Sportglasögon för en ny generation löpare: Nike Vision Vaporwing solglasögon för löpning

Två starka aktörer, Nike Vision och ZEISS, har samarbetat för att skapa ett par sportsolglasögon för löpare som tar den där extra rundan.

Dessa sportsolglasögon har den perfekta kombinationen av bågar och glas. Under en nära samarbete med ZEISS har Nike Vision utvecklat ett par revolutionerande solglasögon för löpare som alltid ger 110 %. Med dessa solglasögon behöver löparen inte koncentrera sig på något annat än sin träning. SE BÄTTRE ville ta reda på mer. Vi pratade med Carl Allen och Vincent Faivre d'Arcier, designers från Nike Vision, och Flora Schierano från ZEISS om utvecklingen av solglasögonen Nike Vision Vaporwing.

Sportglasögon för en ny generation löpare: Nike Vision Vaporwing solglasögon för löpning

SE BÄTTRE: De nya sportsolglasögonen Nike Vision Vaporwing har en imponerande och innovativ design. Kan ni berätta mer om själva designprocessen?

Carl Allen (Nike Vision): Vi började med att noggrant och intensivt undersöka vilka behov en idrottare har. Efter mycket forskning insåg vi att glasögontillverkningen idag inte höll samma takt som de alltjämt utökade behoven hos idrottare. För att kunna överföra höjda prestationsnivåer till glasögon, förstod vi att vi behövde ändra sättet på vilket glasögon tillverkas och vi började med glaset. Vi fick ta det från början, och glömma bort allt vi visste om glasögonglas och tillverkning för att få fram ett innovativt koncept. Vi ville sudda ut linjen mellan glasögonbågen- och glasen och tänkte: tänk om glaset blev bågen och tvärtom? För oss handlar glasögon enbart om skydd och prestation. Därför var det så viktigt att vi kunde utöka glasögonglaset så mycket som möjligt och ge maximalt skydd så att idrottarna fick gå in i sin löpning och bara koncentrera sig på den.

SE BÄTTRE: Är dessa sportsolglasögon bara utformade för löpare eller kan de även användas för andra sporter? Kan jag till exempel använda dem som vanliga solglasögon?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): Vi skapade dessa glasögon med löpare i åtanke, men det betyder inte att man inte kan använda dem i andra sporter som kräver maximal täckning och skydd. Självklart kan de även användas som vanliga solglasögon.

SE BÄTTRE: Vilka innovationer i glasögonen är vanliga i andra ZEISS-produkter? Och vilka innovationer är speciellt utvecklade för dessa nya ZEISS-glasögon för Nike Vision?

Flora Schierano (ZEISS): ZEISS utveklar ständigt nya färger för att hjälpa idrottare att prestera bättre, oavsett miljön eller ljusförhållandena där sporten utövas. Vårt samarbete med Nike Vision för Nike Vision Vaporwing sportsolglasögon var mycket speciellt.

ZEISS har kunnat förvandla en innovativ design till riktiga glasögon, med perfekt optik och skarp synsskärpa. Med hjälp av ett team bestående av experter inom optik, oftalmologi, tillverkning och annat försökte ZEISS personal hitta lösningen hos andra delar av företaget som till exempel dess Industrial Metrology business group. Medan man tillverkar 98 % av solglasögonen utifrån redan befintliga mallar, så skapade ZEISS team i Tyskland och Italien mätetal för en ny mall specifikt för Nike Vision Visions glasögon. De började från grunden och skapade en mall som skulle bli så nära optisk perfektion som bara var möjligt. Att skapa den här typen av mall säkerställer också detta. Eftersom glasögonen kommer ut i sin slutgiltiga form, så slipper man slänga överflödigt material som normalt blir över under en tillverkningsprocess med en förproducerad mall (när den slutgiltiga produkten är uttagen).

