Se tydligt tack vare högteknologiska behandlingar

Innovativa behandlingar av glasögonglas skyddar glasen optimalt och ökar synkomforten

Alla som har glasögon vet hur viktigt det är att glasen har rätt ytbehandling. Idag är det nästan självklart att nya glasögon ska ha antireflex- och hårdhetsbehandling. Precis som när det gäller utrustningen i en ny bil finns det många olika kvalitetsnivåer och egenskaper som glasögonbäraren kan välja individuellt i samråd med sin optiker.

Glasbehandlingar ger ökad skydd och komfort men är också en designdetalj. Optimala ytbehandlingar gör glasögonglasen till riktiga mästerverk som är perfekt avpassade till ägaren och användningsområdena. Vi hjälper dig att veta vad ska du fråga efter.

Hårdhetsbehandling

För de flesta som bär glasögon blir glasögonen som en del av kroppen. Glasen och bågarna måste klara av många påfrestningar varje dag. Den som bär glasögon vid idrott eller vid arbete med handverktyg, för att inte tala om barn, behöver glasögon som är tillräckligt robusta och tåliga för att inte gå sönder vid tuff fysisk aktivitet. Och som alla vet: ingen orkar ta hand om sina glasögon på ett perfekt sätt jämt. Ibland händer det att glasögonen hamnar på ett bord, liggande på själva glasen. Därför är det viktigt att glasögonen har ett bestående skydd mot repor på glasen.

Till och med mycket små repor kan ha stor påverkan på seendet. Reporna gör att man ser lite suddigt även om glasen har rätt ordinerade värden. Ögonen måste anstränga sig extra mycket och kan om inte annat bli rejält uttröttade. Glasens livslängd blir också kortare. En särskild fördel med plastglas är att de är lätta och bekväma, men plast är ett mjukare material jämfört med mineralglasen vilket gör dem känsligare om de inte har rätt skyddsbehandling. Ytterligare något att tänka på är att ju tunnare plastglasen är – till exempel i vad som kallas plastglas med högt brytningsindex – desto viktigare är det med en hårdhetsbehandling.

Det är mycket viktigt att undersöka hårdhetslackeringens kvalitet och livslängd när du köper glasögon. Om du är mycket fysiskt aktiv blir skyddet för glasen än viktigare.

Glas utan och med hårdhetsbehandling
Glas utan och med hårdhetsbehandling
ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!

Antireflexbehandling

Att både se bra och se bra ut är själva grundtanken med antireflexbehandling för glasögonglas. Det beror på att glasögonglas utan antireflexbehandling skapar ljusreflexer eller spegeleffekter som är störande både för bäraren och den som han eller hon talar med: reflexerna går både in genom glaset och in i ögat och speglas dessutom på glasen mot betraktaren. Båda är lika störande. Glasögonglas utan antireflexbehandling påverkar särskilt seendet vid mörkerkörning i regnväder med våta vägbanor där föraren träffas av ljuskäglorna från mötande fordon. Föraren blir snabbare bländad och riskerar att inte alltid upptäcka svagt upplysta objekt som exempelvis cyklister i tillräckligt god tid.

Därför rekommenderar vi att du investerar i en riktigt bra antireflexbehanding även om du bara behöver glasögon med en lätt korrigering. Antireflexbehandlingar graderas enligt sina reflexionsegenskaper: enkelt uttryckt finns antireflexbehandlingar på nivåerna "enkel", "medium" och "super". Det som brukar kallas "skuggbilder" avgör vilken kvalitet det är på antireflexbehandlingen. En optiker kan lätt identifiera vilken kvalitet det är på antireflexbehandlingen, också på äldre glasögonglas, eftersom den har en speciell färg.

För glasögonbärare som interagerar mycket med andra och/eller kör mycket är det extra viktigt att välja bästa möjliga antireflexbehandling.

Glas utan och med antireflexbehandling
Glas utan och med antireflexbehandling

Clean Coat-Behandling

Tänk dig att du har på dig en riktigt skön ylletröja. Tyvärr fastnar de fina ullfibrerna på dina glasögonglas. På jobbet måste du tillbringa lång tid i dammiga och dåligt ventilerade rum. Efter en sådan dag ser dina glasögon ut som om de hade varit med om en sandstorm. Det börjar regna och du har glömt paraplyet. När regndropparna rinner nedför glasen ser du nästan ingenting. I alla de här situationerna har du nytta av ytbehandlade glas.

Clean Coat och antistatiska behandlingar, till exempel de som ingår i den högklassiga LotuTec-behandlingen från ZEISS, gör glasen antistatiska och vattenavstötande. Glasen kan få en ytbehandling som liknar billack och andra mycket släta ytor med så kallad lotuseffekt. Behandlingen gör ytan så jämn att smutspartiklar eller vattendroppar inte fastnar på glaset, och stöts bort på samma sätt som hos lotusblommans blad. Glas som behandlats med LotuTec är lättare att rengöra och behöver dessutom inte rengöras så ofta. Till och med kladdiga fingeravtryck avlägsnas utan någon större ansträngning.

Glas utan och med vattenavstötande behandling/med LotuTec-behandling
Glas utan och med vattenavstötande behandling/med LotuTec-behandling

LotuTec från ZEISS kombinerar alla de bästa ytbehandlingarna

Valet är inte svårt. ZEISS har gjort det väldigt enkelt med sin LotuTec 3-i-1-produkt. Det är en högklassig ytbehandling som ger allt skydd dina glas behöver: hårdhetsbehandling, antireflexbehandling, CleanCoat och antistatisk funktion i ett enda svep.

Bäst av allt är att den vattenavstötande effekten gör LotuTec-glas mindre utsatta för imma, så seendet påverkas mycket mindre när du rör dig från kall luft till varm.

Vårt tips! Be din optiker visa och förklara exakt vilka kvalitetsskillnader det finns mellan de olika ytbehandlingarna. Tänk igenom hur din vardag ser ut, under vilka förhållanden du kommer att använda dina glasögon och hur länge du vill att de ska hålla utan att börja visa ålderstecken. När du väljer glas från ZEISS kan du kombinera de olika ytbehandlingarna precis som du själv vill.

Glas utan antistatisk behandling/med LotuTec-behandling
Glas utan antistatisk behandling/med LotuTec-behandling
Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Relaterade artiklar

Blått ljus: både bra och dåligt Hur mycket blått ljus behöver vi? Och hur och när bör vi skydda oss mot det?

Förstå din syn 16 okt. 2017

Tags: Ytbehandling

Tio tips för att välja rätt ytbehandling SE BÄTTRE med nya ytbehandlingar – för mer komfort och ökad hållbarhet

Förstå din syn 16 okt. 2017

Tags: Ytbehandling

Liknande produkter