OM ZEISS

Vad som driver oss

Som pionjär inom optisk vetenskap utmanar vi ständigt den mänskliga fantasins gränser. Med vår passion att vara bäst på det vi gör skapar vi mervärde för våra kunder och inspirerar världen att se saker på ett nytt sätt.

ZEISS Group

ZEISS är ett globalt ledande teknikföretag inom optik och optoelektronik. ZEISS formar den tekniska utvecklingen och vidgar med sina lösningar den optiska världens och tillhörande branschers horisont.

ZEISS utvecklar, tillverkar och distribuerar innovativa lösningar för industriell mätteknik och kvalitetssäkring, mikroskopilösningar för biovetenskap och materialgranskning, samt medicintekniska lösningar för diagnos och behandling inom oftalmologi och mikrokirurgi. Namnet ZEISS är även synonymt med världsledande litografioptik som används inom chipindustrin för tillverkning av halvledarkomponenter. Det finns en stor global efterfrågan på trendsättande produkter från varumärket ZEISS såsom glasögonglas, kameraobjektiv och kikare. ZEISS består av fyra segment: Semiconductor Manufacturing Technology, Industrial Quality & Research, Medical Technology och Consumer Markets.

Med ett sortiment anpassat till framtida tillväxtområden som digitalisering, sjuk- och hälsovård och Industri 4.0, i kombination med ett starkt varumärke, formar ZEISS den tekniska utvecklingen och vidgar med sina lösningar den optiska världens och tillhörande branschers horisont. Tack vare omfattande och hållbara investeringar i forskning och utveckling kommer företaget ZEISS även i framtiden att kunna erbjuda högklassig teknik och befästa sin marknadsledande ställning.

ZEISS Group grundades i staden Jena i östra Tyskland av Carl Zeiss år 1846, och var till en början en liten verkstad för precisionsmekanik och optik. Idag har koncernen sitt huvudkontor i Oberkochen i sydvästra Tyskland.
Carl Zeiss Foundation, som är en av Tysklands största stiftelser och vars syfte är att främja vetenskapen, är enskild ägare till holdingbolaget Carl Zeiss AB.

 

Bransch

Optik och optoelektronik

Segment

Semiconductor Manufacturing Technology
Industrial Quality & Research
Medical Technology1
Consumer Markets

Huvudkontor

Oberkochen, Tyskland

Styrelse

Dr Karl Lamprecht (VD)
Dr Matthias Metz
Dr Ludwin Monz
Dr Jochen Peter
Dr Christian Müller (CFO)
Dr Markus Weber

Räkenskapsår

1 okt. till 30 september

1 Inte samma företag som Carl Zeiss Meditec AG.

Segment i ZEISS Group

Semiconductor Manufacturing Technology

Semiconductor Manufacturing Technology

  • Semiconductor Manufacturing Optics
  • Semiconductor Mask Solutions
  • Process Control Solutions
Semiconductor Manufacturing Technology

Industrial Quality & Research

  • Industrial Quality Solutions
  • Research Microscopy Solutions
Semiconductor Manufacturing Technology

Medical Technology

  • Ophthalmic Devices
  • Microsurgery
Semiconductor Manufacturing Technology

Consumer Markets

  • Vision Care
  • Consumer Products

Global representation

6.428 billion euros in revenue in fiscal year 2018/2019
miljarder euro i omsättning under räkenskapsåret 2019/2020
100 anläggningar globalt, huvudkontor i Oberkochen, Tyskland
anläggningar globalt huvudkontor i Oberkochen, Tyskland
The ZEISS Group employs 31,260 people worldwide
ZEISS Group har medarbetare över hela världen

Om Carl Zeiss AB

Carl Zeiss AB ligger i Stockholm och är en del av den nordiska ZEISS-regionen som omfattar Danmark, Norge, Finland och Sverige, med totalt cirka 165 medarbetare. Av dessa finns cirka 90 i Sverige och tar hand om försäljning, service, rådgivning och marknadsföring av merparten av ZEISS produktsortiment.

ZEISS är global marknadsledare inom optik, finmekanik och instrument och är idag en aktiv leverantör som utvecklar, tillverkar och distribuerar innovativa lösningar för industriell mätteknik och kvalitetssäkring, mikroskopilösningar för biovetenskap och materialforskning och medicintekniklösningar för diagnostik och behandling inom ögon- och mikrokirurgi. Namnet ZEISS är också synonymt med världens ledande litografiska optik som används i chip-industrin för tillverkning av halvledarkomponenter. ZEISS säljer dessutom produkter som glasögonglas, kameralinser och kikare och kikarsikten.

Med en stark varumärkes- och produktportfölj anpassad till framtida tillväxtområden som digitalisering, hälsovård och smart produktion, hjälper ZEISS till att forma framtidens teknik och ligger ständigt i framkant med innovativa lösningar inom optik och relaterade områden. Företagets betydande och hållbara satsning på forskning och utveckling lägger grunden för ZEISS-teknikens fortsatta utveckling och upprätthållandet av positionen som marknadsledare.

ZEISS Group
Information om ZEISS Group – ZEISS Groups segment, filialer, fakta och siffror, medarbetare, styrelse och Carl Zeiss Foundation
Årsredovisning

I årsredovisningen finns fakta och siffror rörande företagets finansiella status.

Optics Insights

Beställ ett kostnadsfritt exemplar av företagsbroschyren så skickar vi det till dig.