När den tillverkats så slipades mallen med samma diamantskärningsteknik som används för slipning av extremt noggranna optiska ytor. Detta säkerställer så lite suddighet som möjligt genom att man tar bort alla brister i glasögonens mall. Denna mödosamma process innebar att ZEISS team behövde skära mallen för att anpassa den efter solglasögonens geometriska mått. Det krävdes runt 30 omarbetningar för att finslipa den slutgiltiga produktens specifikationer och matematik.

Under årtionden har den strikta optiska 0.09D-standarden för solglasögon begränsat designers, vilket har tvingat dem att bara använda sfäriska och toriska ytor för deras topprodukter. ZEISS har anpassat avancerad friformsdesign och produktionsmetoder som utvecklats för oftalmologisk och precisionsoptik för att uppnå 0.06D optisk prestation för allmänna, komplext formade ytor. Denna extra frihet har gjort det möjligt för det kreativa teamet hos Nike Vision att simultant optimera anpassningen, aerodynamiken och utseendet på deras nya sortiment med premium sportglasögon, utan att göra avkall på den optiska prestationen.

Den revolutionerande tillverkningsprocessen hade aldrig använts för glasögon förut, men kommer utan tvekan att sätta standarden för glasögontillverkning i framtiden.

SE BÄTTRE: Hur lång tid tog det att utveckla dessa sportsolglasögon?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): Det tog oss drygt två år från ritbordet till den slutgiltiga produkten. Vi var tvungna att tänka om helt hur glasögon skulle se ut. Vi behövde glömma allt vi visste om glasögon och tillverkning för att börja från grunden och ta fram detta innovativa koncept. Vi visste inte ens om produkten skulle kunna tillverkas.
Vi fokuserade mycket på glasögonglaset, vilket kändes som den viktigaste delen av bågen. Vi ville sudda ut gränserna mellan bågarna och glaset och undrade: hur skulle det vara om glaset blev bågen och tvärtom?
För oss handlar glasögon om skydd och prestation. Därför var det så viktigt att kunna utöka glaset så mycket som möjligt. Detta ger maximalt skydd, vilket gör att löpare och andra idrottare kan fokusera helt och hållet på sin träningsprestation.


SE BÄTTRE: Hur startade samarbetet mellan Nike Vision och Marchon, tillverkaren av bågarna?

Carl Allen (Nike Vision): Nike Vision har under många år samarbetat med Marchon för att skapa Nike Vision-sortimentet baserat på vår kunskap om glasögonbranschen. Det här specifika projektet startades med en önskan om att helt omforma branschen för prestationsglasögon. Målet var att göra Nike Vision till den innovativa ledaren för glasögon, på samma sätt som Nike Vision är den innovativa ledaren inom skor och kläder.

SE BÄTTRE: Vad är det som skiljer toppkvalitativa sportglasögon från sportglasögon som bara är bra?

Carl Allen (Nike Vision): Glasögonens skärpa, täckningen och den lätta vikten, tillsammans med den psykologiska aspekten. Vi ville att löparna och andra idrottare skulle känna sig som superhjältar i dessa glasögon och därmed få en psykologisk fördel.
Vi ville också att löparna skulle glömma sina glasögon när de tränar – att det skulle vara tydliga glas, lätt vikt och bra passform: allt detta i kombination skapade glasögon som passar perfekt till användarens ansikte. Ingen imma och maximal ventilation är också en viktig del av den kompletta produkten. Inga distraktioner innebär att du till hundra procent kan fokusera på din löpning.

Further information about Nike Vision Vaporwing sports sunglasses

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Relaterade artiklar

Prestera bättre med sportglasögon i din egen styrka Optimal syn för idrottare
De bästa solglasögonen för sport Vilka utmaningar ställs idrottsmän inför när de utövar sin favoritsport?
Bättre syn för idrottare Mer än bara snygga – sportglasögon har många fördelar för både proffs och amatörer
Se bättre i backen Många som älskar att åka skidor och snowboard kastar sig utför utan att se ett dyft, vare sig de brukar ha glasögon eller linser inte.

Liknande produkter