen) till Plus-serien (för tydlig syn inomhus på upp till fyra meters håll). Rådfråga din optiker och välj terminalglasögon utifrån dina behov.

ZEISS avancerade teknik låter alla gå den lätta vägen. Även läsare med kraftiga synfel kan välja tunna, platta och lätta glas som är så bekväma att de knappt märks.

Ett råd i all välmening – idag kan du hitta enkla läsglasögon i var och varannan butik eller bensinstation. De har visserligen lägre inköpspris än personligt anpassade läsglasögon, men de medför nackdelar som kan kosta i längden. Glasstyrkan i billiga glasögon är inte anpassad efter skillnaden i dioptrivärde mellan ögonen och inte heller till eventuell astigmatism. Vad innebär det? Efter bara några sidor i boken kan användaren uppleva huvudvärk eller känna sig yr. Han eller hon kan drabbas av en migränattack eller ser återigen otydliga bokstäver på sidan. Allt detta slipper du med ett par skräddarsydda läsglasögon. De ger i stället högsta läskomfort, avslappnade ögon och skarp syn i många timmar i sträck. Personliga glasögon kan dessutom kompensera för astigmatism.

En annan viktig aspekt – kunder som köper färdiga glasögon i en vanlig butik och som inte känner till sin exakta synstyrka väljer glasögon utifrån en exempeltext. Studier har dock visat att majoriteten av användarna väljer glasögon som är för starka. Det kan kanske kännas bra till en början eftersom synen tydligt förbättras, men har många negativa effekter i det långa loppet. Ett för starkt glas begränsar avståndsområdena där glasögonen fungerar väl. Det gäller i synnerhet mellanområdet som vi använder vid kontors- eller datorarbete. Om du istället väljer en speciallins från ZEISS är den optimerad för det önskade synområdet.

Vet du inte hur bra du ser eller var det länge sen du gjorde ett syntest? Gör ett besök hos en lokal optiker. En synundersökning är en god investering eftersom den garanterar att du får terminal- eller läsglasögon som är optimalt anpassade efter dina ögon. Därmed kan du fortsätta att njuta av sköna lässtunder – hur ofta och hur länge du vill.

ZEISS SmartLife Lenses
All-day clear and comfortable vision. Hantera alla dagliga utmaningar som dina ögon ställs inför med ZEISS SmartLife Lenses.
Tydligt och bekvämt seende hela dagen. Take on everything your eyes face today with ZEISS SmartLife Lenses.

ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!
Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Prestera bättre med sportglasögon i din egen styrka Optimal syn för idrottare
De bästa solglasögonen för sport Vilka utmaningar ställs idrottsmän inför när de utövar sin favoritsport?
Bättre syn för idrottare Mer än bara snygga – sportglasögon har många fördelar för både proffs och amatörer
Se bättre i backen Många som älskar att åka skidor och snowboard kastar sig utför utan att se ett dyft, vare sig de brukar ha glasögon eller linser inte.

Liknande produkter