Fotografera med Carl Zeiss

Vad är kopplingen mellan glasögonglas och kameraobjektiv?

Människor har i alla tider sparat minnen i bilder. Drömstranden där de var på semester, babyns första leende eller en grupp glada vänner på en födelsedagsfest. Den snabba utvecklingen inom digitalfoto gör att man idag har direkt tillgång till nytagna bilder och kan använda dem på många olika sätt. Idag fotograferar vi hela tiden med allt från mobilkameror till avancerade reflexkameror. Nyckeln till framgångsrika bilder –  objektivet.

Nyckeln till framgångsrika bilder – objektivet.

Nyckeln till framgångsrika bilder – objektivet.

Carl Zeiss tillverkar inte bara glasögonglas utan är också en ledande tillverkare av kameraobjektiv för både amatörer och proffsfotografer. Inom detta område, liksom när det gäller glasögonglas, betyder precision och funktion mycket för bildåtergivningen.

När började man fotografera?

Redan omkring 350 f.kr. upptäckte grekiska lärda att ljus som föll in i ett mörkt rum genom ett litet hål i väggen kunde generera en upp-och-nedvänd bild av det som fanns utanför hålet på den motsatta väggen i rummet.

Omkring år 1500 myntade Leonardo da Vinci begreppet ”camera obscura” (latin för mörkt rum) som ligger till grund för vårt ord ”camera”. Det första fotografiet i ordets rätta bemärkelse togs 1826 av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce. Louis Jacques Mandé Daguerre (1787–1851) och engelsmannen William Henry Fox Talbot (1800–1877) utvecklade fotografikonsten under den första halvan av 1800-talet.

Talbots fotografiska metod som lät negativa bilder omvandlas till positiva gjorde det möjligt att reproducera bilder. År 1839 såldes de första daguerrotypikamerorna i trä av företaget Alphonse Giroux i Paris.

Tack vare ett nytt glas signerat Otto Schott kunde man på 1880-talet ta fram objektiv med högre prestanda. Ernst Abbé och Paul Rudolph hos Carl Zeiss tog tillvara på möjligheten att utveckla nya objektiv i den nystartade "fotografiavdelningen".

Många kända tillverkare som Nokia, Sony och Rollei använder idag ZEISS-objektiv

Många kända tillverkare som Nokia, Sony och Rollei använder idag ZEISS-objektiv

ZEISS Anastigmat®-objektiv såg dagens ljus 1889 och var så tekniskt överlägsna att man bara under de första tio åren sålde 100 000 exemplar världen över. Detta objektiv och dess efterföljare Planar® och Tessar® gav Carl Zeiss en ledande ställning inom kameraoptiken som man behållit i alla år genom att ständigt presentera nyheter.

 

Det ökande intresset för digitalfoto ökar även efterfrågan på högprestandaobjektiv. Så kan Carl Zeiss fortsätta att skriva historia – Många kända tillverkare som Nokia, Sony och Rollei använder ZEISS-objektiv.