Polariserande glasögon: Se bekvämt utan störande bländning

SE BÄTTRE förklarar hur polariserande glas minskar störande bländning för ett perfekt seende.

Om du gillar vintersporter, gärna utövar vattensporter eller helt enkelt tillbringar mycket tid utomhus, så kan polariserande solglasögon minska bländande reflexer och blänk avsevärt och göra att du ser bättre.

Hur kan polariserande glas hjälpa mig att se bättre?

Bländande ljus från genomskinliga eller våta ytor är inte bara störande och distraherande, det kan också påverka ditt seende. Exempel på när polariserande glasögon kan hjälpa dig att se bättre:

 • Allmän känslighet mot ljus. Den som är känslig mot starkt ljus kommer att ha mycket nytta av dessa glas och det UV-skydd som de ger (om glasen har fullt UV-skydd). 
 • Om du gärna fiskar, ror båt eller utövar andra vattensporter, så kommer polariserande sportsolglasögon hjälpa dig att se bättre under vattenytan. Det kan vara användbart när du vill fiska upp en riktig bjässe, eller om det är ett hinder under ytan som eventuellt kan vara farligt för din båt eller kanot. 
 • Bilkörning. När vi kör bil så störs vi ofta av bländande solljus som reflekteras från våta vägar, vindrutor och motorhuvar. 
 • Snösporter. I kombination med de traditionella rosa eller gula skidglasögonen kan polarisationsfilter minska det störande starka solljuset som reflekteras i snön. Tänk på att alltid prata med din optiker innan du köper polariserande skidglasögon eller använder dem när du åker skidor, eftersom de kan påverka din kontrastuppfattning. 
 • Efter operation. Under ett par månader efter en ögonoperation (till exempel en starroperation) kan du känna att dina ögon är mer ljuskänsliga. Polariserande glasögon kan göra ditt seende mer bekvämt och göra att du ser kontraster bättre.

Without Polarisation Filter With Polarisation Filter
Utan polariseringsfilter
Med polariseringsfilter

Polariserande glas minskar bländning från vatten avsevärt och förbättrar det allmänna seendet.

Vad innebär polariserande?

Naturligt ljus svänger i alla riktningar, därför beskrivs det som "opolariserat". När ljusstrålar reflekteras av en yta som vatten eller snö, våta vägar eller fönster så svänger de i bara en riktning. Detta innebär att ljusstrålar som normalt reflekteras i olika riktningar istället reflekteras i en enda riktning, de polariseras.

Största delen av detta ljus polariseras horisontalt, dvs. det svänger horisontellt.
I enlighet med detta riktas den molekulära strukturen för den specialfilmteknik som används i polariserande glas från ZEISS horisontellt för att bilda en ogenomtränglig barriär. De horisontella vågorna absorberas sedan av den högeffektiva rutnätstrukturen. På så sätt kan man praktiskt taget eliminera störande och potentiellt farliga reflexer med polariserande glas. Dessutom blir färguppfattningen mer levande. Högkvalitativa glas ger också dina ögon ett komplett skydd mot skadliga UV-strålar.

Opolariserat ljus svänger i olika riktningar och blockeras sedan vertikalt av ett polariserat glas som nästan tar bort de störande effekterna från bländning och reflektioner.

Kan jag använda mina polariserande glas när som helst och var som helst?

Även om dessa glas kan förbättra din syn avsevärt, så finns det situationer när de kan påverka ditt seende negativt och det inte är optimalt att använda dem.

Polariserande sportsolglasögon har för- och nackdelar för vintersportentusiaster, men de passar inte för utförsåkning. Glasen reducerar blänk från solen i snön, men kan göra detaljer i skuggan mörkare. Om en skidåkare inte kan skilja mellan isfläckar och ett hinder kan det innebära risker.

Det är också ofta svårt att se displayer på LCD-skärmar eftersom polarisationsfiltren kan minska synligheten. Även om displayerna i de flesta bilar har optimerats och de kan ses tydligt genom de flesta polariserande solglasögonen, så kan de som kör äldre bilmodeller ha det svårare att se viktiga meddelanden och varningsljus. Även piloter och seglare kan ha svårt att se LCD-displayer.

