Måttlig till kraftig katarakt

Allt du behöver veta om operationer, behandlingar och förebyggande åtgärder

Din syn försvagas hela tiden och successivt bildas ett tjockt moln framför dina ögon som blir större och större tills du bara kan se genom en tjock dimma. Grå starr är en allvarlig ögonsjukdom om den inte behandlas, men den kan enkelt botas med en rutinoperation som återställer patientens syn. SE BÄTTRE berättar: Vilka kirurgiska metoder och behandlingar finns för grå starr och hur kan man bäst förhindra det?

Det finns för närvarande inget sätt att bota grå starr med läkemedel. Ett behandlingsalternativ är dock att operera: den grumliga ögonlinsen ersätts då med en konstgjord lins (intraokulär lins) tillverkad av akryl eller silikon.

Det låter kanske som en stor operation, men det är det inte. Operationen är en av de säkraste och vanligt utförda för behandling av grå starr. Det är faktiskt den vanligaste operationen som utförs idag. Patienten och läkaren pratar om när operationen ska göras. Huvudfrågan här är hur mycket den dimmiga linsen påverkar patientens liv. De första tecknen på grå starr är visuella fel som ser ut som en dimma och en ökad ljuskänslighet. När sjukdomen utvecklas får man typiska symptom som: svagare färger och kontraster, problem med att se i gryning/skymning eller svagt ljus, att man blir mer bländad och att ögonen får svårare att anpassa sig till ljus och mörker. Grå starr gör att grumligheten kommer långsamt under flera år, vilket betyder att patienterna går till läkaren först när det är för sent. Om gråstarren är genetisk så rekommenderas operation direkt för att återställa patientens syn så snabbt som möjligt och minska risken för permanenta skador. Åldersrelaterad grå starr kräver också operation utan fördröjning. Om gråstarren inte behandlas så kan patienten bli blind. Fortsätt att läsa för att ta reda på mer om operationen och hur man kan förhindra grå starr.

Grå starr: Vad innebär en operation?

Grå starr: Vad innebär en operation?

Operationen görs normalt under lokalbedövning som dagkirurgi. Först läggs en lokalbedövning runt det påverkade området, antingen med ögondroppar eller med en injektion. En allmän bedövning ges sällan förutom till barn eller i speciella fall, till exempel om patienten har en jobbig hosta. När bedövningen börjar verka så tar läkaren bort den grumliga linsen på det öga som är mest drabbat och sätter in den nya, konstgjorda linsen i ögat. Operationen av de andra ögat görs först vid ett senare tillfälle – och först när det första ögat har läkt och fungerar som det ska. För att ögonläkaren ska använda rätt konstgjord lins måste en exakt mätning av ögat göras. Endast på detta sätt kan säkerställas att operationen kan utföras utan komplikationer och att patienten kan se så bra som möjligt med den nya linsen. För att uppnå ett optimalt resultat utförs 75 % av alla operationer för grå starr med hjälp av medicinsk utrustning från ZEISS. En behandling av grå starr består av många olika steg och flera typer av apparater – från diagnos till uppföljning. ZEISS har rätt produkter och lösningar genom hela processen för att hjälpa läkarna vid behandling av grå starr.

Vilka operationer finns det?

Fortsätt läsa för mer information om standardoperationer för behandling av grå starr. Klicka här om du vill veta mer om ögonens struktur och funktioner.

Det finns två operationsprocedurer för att bota denna sjukdom: extrakapsulär kataraktextraktion (ECCE) och intrakapsulär kataraktextraktion. Den extrakapsulära operationen är den vanligaste av dessa två. Under denna operation förblir linsens "naturliga montering", eller linskapseln, intakt. Linsen tas bort, men dess "bakvägg" lämnas orörd. Fördelen med denna metod är att den nya, konstgjorda linsen kan fästas bättre i ögat. Det finns tre olika sätt att utföra en extrakapsulär kataraktextraktion: fakoemulsifiering, femtosecond kataraktoperation och manuell ECCE.

Intrakapsulär kataraktextraktion

Intrakapsulär kataraktextraktion är nu förlegad. Denna operationstyp användes fram till 1960-talet när den byttes mot extrakapsulär kataraktextraktion. Intrakapsulär kataraktextraktion innefattar den grumliga linsen – och dess hölje – som tas bort helt från ögat. Denna teknik innebär vanligen stora risker och utförs bara i undantagsfall, till exempel om andra metoder inte är möjliga av medicinska skäl.

Fakoemulsifikation

Fakoemulsifikation är den vanligaste metoden för att behandla grå starr. Efter bedövningen görs ett litet snitt (två eller tre millimeter) och en ultraljudssond sätts in i ögat. Sonden använder ultraljudsvågor för att luckra upp den grumliga linsen och delarna avlägsnas genom att sugas upp. Sedan sätter kirurgen in den anpassade, vikbara, konstgjorda linsen i ögat genom det lilla snittet. Det behövs inga stygn eftersom snittet är så litet att det läker av sig själv.

