De bästa solglasögonen för sport

Vilka utmaningar ställs idrottsmän inför när de utövar sin favoritsport?

Många utomhussporter ställer våra ögon inför olika typer av utmaningar. Beroende på typ av exponering för solljus är det nödvändigt att använda olika typer av atletiska solglasögon för att kunna träna och tävla på högsta möjliga nivå.

De bästa solglasögonen för löpare, till exempel, skyddar mot solljus, men blir inte obekväma att bära efter lång tid. Skidglasögon måste dessutom filtrera snöns reflektion av solljus. Medan solglasögon för tennis och baseboll måste ge skydd och skarp syn samtidigt som bäraren fortfarande måste kunna röra sig fritt och snabbt utan att tappa sina solglasögon.

I en intervju med en passionerad fiskare presenterar ZEISS förstahandsupplevelser från en amatör som använder solglasögon för att delta i sin favoritsport på bästa möjliga sätt.

Intelligenta solglas som går från mörka i svagt ljus, till ännu mörkare i starkare ljus.
Finns i fyra moderna färger – Brown, Grey, Pioneer och Blue.


Presentation:

Jag heter Dennis Sullivan och är chef på Account Management for Retail and Managed Care hos ZEISS. Jag har en 50 Ton Masters Captain's License och är en entusiastisk fiskare. Jag spenderar den största delen av min tid med att fiska i sjöar och på havet vid USA:s nordöstra kust med min son och mina vänner. Jag har jobbat på sjön från en mycket ung ålder, både som hobbyfiskare och kommersiell fiskare.

Dennis Sullivan, chef på Account Management for Retail and Managed Care hos ZEISS.

Vilka synrelaterade utmaningar ställs du inför när du fiskar?

Bländning från vattnet är den största utmaningen som de flesta fiskare ställs inför. Att kunna se ner i vattnet för att hitta fisk eller se en fisk som närmar sig kroken är väsentligt. Det finns tillfällen då man ser en liten reflektion av betet eller en fena som skär genom ytan; vilket kan innebära skillnaden mellan en lyckad eller misslyckad dag. Att ha ett polariserat glas av hög kvalitet som är anpassat efter den typ av vatten du fiskar i hjälper också. På havet brukar det bli gråa och gröna polariserade solglasögon medan det på sjöar gör sig bättre med gula eller bruna glas.

Ögonskydd och slagfasta material som polykarbonat eller nylon är ett måste. Fiskekrokar och andra vassa föremål används konstant. Att se till att du har rätt solglasmaterial för att skydda dina ögon är viktigt. I många sporter som fiske finns akutvård vid en ögonskada inte alltid i närheten. Ibland när vi fiskar tonfisk ute på havet är det över 100 miles till närmaste hamn. Att bära slagfasta glas som polykarbonat hjälper absolut till att motverka eller minska potentiella skador.

Vad har du för erfarenheter av skyddande solglasögon när du fiskar?

Efter att ha spenderat mer än 35 år som fiskare har jag alltid tänkt på polariserade solglasögon som ett måste, precis som spön, rullar och bete. Att ha ett par polariserade sport-solglasögon är viktigt när man vill fånga fisk men även när du navigerar till och från fiskeplatserna. Oavsett om du åker 10 eller 100 miles ut på havet finns det alltid hinder i vattnet som kan sabba din dag. Att kunna se tydligt för att undvika flytande skräp som stockar eller flytande linor kan spara dig timmar av fördröjning och tusentals kronor i reparationskostnader.

Att ha ett par polariserade sport-solglasögon är viktigt när man vill fånga fisk men även när du navigerar till och från fiskeplatserna.

Vilka egenskaper har det perfekta paret solglasögon?

Egenskaperna jag letar efter i solglasögon är hållbarhet, komfort och klarhet. När jag fiskar använder jag mina glasögon under lång tid och ofta ganska tuffa förhållanden. Därför kräver jag mycket av både bågar och glas. Både bågar och glas måste klara av att kastas runt, möjliga slagsituationer och varierande väderförhållanden, vilket förmodligen stämmer in på de flesta av de bästa sport-solglasögonen. Bågarna och glasen ska vara lätta och bekväma att ha på sig hela dagen. Glasen måste vara polariserade för att eliminera bländning och ge den klarhet som behövs.

ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!
Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Prestera bättre med sportglasögon i din egen styrka Optimal syn för idrottare
Bättre syn för idrottare Mer än bara snygga – sportglasögon har många fördelar för både proffs och amatörer
Se bättre i backen Många som älskar att åka skidor och snowboard kastar sig utför utan att se ett dyft, vare sig de brukar ha glasögon eller linser inte.
Våra topp 10 tips för sportglasögon Vad ska du ha i åtanke när du köper sportglasögon? Läs mer om hur du kan förbättra din sportprestanda samtidigt som du skyddar dina ögon.

Liknande produkter