Rådgör alltid med din optiker innan du köper en produkt med polariserande glas.

Hur mycket kan polariserande glasögon anpassas?

Modern teknik gör det möjligt att använda polarisationsfilter i nästan alla typer av glas. Detta innefattar solglasögon med styrka för tillstånd som närsynthet, åldersynthet och astimatism.

Polarisering fungerar också mycket effektivt med dynamiska solglas som till exempel ZEISS AdaptiveSun. Denna typ av specialsolglas fungerar med fotokromatisk teknik och kan anpassa sin intensitet efter växlande ljusvillkor. Dessa glas blir väldigt mörka i starkt solljus och växlar tillbaka till normal mörkhet i skugga eller när solen börjar försvinna.

Intelligenta solglas som går från mörka i svagt ljus, till ännu mörkare i starkare ljus.
Finns i fyra moderna färger – Brown, Grey, Pioneer och Blue.


Vad ska jag tänka på när jag köper polariserande solglasögon?

Dina glas ska absolut ha ett komplett UV-skydd. Tänk också på att UV-skydd inte är en standardfunktion i alla glas. För att dina ögon och omkringliggande hud ska skyddas mot UV-strålar som är skadliga mot dem ska glasen minst blockera strålar upp till 400 nm. Din optiker kan informera dig om det varumärke du väljer erbjuder ett lämpligt skydd. Kom även ihåg att fråga om klara glas som erbjuder fullt UV-skydd, så att du alltid är skyddad, även molniga dagar.

Du kan också förbättra dina solglasögon med en antireflektionsyta som läggs på glasets bakre yta för att ta bort reflektioner bakifrån. 

When buying polarised sunglasses, what should I look out for?

Se till att få de solglasögon som är optimala för just dig genom att säkerställa att du väljer en lämplig färg. Om du är en löpare, golfspelare eller utövar vatten- eller vintersporter ska du berätta detta för din optiker innan du väljer dina polariserande sportsolglasögon.

Anpassade polariserande solglasögon är ofta dyrare än vanliga solglasögon – men med all rätt. Dessa glasögon skräddarsys efter din styrka och dina behov, vilket säkerställer att du skyddas ordentligt och att glasögonen är bekväma.

Fullt UV-skydd även i alla klara glas från ZEISS.

Solens UV-strålar finns alltid där. Även en mulen dag. UV-strålning kan vara farligt för ögonen men även för området runt ögonen. Skyddar du alltid dina ögon när du är utomhus? Från och med nu finns fullt UV-skydd i alla glasögonglas från ZEISS!

Speciella egenskaper i glasets filter filtrerar bort den skadliga UV-strålningen och skyddar dina ögon.

Vanliga frågor och svar om polariserande solglasögon

Vilka är fördelarna med polariserande solglasögon?

Fördelar

Nackdelar

 • Överlägset bländskydd, även under bilkörning
 • Startkostnaden är större än för glas som inte är polariserande
 • Gör det enklare att se under vattenytan, vilket är optimalt för de som håller på med vattensporter eller är fiskare
 • Kan påverka hur du ser LCD-displayer, vilket du bör tänka på om du är bilförare, pilot eller båtkapten
 • Fungerar bra i solen och i skuggan och du kan fortfarande se färgkontraster i skuggigare delar utomhus
 • Gör det svårt att skilja mellan olika vita nyanser, vilket kan påverka seendet hos skid- och snowboardåkare
 • Passar alla årstider – särskilt i länder med snö under vintermånaderna
 • Om bredbildskärmar och fönster är stärkta med rutnät kan du eventuellt se dessa genom polariserande glasögon. Du kan eventuellt uppleva samma sak genom visiret på en motorcykelhjälm och bör därför testa glasögonen med hjälmen, så att du vet att de passar ihop. 
 • Kan minska skelande och eventuell ögontrötthet, orsakade av ljuskänslighet

 

 • Tillgängliga i många olika färger

 

 • Dina solglasögon kan skräddarsys för nästan alla typer av polariserande receptbelagda glas

 

Hur vet man om solglasögonen är polariserande?