Femtosekund kataraktoperation

Femtosekund kataraktoperation anses vara den mest exakta och skonsamma proceduren som finns tillgänglig idag. Snittet, upplösningen och borttagningen av linsen utförs alla med en datorhjälpt laser, femtosekund laser. Namnet kommer från de ljusvibrationer den sänder ut, längden på vilken den ligger i femtosekund-intervallet. Femtosekunder är mycket kort – en femtosekund är 0,000000000000001 av längden på en normal sekund. Lasern kommer bara i kontakt med vävnaden under en bråkdels sekund, vilket gör operationen så skonsam som möjligt. Kataraktoperationer som utförs med hjälp av femtosekund laser är olämpliga för patienter vars lins är mycket hård på grund av ett framskridet skede av sjukdomen.

Manuell ECCE

Som namnet indikerar utförs den extrakapsulära kataraktextraktionen för hand, dvs. med hjälp av laser eller utraljud. Kirurgen gör ett snitt som sedan sys ihop. Sömnaden gör att bindhinnan drar ihop sig och böjer sig. Läkningsprocessen med manuell ECCE tar längre tid och innebär en större inflammationsrisk. Denna typ av operation utförs därför bara i undantagsfall, till exempel hos patienter med framskriden katarakt för att skydda bindhinnan, eller om linsen är så hård att den inte kan lösas upp till vätska och tas bort i en del.

Efter operationen: Vad ska jag tänka på?

Patienten skickas ofta hem direkt efter operationen. Om operationen utförs på en inlagd patient så hålls patienten oftast kvar för observation under två till tre dagar. Precis som för de flesta ögonbehandlingarna är det mycket viktigt att ta hand om ögonen ordentligt efteråt. Efter operationen ska patienten använda en salva under minst 24 timmar för att skydda och underhålla ögat. Dessutom föreskrivs antibiotika och antiinflammatoriska ögondroppar i upp till fyra veckor. Ögonläkaren övervakar läkningsprocessen med jämna mellanrum. Patienten ska tänka på följande efter operationen:

  • Gnid eller tryck inte på ögat
  • Använd rekommenderade läkemedel
  • Gå på uppföljningsbesök
  • Undvik att idrotta eller delta i andra fysiska aktiviteter, särskilt de första dagarna efter operationen
  • Se till att inte få vatten, schampoo eller tvål i ögat
  • Simma inte och undvik att vistas i en bastu

Det finns ju aldrig några garantier, men om patienten inte lider av några andra ögonproblem, så kommer operationen troligen att helt återställa patientens syn. Patienten kommer alltså inte längre behöva använda glasögon eller linser för att se tydligt. Synen kommer att vara tydlig redan dagen efter operationen när bandaget tas bort. Om patienten lider av andra ögonsjukdomar eller synfel, så måste dessa korrigeras med rätt synhjälp efter operationen.

Hur kan man förhindra grå starr?

Observera att man inte har hittat alla orsaker till grå starr. Beroende på orsaken finns en rad sätt att förhindra grå starr. Åldersrelaterad grå starr är en naturlig del av att bli äldre. Denna typ av grå starr kan inte förhindras. Samma gäller ärvd grå starr. En mässlinginfektion i livmodern kan också orsaka grå starr hos det ofödda barnet. Därför rekommenderas det att man vaccinerar sig mot mässling för att förhindra att det ofödda barnet utvecklar grå starr. Det bästa sättet är att kolla vilka vaccinationer du har innan du blir gravid eller så snart du vet att du är gravid och att sedan ta de vaccinationer du behöver.

Det finns inget annat effektivt sätt att förhindra grå starr än att undvika vissa faktorer som ökar riskerna för att utveckla sjukdomen. Dessa faktorer är:

  • Rökning och alkohol: Det är bevisat att det finns en koppling mellan rökning och grå starr. Sjukdomen kan därför förhindras genom att man slutar röka eller inte börjar röka alls. Samma sak gäller en stor alkoholförbrukning.
  • Diabetes: Är en annan riskfaktor. Avgörande faktorer för att förhindra diabetes är att äta rätt, sova tillräckligt och motionera regelbundet. Om sjukdomen redan har diagnostiseras så måste den omedelbart behandlas.
  • Ögonskador: Skador på ögat ökar också risken för att utveckla grå starr. Risken för skador på ögat kan dock minskas genom att använda skyddsglasögon när man utför riskfyllda uppgifter (till exempel om man borrar eller slipar något).
  • UV-strålning: För att undvika skador från UV-strålning bör man alltid använda glasögon med rätt UV-skydd på semestern eller i solariet, till exempel solglasögon eller skidglasögon i bergen. Ett par sol- eller skidglasögon är mycket effektiva för att skydda ögonen och minskar risken för grå starr avsevärt. Tänk på att UV-ljus och UV-strålar också innebär en risk under molniga dagar. Se därför till att alltid skydda dina ögon och din hud från UV-strålar, även under gråa dagar.
Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Relaterade artiklar

10 tips för friska ögon Att förebygga torra och ansträngda ögon.
Grön starr – allt du behöver veta om den näst vanligaste orsaken till blindhet Grön starr är en allvarlig ögonsjukdom som påverkar ögontrycket.
Varför barnglasögon måste erbjuda optimalt UV-skydd Vad alla föräldrar bör veta om att skydda barnets ögon mot skadlig ultraviolett strålning (UV-strålning).
Vilka solglasögon passar din favoritaktivitet bäst? Perfekta solglasögon för alla tillfällen

Liknande produkter