Familjeföretag röner stora framgångar – med hjälp från ZEISS

ZEISS Quality Excellence Center hjälper Bröderna Carlsson AB med programmering och mätningar

Det är nog inte så många som anar att det pågår produktion till rymdraketer i ett litet familjeägt företag i utkanten av Motala. Men det gör det hos Bröderna Carlsson AB. Efter att covid-19-pandemin fick aktiviteten inom flygindustrin att rasa med minst 50 procent har Bröderna Carlsson valt att fokusera på produktion för rymdindustrin. Och det verkar ha varit rätt beslut.

- Vi har sedan en tid tillbaka varit involverade i ett projekt som arbetar med utrustning för att driva raketmotorer för GKN Aerospace i Trollhättan och nu är vi även med i ett projekt som arbetar med lastbärarsystem för rymdraketer. Det kan bli jättestort, säger vd Victor Carlsson.

ZEISS Quality Excellence Center hjälper Bröderna Carlsson med både raketprojekten och andra uppdrag.

- För tre år sedan köpte vi mätmaskiner från ZEISS, och då ingick support för användningen av maskinerna. Men vi har alldeles för mycket att göra för att kunna utföra de mättekniska uppdragen själva. Vi har extremt mycket programmering, så vi köper programmeringshjälp från ZEISS. Vi har en man från ZEISS som arbetar i princip halvtid hos oss. Dessutom får vi praktisk hjälp från ZEISS med att använda programmen här. Den senaste tiden har ZEISS också stöttat oss med faktiska mätningar, säger Victor Carlsson.

Enligt Victor Carlsson finns ett behov av ZEISS expertis, bl.a. eftersom rymdindustrins uppgifter är komplexa och kräver utomordentligt hög precision.

- Det vi jobbar med är inga lätta grejer. Ibland kör vi fast. Då fungerar ZEISS som vårt bollplank. Vi kan ringa dem en måndag och så kommer de dagen efter. Vi har samarbetat med dem i tre år nu och de ger jättebra support. De har alltid kunnat hjälpa oss med det vi behövt.

Bröderna Carlsson fokuserade under många år på formgjuten plast och arbetade till 100 procent med tillverkning av verktyg. 2005 ändrades fokus till 15 procent tillverkning och 85 procent legotillverkning. Utöver projekt för flygindustrin levererar Bröderna Carlsson delar till Siemens produktion av gasturbiner samt flertalet andra kunder och brancher. Victor Carlsson, som är vd och äger företaget tillsammans med sin pappa, är tredje generationen i företaget.
 

Få svar på dina frågor!

Kontakta en av våra experter