Hitta en yta eller ett föremål som kan blända. Du använder enklast en handspegel. Håll glasögonen horisontellt i handen och titta genom dem. Om du vrider glasögonen ungefär 90 grader, så kommer du att se bländningen från spegeln. Om inte dina glas är polariserande, så kommer de se likadana ut eller eventuellt vara lite ljusare.

Ett annat enkelt sätt att testa polarisering är att använda andra polariserande föremål som LCD-skärmar, dataskärmar eller ett annat par polariserande solglasögon. Håll glasögonen framför skärmen eller glasögonen, vrid dem ungefär 90 grader och kolla om de blir helt mörka eller svarta. Om glasen blir det, så är de polariserande.

Är du fortfarande osäker ska du be din optiker att kontrollera dina glasögon.

Förlorar glasen sitt polarisationsfilter efter ett tag eller blir det svagare?

Nej. Polariserande glasögon tappar inte sin funktion med tiden, om inte glasen spricker, får hack eller går sönder. Om du känner att dina ögon är mer ljuskänsliga och du tror att det är glasens fel, så kan det finnas andra aspekter att ta hänsyn till. Du kan ha för låg styrka på dina receptbelagda glasögon eller så passar de inte längre. Det kan även vara så att du har någon annan underliggande åkomma som orsakar ljuskänslighet. Upplever du detta ska du boka en konsultation hos din optiker och ta med dina glasögon.

Finns polariserande glas i alla färger?

Ja, de finns i många olika färger, men tänk på att mörkare färger ger högre nivåer av polarisering.

Kom ihåg att vissa färgade glas har begränsningar och det finns situationer där de inte passar så bra. Vissa färger kan till exempel hindra dig från att se trafikljus när du kör bil.

Polariserande glas finns i nästan alla tänkbara färger, men prata med din optiker om vad du ska använda dina färgade glas till innan du väljer en nyans.
Polariserande glas finns i nästan alla tänkbara färger, men prata med din optiker om vad du ska använda dina färgade glas till innan du väljer en nyans.

Är polariserande solglasögon skadliga för ögonen?

Inte alls. Eftersom de minskar bländning så reducerar de även den ögontrötthet som du kan uppleva utomhus under alla årstider. Du kommer märka att du skelar mindre och ser bättre färgkontraster när du använder dina polariserande glasögon.

Kan jag bära polariserande solglasögon när jag kör bil?

Ja. Du kan faktiskt förbättra ditt seende när du kör bil genom att minska störande bländning från föremål på instrumentbrädan som reflekteras genom bilrutan, våta vägar, snö, vita trottoarer och metall. Tänk på att det kan vara svårt att se LCD-displayer i vissa bilar.

Vad är bättre, polariserande eller icke polariserande solglasögon?

Inget annat glas på marknaden kan minska blänk bättre än polariserande glas. Det som avgör vilka glas du väljer är dock i slutändan vad du ska använda dina solglasögon till.

Innan du tar det slutgiltiga beslutet ska du beakta nackdelarna som beskrivs ovan och rådgöra med din optiker.

Har alla polariserande solglasögon UV-skydd?

Även om de flesta polariserande glasen också har UV-skydd, så ska du tänka på att det är skillnad mellan komplett UV-skydd och polarisering. Se till att skydda dina ögon helt mot skadliga UV-strålar genom att köpa glas som blockerar upp till 400 nm.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Relaterade artiklar

Prestera bättre med sportglasögon i din egen styrka Optimal syn för idrottare
De bästa solglasögonen för sport Vilka utmaningar ställs idrottsmän inför när de utövar sin favoritsport?
Bättre syn för idrottare Mer än bara snygga – sportglasögon har många fördelar för både proffs och amatörer
Se bättre i backen Många som älskar att åka skidor och snowboard kastar sig utför utan att se ett dyft, vare sig de brukar ha glasögon eller linser inte.

Relaterade produkter